Menu Zavřít

Velikáni myslí na klima

29. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Major economies forum

BRAND24

Představitelé sedmnácti největších ekonomik světa (Major economies forum, MEF) se z popudu vlády USA sjeli letos podruhé, aby rokovali o klimatických změnách. A opět bylo mezi nimi zastoupeno maličké Česko coby předsednická země EU. Koncem dubna ve Washingtonu vystupoval v roli předsedy Rady EU pro životní prostředí ještě Martin Bursík, koncem května v Paříži už jeho následovník Ladislav Miko.
Oba přisuzují fóru velký význam, vždyť zastoupené země vypouštějí do ovzduší 80 procent emisí. A bez aktivní účasti hlavních producentů skleníkových plynů by nová klimatická dohoda, připravovaná k celosvětovému schválení v prosinci v Kodani, neměla smysl. „Největší ekonomiky světa by si měly stanovit ambiciózní, dosažitelné a věrohodné závazky,“ soudí Miko.
Nejcitlivějším tématem fóra byly finanční mechanismy, jejichž prostřednictvím by rozvinuté země pomohly rozvojovým zemím při dopadu klimatických změn. Právě nejchudší země světa musejí čelit riziku zvyšování hladiny moří, zničujícím suchům či velkým záplavám. Neumějí si pomoci samy, ale ani bez jejich účasti by se nová klimatická dohoda neobešla. Finance pro chudé země by dle účastníků fóra měly pocházet z různých zdrojů: veřejných i soukromých, domácích i mezinárodních, včetně zisků z obchodování s emisními povolenkami. Základem financování klimatických změn by mělo být využití existujících finančních mechanismů obchodování s uhlíkem.
Nejvíce se očekává od USA a Číny, největších emitentů skleníkových plynů, kteří dosud stáli stranou. Asijský tygr prochází mohutným rozvojem, který světová krize může jen na čas zpomalit. Kdyby Čína nepřijala odpovědnost za snižování svých emisí, mělo by to dalekosáhlé následky pro celý svět. České předsednictví Mikovými slovy ocenilo vstřícný postoj Obamovy vlády zapojit se aktivně do jednání o nové klimatické dohodě. Až do chvíle konečného rozhodnutí ale nebude zřejmě jasné, jak velkou míru redukce emisí na sebe USA vezmou. Ještě stále bude o čem jednat, třetí přípravné jednání MEF má být tento měsíc v Mexiku. Závěrečnou dohodu největších světových ekonomik ke klimatické změně má přijmout červencové zasedání hlav států v Itálii. U toho už zřejmě Česko nebude, protože mezitím předá evropské předsednictví Švédsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).