Menu Zavřít

Vejce, lahodný symbol jara

29. 3. 2004
Autor: Euro.cz

VAJÍČKA JSOU TRADIČNÍM SYMBOLEM ZRODU, PATŘÍ K JARU STEJNĚ NEODDĚLITELNĚ JAKO SEDMIKRÁSKY A POMLÁZKA. PŘESTO Z NICH MÁME TROCHU STRACH - V PODVĚDOMÍ UŽ MÁME ZAFIXOVÁNO, ŽE POCHUTNÁVAT SI NA VAJEČNÉM POKRMU NENÍ ZROVNA ZDRAVÉ.

Vařená vajíčka jsou základem mnoha salátů

Na začátek tedy o vajíčkách něco pozitivního: obsahují lehce stravitelné plnohodnotné bílkoviny, minerály, vitaminy A, D, E, B a také lecitin, který je důležitý například pro zdravé nervy. Pokud se řídíme heslem „všeho s mírou“, nemusíme se vajíček vůbec bát. Všichni přece víme, že odborníci na výživu už nás varovali před lecčíms a leckterá varování vzali zase zpátky (viz třeba poslední případ s kávou - možná už jste také v posledních týdnech četli několik zpráv o tom, že podle nejnovějších studií její škodlivé účinky nebyly prokázány…). Jako v mnoha jiných oblastech, i zde se vyplatí poslouchat selský rozum a ty zbytky intuice, které v sobě ještě stále máme… Na jaře míváme chuť na vajíčka ve všech podobách větší, než v jiných ročních obdobích. Proč si je tedy nedopřát? Samozřejmě, pokud je do sebe nebudeme ládovat po tuctech… Několik kousků týdně bohatě stačí. Můžeme vybírat, podle jakého receptu svých pár „povolených“ vajíček upravíme.

BRAND24

OMELETKY VŠEHO DRUHU Klasickým způsobem úpravy vajíček jsou omelety. Mají neuvěřitelné množství variant a každý kuchař upřednostňuje své oblíbené chuťové kombinace. Přesto by byla škoda, kdyby u nich zůstalo. Vyzkoušeli jste například zdánlivě obyčejnou a podezřele levnou omeletu s cibulí? Pokud ne, rozhodně tak učiňte, protože kombinace cibule a vajíček je opravdu neuvěřitelně lahodná. Cibuli do náplně stačí pouze zesklovatět na trošce másla a mírně osolit. Další možnosti náplní do omelety nabízíme v pravém sloupci. Některé méně zkušené kuchaře na omeletách odrazuje nutnost obracení na pánvi - občas se omelety trhají a lepí k pánvi a ikdyž to na chuti nic nemění, není nám většinou příjemné servírovat místo omelety trhanec… Dá se tomu předejít velice snadno - zkrátka omeletu neobracet… Nemusíte se obávat, že by na povrchu byla syrová, pokud dodržíte následující pravidla: rozšlehaná vajíčka nalijete na vymaštěnou pánev, přidáte hotovou (tedy už tepelně upravenou) náplň, dokonale přiklopíte poklicí a necháte ztuhnout na velmi malém plameni. Omeleta je hotová, když do ní nakrojíte a okraje řezu zůstanou zcela pevné. Samostatnou kapitolou při přípravě omelet je zdobení. Samotná osmažená vaječná hmota by na talíři vypadala fádně, náplň bývá ukryta uvnitř, takže se alespoň můžeme vyřádit při použití jarních bylinek. Ať použijeme pažitku, řeřichu, nať mladé jarní cibulky nebo jakoukoliv jinou oblíbenou bylinku, úroveň omelety se pozvedne o třídu. Bylinkami nešetřete, je škoda je používat jen jako řídkou ozdobu, když mají svou vlastní osvěžující chuť. Skvělou ozdobou na talíř s omeletou jsou irajčata, která se rovněž s vajíčky skvěle chuťově doplňují. Ani zde nešetřete. Jedno nakrájené rajče na porci je ta správná dávka. KOUZLA S VAŘENÝMI VEJCI**

Vajíčka vařená natvrdo jsou vynikajícím základem mnoha salátů, sendvičů a dalších výrobků studené kuchyně. Zcela prostý (a přitom chuťově geniální) je hlávkový salát s vařenými vejci a hořčičnou zálivkou. Kromě klasického hlávkového salátu můžete použít i oblíbený salát ledový, který svou křehkostí vláčná vajíčka dobře doplňuje. Zálivka může být zcela prostá - olivový olej, kvalitní ocet, sůl, pepř a obyčejná hořčice. Vajíčka v salátech můžeme doplňovat mnoha dalšími potravinami. Kromě už zmiňovaných rajčat jsou to například nakládané žampiony i okurky, vařená či naklíčená čočka, pokrájené kousky šunky nebo slaniny. N ěkteré tradiční recepty na vajíčkové saláty bývají těžké a nezdravé. Také znáte salát, ve kterém se vajíčka pojí se sýrem, pokrájeným kabanosem a majonézou? Mnoho lidí má tento typ salátů v oblibě. Můžeme si ho tedy dopřát, ale vždy jen v malém množství - jako nezdravý „hříšek“ doplněný pořádnou mísou křehkého zeleninového salátu. Z vařených vajec můžeme připravit i skvělé pomazánky. Například pomazánka z vajíček, hořčice a strouhaného křenu je velmi chutná ina celozrnném chlebu. Vajíčka jsou dokonalý materiál - díky své lahodné, ale přitom jaksi „nenápadné“, chuti můžeme při jejich používaní uplatnit svou kuchařskou fantazii. Vzdáme tak zároveň i hold jaru, které právě přichází i do našich krajů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).