Menu Zavřít

Věda a technika

1. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Novinky z vědy a techniky

Navigační systém Galileo
Připravme se na prohru Šance České republiky na získání sídla systému Galileo, který prochází první fází se dvěma zkušebními satelity, snižují ekonomické zájmy a lobbing velkých zemí Evropské unie, řekl minulý týden ČTK europoslanec Vladimír Remek. Praha by prý souboj o Galileo neměla vzdávat, ale musí být připravena na prohru a mít nachystánu záložní variantu, protože by mohla sloužit jako sídlo jiné evropské instituce - například celoevropského regulačního úřadu v energetice. „Obávám, že je to opravdu velmi významná agentura a že tradiční členské země, zejména velké, jež do kosmonautiky hodně vložily, o sídlo GSA hodně stojí,“ řekl první československý kosmonaut.
„Budou se hledat cesty, jak nám to nedat,“ dodal a zmínil rozhodnutí unie o prozatímním sídle agentury GSA v Bruselu. ČR naopak spoléhá na slib EU, že nově vzniklé úřady budou sídlit ve státech, které do EU vstoupily v roce 2004. Z nich chce Galileo ještě Slovinsko. „Pokud EU dodrží to, co vyhlásila, šance nebudou špatné,“ uvedl Remek. Ve prospěch ČR údajně hraje i tradice kosmického průmyslu, flexibilita a rychlost, kterou prokázaly české úřady při vytváření podmínek pro pražské sídlo. ČR údajně také pomůže vstup do Evropské vesmírné agentury (ESA), což by mělo nastat 14. června. Rýsuje se tím i šance pro zapojení českého průmyslu.

Popisek: Druhá komunikační družice evropského navigačního systému Galileo, Giove-B, se 27. dubna dostala na oběžnou dráhu Země. Systém, který by měl začít plně fungovat v roce 2013, má být přesnější než americký GPS.

Aukce kuriozit
Lejno pro vědce Minulou středu byla v newyorské dražební síni Bonhams, jež prodává cennosti od roku 1793, zahájena aukce raritních kousků. Mezi rozličnými předměty z prehistorických sbírek zaujaly dvě hroudy dinosauřího trusu starého 130 milionů let, ale i 30 tisíc let starý kel mamuta srstnatého (mammuthus primigenius), ohromná bobří lebka či kostra jeskynního medvěda. Exkrement, pro nějž mají vědci učené označení koprolit, vypadá zvenčí jako kámen a uvnitř jako barevný minerál - dražební cenu odhadli experti na 350 až 450 dolarů (5700 až 7300 korun). Nicméně za dražený meteorit z Číny, jenž váží tunu, očekávala síň nabídku až dvou milionů dolarů.

Nálepka:Více na: www.bonhams.com

BRAND24

Americká věda
Bádání pod nátlakem Více než polovina vědců, kteří pracují pro americkou Agenturu pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency - EPA), se v posledních pěti letech setkala s vměšováním politiků nebo firem do rozhodnutí instituce. Vyplývá to z anonymního šetření, které zorganizovalo neziskové sdružení Union of Concerned Scientists. UCS rozeslalo dotazníky 5419 vědcům v EPA a získalo 1586 vyplněných formulářů, přičemž 889 badatelů bylo svědkem alespoň jednoho zásahu do činnosti úřadu. Daty bylo například různě manipulováno, uvádí list Washington Post. Mluvčí EPA Jonathan Shradar se proti průzkumu ohradil s poukazem na vědeckou integritu expertů a nerelevantní metodiku výzkumu.

Endokrinologie
Tikající biohodiny Kdy projde konkrétní žena klimaktériem? Dnes to jen těžko uhodnete, ale brzy by to mělo být známo již léta předem. Nasvědčuje tomu článek, jenž přijal k otištění Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Studie prý odhaluje, nakolik je úroveň hormonů AMH (anti-müllerický hormon) neboli MIH (Müller inhibiční hormon) spjata s menopauzou. Ženin „reprodukční věk“ by tak měl být přesněji určitelnější. Takzvaného přechodu se ženy dožívají v různém stáří, většinou mezi čtyřicátým a šedesátým rokem života.
„Páry často odkládají početí až po třicítce, přestože v důsledku proměnlivosti plodosti u žen jsou již některé neschopny otěhotnět krátce po třicátém roku života,“ upozorňují Jeroen van Disseldorp a Frank Broekmans z univerzity v Utrechtu. „Kdyby ženy věděly, kdy mají počítat s menopauzou, mohlo by to dalekosáhle ovlivnit rozhodování o tom, kdy si děti pořídit,“ naznačují lékaři. Výzkumu se účastnilo 144 zdravých, plodných žen, jimž bylo na základě modelu a měření AMH určen předpokládaný termín přechodu. Na to, jak přesně se lékaři trefili, je ale třeba pár let počkat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).