Menu Zavřít

Veřejné stavební zakázky se propadly o více než 40 procent

13. 4. 2010
Autor: profit

Objem veřejných stavebních zakázek se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 43,5 procenta na 22,3 miliardy korun. Nejvíce se propadly u dopravních staveb, a to o 77 procent na 4,6 miliardy korun.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

„Data o zadaných veřejných zakázkách za první čtvrtletí 2010 potvrzují pokračující trend výrazného snižování nové poptávky veřejného sektoru po stavebních pracích,“ uvedla v analýze inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha. Situaci stavbařů navíc ještě letos pozitivně ovlivňují zakázky z minulých let. „Prohlubující se pokles zadávaných veřejných zakázek spolu s propadem zakázek privátního sektoru predikuje na rok 2011 pokles stavební produkce s negativními dopady do ekonomiky a zaměstnanosti odvětví stavebnictví,“ míní.

Veřejné stavební zakázky dostalo za první tři měsíce letošního roku 345 firem. Největší objem zakázek vyhrála OHL ŽS v hodnotě 2,5 miliardy korun samostatně a podíl za 1,6 miliardy získala ve sdružení s dalšími firmami. OHL SŽ vyhrála největší stavební tendr vyhlášený v prvním čtvrtletí na vybudování Mezinárodního centra klinického výzkumu v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně za 2,4 miliardy korun. Druhými nejúspěšnějšími soutěžiteli byly společnosti ze skupiny Metrostav, na třetím místě firmy skupiny EDS Holding.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).