Pivo prospívá lidskému zdraví, samozřejmě je-li upíjeno umírněně a s požitkem, hlásali v minulých dnech učenci ze všech koutů Evropské unie. Sdružení Evropští výrobci piva zasvětilo pravidelnou výroční konferenci právě tomuto tématu. A využilo ji hned jako upozornění Evropské komisi, která chystá zprávu o neblahých důsledcích pití alkoholu v Unii.
Britský profesor Jonathan Powell dokazoval, že pivo obsahuje přírodní silikon, který při omezené spotřebě posiluje kosti a brání osteoporóze. Rakouský profesor Manfred Wanzl zase v pivu objevil látky, které snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci, zatímco Jean-Michel Lecerf z francouzského Pasteurova institutu zjistil, že zdravou životosprávu významně podněcují ječmen a chmel přítomné v pivu. Podle Norberta Franka z univerzity v německém Heidelbergu funguje právě chmel jako účinná látka proti vzniku rakovinných nádorů.