Menu Zavřít

Veterináři zavírají masné provozy

14. 6. 2004
Autor: Euro.cz

KONTROLY SKLADU A JATEKVeterináři kontrolují masné provozy, sklady, jatka a bourárny. Tři z nich kvůli hygienickým nedostatkům uzavřeli a dalším pozastavili práci.Od počátku května bylo vzhledem ke zjištěným závadám při kontrolách výrobců potravin živočišného původu...

KONTROLY SKLADU A JATEK Veterináři kontrolují masné provozy, sklady, jatka a bourárny. Tři z nich kvůli hygienickým nedostatkům uzavřeli a dalším pozastavili práci.

Od počátku května bylo vzhledem ke zjištěným závadám při kontrolách výrobců potravin živočišného původu nutné pozastavit schválení pro export do Evropské unie pro tři zpracovatelské závody, vyřadit devět závodů a uzavřít tři zpracovatelské závody. Uvedl to mluvčího Státní veterinární správy Josef Duben.

Veterinární kontroly mají zamezit riziku, aby Unie nepřijala vůči Česku ochranná opatření. Závodům, které mají v důsledku veterinárních kontrol pozastavené osvědčení pro působení na společném evropském trhu, stanovili veterináři termín k nápravě a po určenou dobu nesmějí svou produkci umísťovat na unijní trh. „Pro vyřazené to znamená, že byli vynazáni ze seznamu subjektů schválených pro obchodování s EU a přeřazeni zpravidla do seznamu pro vnitřní trh, uzavřené závody byly opravdu zavřeny,“ konstatoval Duben.

KONTROLY NA PODNĚT EVROPSKÉ UNIE

Veterinární kontroly vycházejí podle Dubna ze sdělení zástupkyně generálního ředitele DG SANCO Jaany Husu Kallio, že EU vůči ČR sice nepřijala zatím žádná ochranná opatření, Evropská komise ale zpracovatelské podniky v nových členských zemích po vstupu opětně prověří. „Tyto kontroly by měly trvat po šest měsíců a jejich výsledky mají být okamžitě zveřejňovány v elektronické podobě na internetových stránkách Evropské unie. Pakliže inspekce zjistí závažné závady, lze očekávat, že vyvodí příslušná opatření, mezi která může patřit i přijetí ochranných opatření,“ informoval Duben.

JMÉNA FIREM ZATÍM NEŘEKNEME

V důsledku probíhajících třístupňových kontrol uzavřely orgány státního veterinárního dozoru některé potravinářské provozy. Je samozřejmě možné, že rozhodnou-li se napravit nedostatky, mohou tak učinit a o schválení znovu požádat. Ještě počátkem června šlo o tři provozy, nyní je jich zase o něco více. „Vzhledem k tomu, že předpokládáme zájem o nápravu a jde o jednotlivé provozy v závodech, zveřejňujeme jen typy provozů, aby se majitelé závodů necítili poškozeni či znevýhodněni v uplatňování své další produkce na trhu, která byla shledána bez závad,“ upřesňuje mluvčí veterinářů Josef Duben.

NEVYHOVUJÍCÍ PROVOZY

* mrazírenské sklady v Litoměřicích

* bourárna krůt Plzeň

* porcovna a balírna ryb Havlíčkův Brod

* vytloukárna vajec Pízeň-jih

* výrobna masných výrobků Karlovy Vary

* výrobna vaječné melanže Nový Jičín

BRAND24

Pramen: Státní veterinární správa

Stav 10. června 2004

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).