Menu Zavřít

Veto prezidenta přinese zemědělcům přímé škody

28. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Prezident Václav Klaus se rozhodl využít své pravomoci a vrátit Poslanecké sněmovně zákon, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), přijatý dne 28. dubna 2010.

BRAND24

Vetovaný zákon měl zavést od 1. června 2010 navýšení objemu biopaliv u motorových benzinů z dosavadních 3,5 na 4,1 procenta a u motorové nafty z 4,5 na 6,1 procenta. Legislativní proces začal již na podzim minulého roku a byly na něj navázány i plány zemědělců ohledně množství ploch osetých komoditami určenými ke zpracování na biopaliva na jaře roku 2010 (cukrová řepa, obilí a řepka). Proces setí je dávno ukončen a zemědělci mají osety plochy odpovídající plánovanému navýšení biopaliv, jde o 9500 ha osetých obilím, popř. cukrovkou, což odpovídá navýšení objemu biolihu o 0,6 procenta, a 57 500 ha řepky, což odpovídá navýšení objemu o 1,6 procenta.

Situace, která nastala vetováním novely zákona o ochraně ovzduší v kombinaci s plánovanými parlamentními volbami, představuje potenciální škody pro zemědělce, kdy mají ohroženo uplatnění již zasetých zemědělských plodin z 67 000 ha půdy, což odpovídá 2,7 procenta osevních ploch České republiky. V současné době není jasné, kdy nově zvolená Poslanecká sněmovna projedná vrácený zákon, nebo zda stávající sněmovna stihne hlasovat o prezidentově vetu ještě před volbami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).