Menu Zavřít

Veronika Knoblochová: Chceme, aby se recyklace panelů vyplatila

23. 8. 2013
Autor: Anna Vacková

Recyklace solárních panelů bude zisková. Administrativní náklady kolektivního systému uhradí výnosy z investování peněz od majitelů elektráren, říká Veronika Knoblochová, ředitelka kolektivního systému REsolar.

E15: Kolektivní systém REsolar tvrdí, že dokáže recyklaci solárních panelů v budoucnu zařídit za dvě koruny za kilogram panelů. Jak jste k tomuto číslu došli?

Do našeho výpočtu vstupují provozní náklady systému, výnosy z investování uložených peněz od provozovatelů a náklady a výnosy spojené se samotnou recyklací. Vzhledem k naší velikosti a velmi nízkým provozním nákladům budeme schopni recyklovat panely maximálně za dvě koruny za kilo. Samozřejmě musíme respektovat minimální výši zálohy na budoucí recyklaci, kterou stanovila vyhláška MŽP na 8,50 koruny za kilo.

E15: Počítáte s tím, že vlastní recyklace bude nakonec zisková?

Předpokládáme, že ano. Již dnes je recyklace některých typů panelů zisková, pokud je v nich velké zastoupení hliníku a stříbra. Takže ty dvě koruny jsou v zásadě rezerva na pokrytí administrativních nákladů.

E15: Některé systémy počítají s tím, že tyto náklady pokryjí z výnosů investovaných peněz od majitelů elektráren.

Stejné to bude u REsolaru. Dnes sdružujeme celkem 603 megawattů instalovaného výkonu a výnosy z investic budou dokonce vyšší než administrativní náklady systému.

E15: Takže nakonec dostanou majitelé elektráren všechny své vložené peníze zpět?

Mělo by to tak být, ale dnes se těžko odhadují náklady na recyklaci, která se uskuteční za dvacet až třicet let. Naším cílem je, aby byla recyklace solárních panelů samofinancovatelná.

E15: Proč jste svou reklamní kampaň spustili až v srpnu, kdy je trh už víceméně rozdělený mezi dostupné kolektivní systémy?

Čekali jsme na to, až získáme licenci. Chceme podpořit akvizici dalších klientů, protože čtvrtina trhu ještě není v žádném kolektivním systému. To by umožnilo další významné zlevnění systému. Navíc náklady na kampaň nezatíží fungování systému, protože peníze na ni nám dali společníci REsolaru.


Čtěte také:

BRAND24

REsolar posiluje ve fotovoltaické asociaci

Solárníci hrozí žalobami kvůli podmínkám recyklace panelů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).