Večer prý může být i kvalt

07. července 2008, 17:40 - Dana Langášková
07. července 2008, 17:40

Na polévky se zřejmě do vinohradské indické restaurace chodit nebude

Příznivci indické kuchyně nechť si poznamenají novou adresu: Mánesova ulice na pražských Vinohradech. Restaurace Masala se v ní krčí pod tak diskrétním štítem, že ji snadno minete. I její interiér přejdete pouhými několika kroky, o to je však útulnější. Po předchozích majitelích podniku Modrá řeka převzali současní restauratéři leccos, od dodavatele makedonských vín (v indické restauraci poměrně nečekaných) po nábytek včetně sedáků na židle. Zbytek už vyladili po svém a docela se jim to podařilo. Po teple žlutých zdech rozvěsili pár textilií a lidových indických motivů, zrcadlo a pestré řetězy ze slepičích figurek, okna oživili zelení. Přes poledne se do Masaly očividně nikdo nehrne, takže oběd si vychutnáváme v naprostém soukromí. Milá servírka se slovanským přízvukem se nám svěřuje, že večer tu může být pěkný kvalt, to ale v tuto chvíli rozhodně nehrozí. Zvolna se probíráme kvalitně provedenými jídelními lístky s více než výmluvnými popisy pokrmů a mudrujeme nad složením oběda. I když je dusno k zalknutí, umanuly jsme si polévku – čočkovou a rajskou, nechceme si ale upřít ani plněnou parathu s raitou. Konzistentní chody bude představovat Lamb Korma a King Prawn Malabari.
Červená polévka je nepochybně rajská, barvou však její shoda s popisem v jídelníčku končí. Jistou koketerii lze vystopovat pouze s inzerovaným zázvorem, neboť „rajda“ skutečně trochu pálí. Schází však typická, aromatická stopa čerstvého zázvoru, jakož i bazalka. Dohadujeme se, že kuchař se místo nich zřejmě uchýlil k jakési pikantní směsi koření, která ale polévku příliš nepozvedla. Tradiční indická čočková polévka je bohužel ještě větším zklamáním. V misce nacházíme nažloutlou řídkou tekutinu, v níž plave pokrájený koriandr, žlutá (či původně možná oranžová) čočka a strouhaný kokos. Hned u první lžíce zjišťujeme, že je pouze vlažná, její barva i chuť-nechuť nás přivádějí na myšlenku, zda nebyla před podáváním naředěna mlékem. Navíc je mdlá a skoro neslaná (jediná chuť, kterou kromě koriandru objevujeme, je jakási homeopatická dávka kari koření), vodová konzistence připomíná školní jídelnu, potažmo indickou vyvařovnu pro chudé. Ještě že nám obsluha přinesla parathu. Už cestou z kuchyně měly čichové buňky možnost zaregistrovat, že se na plotně poněkud připálila, z ozdobné kovové misky na nás vykukují čtyři přežahlé kousky. Placka sama byla vyválena z celozrnné mouky, což je jí jedině ke cti. Uvnitř objevujeme tenkou vrstvu rozmačkaných brambor a hrachu, mezi zuby drtíme nečekanou nadílku oregana (či majoránky?) a čerstvého koriandru (s tím jsme ale počítaly). Chutná, křupavá placka obě polévky snadno položila na lopatky. Totéž však rozhodně nelze tvrdit o raitě, kterou jsme zamýšlely jako její doprovod. Poslali nám jí sice z kuchyně v obrovské misce, v ní obsažený bílý jogurt s kousky rajčete, cibule a okurky (zatímco jsme si objednaly výhradně okurkovou) je však pokryt kalužinkami čehosi podezřelého a absolutně nehezkého, co nejvíce ze všeho připomíná špínu či dno pánve po smažení. Nenapoví nám ani ochutnávka, jež okamžitě vyvrací původní domněnku ohledně praženého římského kmínu. Oba hlavní chody, jakož i přílohová rýže basmati jsou nám vzápětí servírovány v typickém kovovém nádobí. V první z misek se pod hustou naoranžovělou omáčkou skrývá několik velkých kousků jehněčího, jež během přípravy prodělalo několik alchymických proměn. Nejprve bylo marinováno v jogurtu, nato spolu s cibulí osmaženo a na závěr ponořeno do jemné, kokosem ochucené omáčky. Tento proces mu dodal netušenou křehkost, kromě jmenovaných ingrediencí vnímáme ještě čerstvý sekaný koriandr. Rýže chutná slušně a ani trochu se nelepí. Ač si u nás kuchař opět polepšil, dojíst celou porci je nad naše síly.
Další miska je až po okraj naplněna lososově zbarvenou, vábně vonící omáčkou s nudličkami zeleného koriandru a zázvoru. Postupně z ní lovíme oranžové krevety včetně lehce protivných ocásků, jež za clonou husté, taktéž oranžové omáčky vytvořily obstojné mimikry. Omáčka je ovšem vynikající, jemná jako samet, hladivá jako hedvábí, koření je aromatické, prostě pohádka tisíce a jedné noci. Krevety také nemají chybu, vzdor nesnadnému výlovu je nakonec vzorně vyjíme do poslední. Část rýže spolu s nezanedbatelným množstvím sosu však s lítostí necháváme na talíři, poněvadž už nám pro ně zkrátka nezbylo místo.
Z téhož důvodu máme v úmyslu rovněž pro dnešek vynechat dezert (indické sladkosti kromě úctyhodných dávek cukru obsahují i příliš sušeného mléka), tu ovšem nečekaně přichází servírka s pozorností od kuchaře, který nám už na počátku oběda osobně stihl vyložit způsob přípravy některých pokrmů. Dárek oceňujeme, třebaže dezert v podobě směsi pistáciové a mangové zmrzliny skutečně trpí oběma výše popsanými neduhy. Rozhodně to však není chyba kuchaře, nýbrž našich chuťových preferencí.
Dopíjíme kávu (těžký kalibr o vysokém stupni pražení, proti gustu žádný dišputát) a objednáváme další mattonku, nechce se nám zpátky do vřavy velkoměsta. Není divu, ve zdejší sympatické atmosféře jsme strávily příjemné odpoledne. Hlavní chody nám učarovaly, polévky zato představovaly jisté zklamání. Postrádaly jsme trochu větší výběr indických nápojů. Obsluha se chovala velmi mile, uvítaly jsme její nevtíravý přístup a ochotu odpovídat na všechny naše dotazy.V tomto světle se 1067 korun jeví jako částka zcela přijatelná.

Masala
Indian Restaurant and Bar
Adresa: Mánesova 13, Praha 2
Tel.: 222 251 601
www.masala.cz, info@masala.cz
Otevírací doba: denně 11.30 – 21.30 (končí kuchyň), v případě zájmu otevřeno déle
Počet míst: 25
Druh kuchyně: indická
Platební karty: ne
Země původu nabízených vín: Makedonie Hodnocení restaurace:
jídlo 36 bodů z 50
obsluha 19 bodů z 20
nápoje 8 bodů z 10
prostředí 9 bodů z 10
Kvalita/cena 8 bodů z 10
Celkem 80 bodů z 100

VALUE FOR MONEY 8/10

+ domácká atmosféra
- nepřesvědčivé polévky

Výběr z jídelního lístku:
Rajčatová polévka ochucená bazalkou a zázvorem 45 Kč
Paratha plněná bramborami a hrachem 54 Kč
Seekh Kebab (mleté jehněčí upečené v peci tandoor na jehle, podávané s dipem) 235 Kč
Lamb korma (jemné jehněčí kari, nejprve marinované v jogurtu, poté osmažené s nakrájenou cibulí, rajčaty a pískavicí, nakonec naložené v lehce okořeněné kokosové omáčce) 210 Kč
Butter Chicken (jemná sousta vykostěného kuřete připraveného v tandoori koření, obohacené jemnou smetanovou omáčkou) 142 Kč
Gulab samun (proslulý indický dezert ze sušeného mléka, mouky, smažený ve fritéze, servírovaný v cukrovém sirupu) 45 Kč

Výběr z vinného a nápojového lístku : Syrah-Cabernet 350 Kč
Merlot 300 Kč
Chardonnay 300 Kč
Vranec 350 Kč
Santa Maria 300 Kč
Mango Lassi 55 Kč
Vodka Lassi 90 Kč
Lassicolada (indická verze Pinacolady, lassi namíchané s rumem Malibu) 90 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče