Menu Zavřít

Většina nezaměstnaných pracovat nechce,

29. 3. 2004
Autor: Euro.cz

PODLE ÚDAJŮ Z MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ BYLO KE KONCI ÚNORA BEZ PRÁCE CELKEM VÍCE NEŽ 570 TISÍC LIDÍ. ZKUŠENOSTI ŘADY PODNIKATELŮ VŠAK UKAZUJÍ, ŽE BY TOTO ČÍSLO MOHLO BÝT PŘIBLIŽNĚ TŘETINOVÉ.

říká majitel jedné východočeské firmy, který si však nepřeje publicitu

ZNAMENÁ TO TEDY, ŽE DVĚ TŘETINY NEZAMĚSTNANÝCH PRACOVAT NECHTĚJÍ. „KAŽDÝ TÝDEN MI SEM CHODÍ LIDÉ, KTERÝM JDE POUZE O RAZÍTKO, ŽE VOLNÉ MÍSTO JE JIŽ OBSAZENÉ,“ TVRDÍ PODNIKATEL.

BRAND24

Proč si myslíte, že se tak děje? Je to samozřejmě kvůli příliš špatnému systému vyplácení dávek v nezaměstnanosti a zejména pak kvůli nedostatečné kontrole ze strany státních orgánů. Není žádným tajemstvím a konec konců se to objevilo i v médiích, že například řada absolventů škol si chce prodloužit prázdniny a místo do zaměstnání míří na pracovní úřady. Je to jejich problém, ale přece nemohou čekat, že jim stát bude platit jejich volno. Jedná se o celorepublikový problém, nebo jde jen o lokální záležitost? Samozřejmě na řadě míst v republice je opravdu obtížné práci sehnat a stejné problémy mají třeba lidé před důchodovým věkem. Ale proč je například v Praze tříprocentní nezaměstnanost, když jsou stále noviny plné inzerátů s nabídkou zaměstnání? Jaká je situace ve vašem regionu? Hlásí se k nám uchazeči z dalekého okolí a přitom řada místních nezaměstnaných ani nepřijde. A pokud ano, chtějí rovnou potvrzení, že místo je již obsazené. S takovými lidmi bych nejraději vyrazil dveře. U mě prostě neuspějí. Nabízíme přitom různě kvalifikovanou práci. Problém není ani s dojížděním, organizujeme svozy a odvozy našich pracovníků. Zkoušel jste na problém upozornit orgány státní správy?**

Ano, ale zatím bez úspěchu. Jediným efektem bylo to, že si u nás kontroly začaly podávat dveře. Je to problém, který zatím příliš nikoho nezajímá. Místo, aby stát ušetřil tam, kde se zbytečně plýtvá finančními prostředky, přemýšlí jak vytáhnout z podnikatelů další peníze. Jsem ale trochu skeptický v tom, že se něco změní. Výrazný pokles počtu podnikatelů na začátku letošního roku je zřejmě zatím jen velmi malým varováním.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).