Menu Zavřít

Veletrh Expo Real v Mnichově již skončil

11. 10. 2010
Autor: profit

Veletrh byl tradičním fórem pro prezentaci tří největších českých měst Prahy, Brna a Ostravy, k nimž se připojily také vybrané kraje od Středočeského po Moravskoslezský. Hlavními tématy letošního ročníku veletrhu byly vedle globálních ekonomických trendů také revitalizace lokalit s realitním potenciálem či udržitelnost rozvoje včetně výstavby „zelených budov“ a jejich souladu s finanční efektivitou.

Vystoupilo zde kolem 500 odborníků od bankéřů přes realitní odborníky až po prognostiky. EXPO REAL FORUM přineslo diskuse zejména ke globálním ekonomickým otázkám. SPECIAL REAL ESTATE FORUM se zaměřilo na jednotlivé segmenty realitního trhu od maloobchodních přes rezidenční nemovitosti až po hotely. INVESTMENT & LOCATIONS FORUM se zaměřil na specifika trhu s nemovitostmi ve vybraných světových lokalitách včetně Evropy.Přímo jeden z workshopů byl přitom věnován i České republice. PLANNING & PARTNERSHIPS FORUM se věnovalo především otázkám urbanismu a architektury i „zeleným“ vizím pro budoucnost.

Praha: potvrzování pozice mezi evropskými metropolemi

Hlavní město ČR prezentací svých dlouhodobých plánů a rozvojových strategií potvrdilo, že na konkurenčním trhu evropských metropolí zaujímá významné postavení. Na pražském stánku zástupci Útvaru rozvoje hlavního města představili mimo jiné digitální mapu Prahy, která letos získala mezinárodní ocenění ve skupině nejlepších projektů roku udělované ESRI, největší světovou softwarovou firmou zabývající se vývojem systémů pro správu digitálních map. Součástí využívání digitální mapy je novinka Georeport, která v mapě usnadňuje vyhledávání různých pravidel pro investory, developery či architekty. Na pražském stánku se návštěvníci mohli seznámit také s projekty spoluvystavovatelů, developerských společností CENTRAL GROUP, HOCHTIEF Development a Unibail-Rodamco, kteří v Mnichově prezentovali své projekty obchodních a administrativních center i rezidenční výstavby. Ředitel Útvaru rozvoje hlavního města Prahy Bořek Votava k trendům právě skončeného veletrhu poznamenal: „Letošní ročník Expo Realu ukázal optimističtější přístup investorů k realitnímu trhu. Bylo zde vidět, že řada projektů se pomalu začíná realizovat a že, na rozdíl od předešlých ročníků, jejich kvalita předčí jejich kvantitu.

Brno: zájem především o přestavbu železničního uzlu Europoint

Zatímco vloni se město prezentovalo ve společné expozici s Jihomoravským krajem, letos mělo již svůj samostatný stánek. S cílem přilákat významné zahraniční investory a developery Brno představilo nejen své vědecko-výzkumné projekty Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) a Středoevropského technologického institutu (CEITEC), ale i projekty Europoint Brno/Jižní centrum, Brněnskou průmyslovou zónu – Černovickou terasu, Český technologický park a Janáčkovo kulturní centrum. Marie Zezůlková, vedoucí oddělení Kanceláře strategie města Brna, k prezentaci na Expo Realu a k trendům veletrhu uvedla: „Letos je na veletrhu patrné značné oživení, což se na naší expozici projevilo především zájmem o přestavbu železničního uzlu Europoint Brno, ale také o segment hotelnictví, nákupních center a administrativních prostor. Zájemci se rekrutovali z řad developerů a investorů, nově se o naše projekty zajímaly také analytické a poradenské společnosti, které mapují situaci na trhu v Brně.

Ostrava: připravenost dále investovat do významných rozvojových projektů města

Nejnovější hodnocení ratingové agentury Standard & Poor´s vylepšila městu známku na velmi vysokou úroveň A/A-1 (nejlepší v dosavadní historii Ostravy). Potvrzuje tím, že Ostrava má zdravé finance a může dále investovat do připravených rozvojových projektů. To se týká i projektů připravovaných v souvislosti s kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 – mimo jiné revitalizace území Černé louky. Vedle rozvojových projektů města představili další projekty také spoluvystavovatelé z řad významných developerských a stavebních společností, které zde působí: CTP, Multi Development Czech Republic, OHL ŽS – Divize stavitelství Ostrava a RPG Real Estate. Václav Palička, vedoucí odboru ekonomického rozvoje města Ostravy, k prezentaci a k trendům veletrhu uvedl: „Letošní Expo Real potvrdil naši současnou zkušenost z Ostravy, že zájem o kvalitní projekty se zvyšuje. Důkazem toho je i ve městě právě probíhající výstavba Nové Karoliny, unikátního projektu v celoevropském měřítku a zároveň jednoho z největších projektů na území České republiky.

Středočeský kraj: zájem investorů o unikátní výzkumná a vývojová centra

CONTENT24

Středočeský kraj představil plány stát se prostřednictvím dvou velkých inovačních vědeckých projektů centrem výzkumu a vývoje. Oldřich Vytiska, zástupce ředitele Úřadu Středočeského kraje pro ekonomické řízení, k prezentovaným projektům poznamenal: „Naše projekty mezinárodního laserového centra ELI v Dolních Břežanech a Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy BIOCEV ve Vestci mezi potenciálními investory jednoznačně vzbudily největší zájem ze všech investičních příležitostí nabízených Středočeským krajem. Je to také tím, že oba tyto projekty přesahují svým významem hranice České republiky.“ Spoluvystavovatelem kraje bylo Ministerstvo vnitra České republiky, jež na veletrhu představilo možnosti rozvoje vybraných lokalit ve svém majetku. Náměstkyně ministra vnitra Světlana Kubíková k prezentaci uvedla: „Zaznamenali jsme velký zájem o pozemky bývalého areálu vojenských kasáren v Klecanech a předpokládáme, že rozhovory na toto téma budou pokračovat i v Praze.

Realitní odborníci potvrdili, že situace na globálním trhu s nemovitostmi se oproti loňsku mírně zlepšila. Známkou oživení jsou mimo jiné předpovědi realitních odborníků, kteří očekávají, že objem globálních realitních transakcí v roce 2010 vzroste o 50 %. Tomu odpovídal i zájem o letošní Expo Real. Stejně jako v minulém ročníku se vystavovalo v 6 halách na celkové ploše více než 64.000 m2. Závěrečná statistika veletrhu ještě není k dispozici, nicméně odhaduje se, že na veletrhu vystavovalo 1.645 společností, což je zhruba o 4 % více než v roce 2009. Co do počtu vystavovatelů patří České republice 4. místo za Německem, Polskem a Rakouskem. Příští, 14. ročník veletrhu Expo Real se v Mnichově uskuteční od 4. do 6. října 2011.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).