Menu Zavřít

Venezuela zavřela USA kohoutky s ropou

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

ExxonMobil

Venezuelská státní ropná společnost PDVSA zastavila dodávky ropy pro americkou společnost ExxonMobil. Vyvrcholil tím spor státu s Exxonem, který předminulý týden zaznamenal u mezinárodních soudů dílčí úspěch se žalobou požadující na Venezuele kompenzaci za znárodňovací kroky prezidenta Huga Cháveze. Americká vláda se od mezinárodní právní ofenzivy Exxonu již dříve distancovala.
PDVSA oznámila, že přerušila veškerá komerční spojení s Exxonem a zastavila firmě dodávky ropy a ropných produktů. Venezuela je přitom čtvrtým největším dodavatelem ropy do USA. Ty jsou naopak jejím největším klientem a směřovaly do nich až dvě třetiny venezuelského ropného vývozu.
ExxonMobil získal počátkem února od soudů v Británii a Nizozemsku soudní příkazy ke zmrazení aktiv venezuelské státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě až dvanácti miliard dolarů po celém světě. Zmrazení aktiv má Exxonu zajistit odškodné v případě, že vyhraje arbitráž ohledně svého bývalého venezuelského ropného projektu Cerro Negro.
Někteří obchodníci podle agentury Reuters upozorňují, že PDVSA již instruovala odběratele, aby platby za odběr ropy směrovali na nové konto vedené u banky UBS ve Švýcarsku. Venezuela k tomuto kroku sahá jen pár dní poté, co právníci Exxonu požádali úřady na některých ostrovech v Nizozemských Antilách, aby zabránily přesunu peněz z účtů PDVSA. Na příjmech PDVSA je závislá prakticky celá venezuelská ekonomika.

BRAND24

Popisek: Přestala téct. Venezuela zastavila Exxonu dodávky ropy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).