Menu Zavřít

Veřejné zakázky nově

24. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Novela zákona o veřejných zakázkách rozšířila předpoklady, jež musí dodavatel prokazovat

Novela zákona o veřejných zakázkách, jejímž hlavním cílem je zvýšit transparentnost postupu při jejich zadávání, vstoupí v účinnost 15. září. Přináší změny v mnoha právech a povinnostech nejen zadavatelů veřejných zakázek, ale i dodavatelů. Významně se kromě jiného změnilo i prokazování kvalifikace. To často představuje zásadní fázi procesu zadávání veřejných zakázek a jakákoli chyba v něm může pro dodavatele znamenat vyloučení.

BRAND24

Kvalifikační předpoklady Novela značně rozšířila základní kvalifikační předpoklady, které je dodavatel povinen prokazovat. Je-li právnickou osobou, musí předložit seznam společníků nebo jejích členů. A také seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele a rozhodovali o veřejných zakázkách. Z toho vyplývá, že dodavatel bude povinen předložit takový seznam, byť prázdný, i pokud osoby ve vztahu k němu neexistují – aby vyhověl formálnímu postupu při posuzování kvalifikace. Je-li dodavatel akciovou společností, může se účastnit zadávacího řízení, pouze pokud vydal akcie na jméno (EURO 10/2010). V tomto případě je povinen předložit seznam akcionářů společnosti. Novela tím vyřazuje z účasti na veřejných zakázkách společnosti, které mají akcie na majitele, i pokud jsou v zaknihované podobě a jejich vlastník je známý. Novela také u základních kvalifikačních předpokladů vymezila období, ve kterém dodavatel musí čestným prohlášením prokázat, že nenaplnil skutkovou podstatu nekalé soutěže formou podplácení a že se v posledních třech letech vůči jeho majetku neuskutečnilo insolvenční řízení. Pokud dodavatel předkládá dokumenty prokazující splnění kvalifikace ve slovenském jazyce, nemusí je nechat úředně přeložit. Subdodavatelé Pokud dodavatel využije subdodavatele k prokázání části kvalifikace, je nově povinen předložit jeho čestné prohlášení, že není veden v rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek, i výpis z obchodního rejstříku. Nadále je uchazeč povinen předložit smlouvu se závazkem subdodavatele, že bude plnit veřejné zakázky aspoň v rozsahu, v němž prokázal splnění kvalifikace. Novela upřesnila, že dodavatel, který podal nabídku v zadávacím řízení, nesmí být současně subdodavatelem, jehož prostřednictvím jiný dodavatel ve stejném řízení prokazuje kvalifikaci. A vypustila možnost, aby dodavatel, který nepodal nabídku v zadávacím řízení, byl subdodavatelem pro více uchazečů ve stejném řízení. Subdodavatelé se tedy mohou účastnit pouze jedné skupiny dodavatelů v rámci téhož zadávacího řízení.

Snadnější administrativa Novela také dodavatelům umožňuje předkládat prosté kopie dokladů, jež prokazují splnění kvalifikace, pokud zákon nestanoví jinak. Upustilo se tedy od požadavku předkládat dokumenty v originálech či v ověřených kopiích, což bylo často náročné zejména pro zahraniční dodavatele. Zadavatel je oprávněn vyžadovat originály nebo ověřené kopie dokladů prokazujících splnění kvalifikace až před uzavřením smlouvy s vítězným uchazečem. Pokud vyjde najevo, že uchazeč předložil doklady, jež neodpovídají skutečnosti, nebude se moci tři roky účastnit veřejných zakázek. Na základě požadavků stanovených novelou budou dodavatelé muset kvůli prokázání kvalifikace vyhotovit a přiložit více dokumentů než dosud. Odstranění požadavku předkládat dokumenty prokazující kvalifikaci v originále či v úředně ověřené kopii jim však značně usnadní administrativu a ubere čas při přípravě příslušné dokumentace. Dodavatelé by měli uvedeným změnám věnovat pozornost, aby kvůli nepředložení některého z nově přikládaných dokumentů nebyli vyloučeni ze zadávacího řízení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).