Menu Zavřít

Veterináři dvojí krve: léčení zvířat vyjde někdy dráž než lidí

16. 9. 2012
Autor: Euro

Více než dvě miliardy korun ročně utratí Češi a Moravané za veterináře podle odhadu -agentury GfK. Možná že by částka nebyla až tak vysoká, kdyby veterináři neměli ze zákona povinnost prioritně používat veterinární preparáty. A ty jsou mnohonásobně dražší než humánní.

Například enalapril je běžný lék na hypertenzi hodně využívaný u různých kardiologických problémů. Léčba desetikilového psa vyjde v případě veterinárního přípravku na měsíc na 600 až 800 korun, přičemž humánní lék, který obsahuje tutéž látku a její koncentraci a váží stejně, vyjde na 150 korun. Teprve když dotyčný veterinární lék není k dispozici, mohou si zvěrolékaři pomoci přípravkem z humánní sféry.

Cenový rozptyl za jednotlivé zákroky je navíc obrovský. „Běžná“ kastrace kočky třeba v pražské Animal Clinic na Bílé hoře vyjde přibližně na tři tisíce. Naproti tomu se kočky občas v tuzemsku kastrují za méně než pětistovku. Proč?

„Pacient je uveden šetrně do narkózy, má intravenózní kanylu, je zaintubovaný, je na inhalační anestezii. Čili absolvuje klasickou operaci, to znamená na normálním aseptickém sále se vším monitoringem. Probouzí se v inkubátoru v kontrolovaných teplotách, na infuzích,“ popisuje majitel Animal Clinic Jan Hnízdo. Suma podle něj odpovídá nákladům, a to nejen co se týče materiálu, ale i práce.

„Lidé si neuvědomují, že i při kastraci jsou na sále tři kvalifikovaní odborníci, a sice chirurg, anesteziolog a asistent,“ dodává doktor Hnízdo. A po operaci musejí další dvě sestry dostat sál do sterilního stavu, vyčistit všechny nástroje a znovu je zabalit. Samotný zákrok sice trvá jen dvacet minut, ale práce kolem něj další tři hodiny. Nemluvě o péči o pacienta před operací i po ní.


Čtěte také:

Exekutoři nejspíš přestanou zabavovat domácí mazlíčky

Veterináři: Chov nosnic doma je riziko


Naopak v případě nejlevnějšího zákroku dostane zvířecí pacient jednorázovou injekci, většinou monoanestetikum, které mu nemusí poskytnout adekvátní anestezii, a někde na vyšetřovacím stole se vyváže. Ten, kdo to provádí, si vyhrne rukávy a za diskutabilních podmínek uskuteční diskutabilní zákrok. Tomu odpovídá vysoká úmrtnost takto operovaných zvířat.

BRAND24

Podobné úkony provádějí často absolventi hygienických fakult veterinárních škol, kteří si navzdory nedostatečnému doktorskému vzdělání a praxi kvůli stávající legislativě mohou otevřít veterinární ordinaci. Klient přitom nepozná, zda dotyčný studoval skutečnou fakultu veterinárního lékařství, anebo „pouze“ fakultu veterinární hygieny a ekologie (FVHE). Je ovšem také třeba podotknout, že mnozí lidé z FVHE kritiku „konkurenčních“ veterinářů odmítají a prohlašují, že kvality absolventů jejich fakulty jsou velmi individuální.

Kompletní text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).