Ve stínu cukrové homole

13. října 2008, 08:00 - Robert Šimek
13. října 2008, 08:00

PIVOVAR DOBROVICE - Středočeské město Dobrovice leží jihovýchodně od Mladé Boleslavi.

Jeho dominantou je velký cukrovar. V minulosti zde ale fungoval také pivovar, jehož budova je nyní na prodej.

Bývalý dobrovický pivovar leží přímo v centru města naproti cukrovaru u silnice na Mladou Boleslav. Je to mohutný objekt, kterému vévodí dvojitý hvozd (pivovarská věž). V něm byl kdysi umístěn chladicí štok a pod ním sprchový chladič, určený k dochlazování mladiny. Byla zde také spilka (kvasný sklep) a pod úrovní země sklepy s lednicemi. Přízemí bloku ještě dotvářely stáčírny a sklady.

Pivo se zde vařilo do roku 1968. Poté sloužil areál jako sladovna a od roku 1998 jako sklad. Jeho současným majitelem je společnost Start z Horní Suché, která se ale před několika lety dostala do finančních potíží a nyní se snaží objekt prodat. Cena je 9,99 milionu korun.

POPIS OBJEKTU

  • *název - pivovar Dobrovice místo - Dobrovice kraj - Středočeský adresa - č. p. 630 typ - pivovar stav - chátrající využití - žádné kult. - památka ne vlastník - Start – spol. s r.o. cena - 9,99 milionu Kč Dvojí modernizace Dobrovický pivovar vznikl pravděpodobně již ve středověku, poprvé je ale doložen teprve v polovině 18. století. Ročně vařil 3000 hektolitrů piva a z okolních podniků mu mohl konkurovat pouze pivovar v Mladé Boleslavi. Roku 1809 získali dobrovický velkostatek Thurn-Taxisové, kteří se výrazně zasloužili o průmyslový rozvoj města. Místní zámek nechali zčásti přebudovat na cukrovar a roku 1866 modernizovali také starý pivovar. Výkon podniku však nebyl nijak závratný – roční produkce se pohybovala mezi 5 až 8 tisíci hektolitry piva. Na přelomu 19. a 20. století byl proto objekt znovu rozšiřován. Vybaven byl moderními stroji, varny pojaly až 90 hektolitrů mladiny a vznikl i zcela nový blok takzvaného „chladného hospodářství“. Produkce se tím zdvojnásobila a postupně vzrostla až na 40 tisíc hektolitrů piva ročně. Z vrcholu pád až na dno**

První světová válka ale rozvoj pivovaru rázně ukončila. Vařilo se sotva 2000 hektolitrů, navíc nevalné kvality. Situace se nezlepšila ani po válce, Thurn-Taxisové proto roku 1924 sloučili pivovary v Dobrovici, Vlkavě a Klášteře-Hradišti do akciové společnosti „Klášter“.

Dobrovický pivovar na dobré časy už jen vzpomínal. Sládek Václav Fibikar ho provedl těžkými třicátými léty, ještě před vypuknutím druhé světové války ale výroba opět výrazně klesla a chvilkové vzepětí po roce 1942 bylo už jen labutí písní.

Roku 1948 došlo ke znárodnění společnosti a pivovar Dobrovice byl začleněn do Polabských a později Středočeských pivovarů. Roku 1968 ukončil výrobu piva a nadále sloužil už jen jako sladovna kutnohorského pivovaru. Poslední várku sladu zde připravili koncem roku 1998.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče