Menu Zavřít

Ve stínu. Šedá ekonomika Německa má hodnotu sedmi českých rozpočtů

9. 2. 2017
Autor: čtk

Desetina výkonu ekonomiky Německa připadá na stínovou ekonomiku. Pro tento rok se počítá se sumou 330 miliard eur, což odpovídá 8,9 bilionu korun. To je ekvivalent asi 7 rozpočtů České republiky (1,2 bilionu korun).

Stínová ekonomika se dá problematicky vyčíslit. Vždy se jedná jen o odhady. Respektovaný odborník na šedou ekonomiku Friedrich Schneider z Univerzity Linz a německý Institut pro výzkum aplikované ekonomie (IAW) ve své studii nicméně spočítali, že největší evropská ekonomika podíl stínové ekonomiky pozvolna snižuje.

Minulý rok měla činit 10,4 procenta HDP, rok předtím to bylo 10,8 procenta. Při přepočtu na peníze by to pro tento rok mělo být 330 miliard eur, o 6 miliard eur méně než loni. To odpovídá sumě sedmi rozpočtů České republiky.

Práce načerno

Do tohoto obtížně měřitelného segmentu ekonomiky patří také práce načerno. Tedy ta, která je vyplácena v hotovosti bez zdanění. Práce bez patřičných povolení je přitom rozšířenější tam, kde je pracovní trh více zatížen sociálními a zdravotními odvody.

„Čím více je pracovní trh regulován, tím silnější je snaha zaměstnavatelů obejít regulaci zaměstnáváním načerno,“ řekl k tomu ekonom Bernhard Boockmann z IAW.

Zejména některé sektory jsou svou vhodností pro nezdaněnou práci vyhlášené. Friedrich Schneider upozornil v případě Německa zejména na gastronomii a služby v domácnosti.

Velikost šedé ekonomiky jako podíl HDP dané země. Odhad z roku 2015 ekonoma Friedricha Schneidera z Univerzity Linz.

Odhad velikosti šedé ekonomiky jako podílu HDP dané země. Odhad z roku 2015 ekonoma Friedricha Schneidera z Univerzity Linz. Zdroj: econ.jku.at

Kromě úklidu se jedná také o pečovatelství v domácnosti u nemocných či nemohoucích lidí. „Vycházíme z toho, že 90 procent péče, která se odehrává v domácnostech, je ilegální,“ řekla agentuře DPA mluvčí Svazu pro domácí péči Juliane Bohlová. Je to dáno tím, že kontroly v domácnostech jsou obtížně proveditelné.

Podle Schneiderových odhadů na tom česká ekonomika není v porovnání s německou o moc hůře. Pro rok 2015 odhadl velikost šedé ekonomiky v ČR na 15,1 procenta HDP, v Německu to mělo být 12,2 procenta.

Všeci kradnú

O postihování šedé ekonomiky se hojně hovořilo v souvislosti se zavedením EET. Ministr financí Andrej Babiš argumentoval tím, že zejména v gastronomii se hodně podvádí.

Přitom ČR na tom z pohledu průměru zemí OECD není špatně, nachází se v horní polovině žebříčku a je na tom lépe než Belgie nebo Portugalsko.

Téměř dvojnásobný podíl šedé ekonomiky oproti Česku má Bulharsko a Rumunsko. Naopak o polovinu méně „šidí“ lidé ve Švýcarsku a Rakousku.

BRAND24

Čtěte komentář Pavla Párala o šedé ekonomice a EET:

Šedá, ale naše. Co nám stínová ekonomika říká o fungování státu

Jaké jsou náklady na práci v ČR? Dále čtěte:

Náklady na zaměstnance jsou v Česku jedny z nejvyšších v Evropě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).