Menu Zavřít

Velký bratr nemluví pravdu

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

HLASY ČTENÁŘŮ(reakce na článek "Největšími slídily jsou Bublan, Tesco a Praha", zveřejněný v Profitu č. 45/2005) Nemám nic boji proti velkému vlivu státních institucí nebo velkých nadnárodních firem. Přesto jsem z akce Big Brother Awards rozpačitý. Anticeny byly údajně uděleny za porušování soukromí občanů.

HLASY ČTENÁŘŮ (reakce na článek „Největšími slídily jsou Bublan, Tesco a Praha“, zveřejněný v Profitu č. 45/2005)

Nemám nic boji proti velkému vlivu státních institucí nebo velkých nadnárodních firem. Přesto jsem z akce Big Brother Awards rozpačitý. Anticeny byly údajně uděleny za porušování soukromí občanů. Nejméně ve dvou případech se však domnívám, že kritizované jednání směřuje spíše k zajištění většího bezpečí. Největším komerčním slídilem se stala společnost Tesco kvůli možnému zavádění RFID čipů do zboží. Proboha, co je na tom špatného? RFID čipy přispějí k odstranění front u pokladen, protože -na rozdíl od dosavadního čtení čárových kódů - bude stačit pokladnou pouze pomalu projet a „najednou“ se sejmou všechny ceny. Systém dokonce upozorní i na další údaje, které čárové kódy nedokáží rozlišovat, například prošlou dobu spotřeby. A samozřejmě bude lepší i evidence zboží - na skladě totiž půjde „on-line“ sledovat, že zboží z regálů už opustilo prodejnu a je tedy nutné ho doplnit. Organizátoři Big Brother Awards možná považují za porušení soukromí ten fakt, že případný zloděj nebude tušit, že ochrana zboží díky RFID je dokonalejší než díky čárovým kódům. Ale chceme snad chránit zloděje? Každý, kdo se vědomě rozhodne porušit zákon, si nezaslouží toleranci. Naopak. Podobné je to také s udělením anticeny městu Praha za instalaci kamerového systému do pražských ulic. Má firma sídlí v centru města a od té doby, co prostor ulice a parkoviště nonstop sleduje kamera, výrazně klesly počty krádeží a vandalismu (jak u vstupu do prodejny, tak ve vztahu k zaparkovanému autu). Kdo na ulici nedělá nic nezákonného, ten se nemá čeho bát. Vždyť stejně jako kamera ho přece mohou vidět desítky kolemjdoucích lidí. Kamil Pokorný, Praha 2 Společnost Czech Credit Bureau (CCB), která je organizátorem bankovního a nebankovního úvěrového registru, se koncem října stala jedním z „držitelů“ anticeny Big Brother Awards. V odůvodnění, proč CCB jednu z těchto cen získala, uvedli organizátoři zjevné nepravdy, které se objevily i v posledním vydání časopisu Profit. Podle Velkého bratra mají v obou databázích být „snadno dohledatelné citlivé údaje, které lidé poskytli při žádosti o úvěr - například jaké osoby s nimi žijí ve společné domácnosti či výše příjmů“.

BRAND24

Toto tvrzení organizátorů je naprosto nepravdivé! V obou databázích jsou kromě jména, rodného čísla a adresy také základní informace o platební morálce. Je tam počet existujících úvěrových smluv, výše jednotlivých úvěrů a splátek, historie splácení těchto závazků a informace o zajištění závazků. Registr dále obsahuje údaje o tom, zda osoba právě žádá o nějaký úvěrový produkt. Jak by z tohoto někdo dokázal dohledat, jaká je výše vašich příjmů nebo kdo s vámi žije ve společné domácnosti, ví snad jen Velký bratr. Nejostudnější je, že organizátoři i přes veškerou naši snahu o argumentaci odmítají tyto nepravdivé a zavádějící informace uvést na pravou míru.

Pavel Kočiš, Madison PA

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).