Menu Zavřít

Velký třesk na daňovém nebi

8. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí plánuje reformu daňového systému

Ministerstvo financí plánuje reformu daňového systému. Můžeme se prý těšit hlavně na vznik jednotného inkasního místa.

Jednodušší, efektivnější a méně často podléhající změnám. Takové by mělo být odvádění daní a pojistného v budoucnu. Slibuje to alespoň ministr financí Miroslav Kalousek a jeho lidé. „Bude to nejzásadnější změna od zavedení platné daňové soustavy, tedy od roku 1993. Cílem je snížit administrativní a nefinanční daňovou zátěž poplatnické obce. Stát by měl dbát na to, aby své násilí vůči poplatníkovi omezil na minimum,“ řekl Ladislav Minčič, první náměstek ministra financí, při prezentaci chystaných změn na setkání EURO Municipal v Brně. Současné plány však nejsou úplně nové. Ministerstvo je začalo připravovat pod Kalouskovým vedením již v roce 2008, jejich realizaci ale zkomplikoval pád Topolánkovy vlády. Nyní se vracejí v plné síle. Systémový přelom má stát na třech základních pilířích. Prvním je daňový řád, který vstoupí v účinnost od ledna příštího roku. Druhým, institucionálním sloupem reformy, je právě jednotné inkasní místo, kam by se počínaje rokem 2014 měl koncentrovat výběr všech odvodů, včetně spotřební daně. Třetím zásadním komponentem bude nový zákon o daních z příjmů, jehož návrh by měl být hotov v únoru. Náměstek Minčič přitom znovu zdůraznil, že vláda nepůjde cestou zvyšování přímých daní, ba naopak. „Zrušení různých daňových zvýhodnění, osvobození a preferenčních režimů povede k rozšíření základny pro zdanění příjmu. Pak by bylo možné uvažovat o snížení sazby, která se týká všech,“ řekl předminulý týden v Brně.

Jeden tiskopis, jedna platba

Nejviditelnějším přínosem reformy by mělo být zavedení jednoho inkasního místa. Finanční úřady podle plánu sloučí výběr všech daní, sociálního a zdravotního pojištění. To by samozřejmě pro plátce znamenalo zásadní zjednodušení veškeré administrativy i komunikace s úřadem.
Jedná se o náročnou proměnu, která proběhne v několika krocích. S počátkem příštího roku přijde oddělení daňové správy od ministerstva financí. Rok na to, v lednu 2012, bude kompletně přemalována současná mapa finančních orgánů. Současné místní finanční úřady budou ve jménu úspor změněny na pouhé filiálky úřadů v sídlech krajů. Budou mít oproti dnešku velmi omezenou agendu, málo pracovníků a podstatně kratší úřední hodiny. Na daňovou správu se posléze od 1. 1. 2013 převede agenda výběru pojistného ze zdravotních pojišťoven a ze sociálního zabezpečení. Posledním krokem bude výměna kompetencí mezi daňovou a celní správou, a to od počátku roku 2014; celníci tak nadále nebudou vybírat spotřební daň a náplní jejich práce se stane především kontrola a dozor.

CONTENT24

Daně z příjmu snadno a rychle

Dalším výrazným posunem, s nímž počítá vládní plán, je sjednocení základu daně z příjmů fyzických osob se základy sociálního a zdravotního pojištění. Mělo by k němu dojít souběžně se spuštěním jednotného inkasního místa, tedy k začátku roku 2013. Předmětem daně z příjmů by se nově měly stát i dary a dědictví, přičemž samostatné daně darovací a dědické by měly být zrušeny. Budou ale zachována osvobození, která dnes u těchto majetkových převodů existují, a maximální míra zdanění by se měla dokonce snížit. V pracovních návrzích ministerstva financí figuruje také zavedení daně z objemu mezd, ve světě známé jako payroll tax. Sociální a zdravotní pojistné, které platí za zaměstnance zaměstnavatel, by nebylo odváděno za každého zaměstnance individuálně, ale strhávalo by se jako celek ze sumy vyplacených mezd. Ruku v ruce se zavedením payroll tax by mělo jít také zrušení superhrubé mzdy.
Dalším zjednodušením z kuchyně resortu je snížení počtu dílčích základů daně z příjmů fyzických osob. Do budoucna by měly zůstat jen tři kategorie, a to příjmy ze závislé činnosti, příjmy z ekonomické činnosti a ostatní příjmy. Snížen by měl být také počet daňových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné. Prioritou reformy je také, jak bylo řečeno výše, rušení nejrůznějších výjimek a výhod. Zásadní změnou, kterou by měl zákon přinést, jsou vyšší daňové odvody od loterijních společností a pojišťoven. Obě oblasti jsou totiž dnes oproti jiným typům byznysu zdaněny velmi málo: „U loterie je sazba nižší, protože se neodvíjí od zisku, ale od přijatých sázek. V případě pojišťovnictví jde o to, že dosavadní způsoby zjišťování daňového základu jsou v případě tohoto byznysu neúčinné, a tak se pojišťovny platbě daně z příjmu často úplně vyhnou,“ vysvětloval v Brně Minčič.

Levnější práce, dražší spotřeba

Kromě sázkových společností a pojišťoven pocítí v blízké budoucnosti nepříjemné změny i běžný občan. Zatímco úvahy o snižování přímých daní jsou opatrné, zvyšování daní nepřímých je téměř jisté. Chystá se totiž zvýšení zvýhodněné sazby DPH, které povede k plošnému zdražení potravin, léků a dalších základních výrobků a služeb. Takto vytěžené příjmy pak poputují na realizaci důchodové reformy. Nasazení zvýhodněné sazby DPH naznačuje směr, kterým by se podle současné vlády měl systém vyvíjet do budoucna – tedy k menšímu zdanění práce a výraznějšímu daňovému zatížení spotřeby. „U nás je práce relativně drahá. To by se mělo změnit,“ argumentoval na EURO setkání Minčič. Vedle zdanění spotřeby vidí první náměstek ministra financí možné rezervy i jinde. „Dokážu si představit výraznější zdanění nemovitostí. Připadá mi logické, že za velkou vilu v městské čtvrti zaplatím na daních třikrát tolik, co majitel malého domku někde třicet kilometrů za Brnem,“ pokračoval. Prozatím ministerstvo chystá vytvoření cenových map, které budou odrážet hodnotu nemovitostí. Jednotlivé části obcí by v nich byly rozčleněny do několika kategorií podle vzdálenosti od centra, hlučnosti, zasíťování, stavu infrastruktury a dalších parametrů. Podle těchto map by se pak určoval daňový základ. Záštitu nad setkáním EURO Municipal, které se uskutečnilo 2. prosince v Brně, převzal Úřad vlády České republiky. Patronem akce byla společnost Rowan Legal, generálními partnery Deloitte a PPF Banka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).