Menu Zavřít

Velké plány s vědeckou knihovnou v Plzni

10. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Rozsáhlé rekonstrukce a stavební úpravy za desítky milionů korun čekají v nejbližších třech letech plzeňskou Studijní a vědeckou knihovnu.

Na jejich konci by se sídlo knihovny v historické budově v sadech v centru města mělo stát moderním a příjemným místem, kde lidé rádi posedí a stráví nějaký čas četbou. Představuje si to tak nová ředitelka knihovny Ivanka Horáková.

Do funkce nastoupila 1. března a jednu z největších kulturních institucí zřizovaných Plzeňským krajem povede do konce roku 2010.

BRAND24

Asi už v dubnu by se mělo v knihovně začít s úpravami. Přinesou mimo jiné vznik větší zóny volného studia. Horáková by zde chtěla mít nejméně 50 míst na volné čtení. „V celém přízemí by měl být také wi-fi přístup na internet,“ plánuje ředitelka. Úpravy zahrnují mimo jiné také rekonstrukci hlavní chodby, zavedení počítačových, topenářských a instalatérských sítí do podlahy a položení nové dlažby. Mají vzniknout oddělení zpracování a nákupu, prostory pro údržbu a konzervátorskou dílnu. Specialitou depozitáře bude klimatizovaná mrazicí komora.

„Je to reakce na poslední povodně. Mělo by se tak vyloučit poškození knih vlhkem. Mrazicí box vymražením vytáhne vodu z mokrých publikací,“ vysvětlila Horáková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).