Menu Zavřít

Ve fondech je přes sto miliard korun

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Příležitost pro investice konzervativní i rizikovéOtevřeně podílové fondy překonaly těžké období stagnace a loňský rok byl pro ně mimořádně úspěšný. Po letech opět došlo k významnému nárůstu jejich majetku. Jen za poslední rok se zvýšil ze 64,1 miliardy korun na 99,9 miliardy korun.

Příležitost pro investice konzervativní i rizikové

Otevřeně podílové fondy překonaly těžké období stagnace a loňský rok byl pro ně mimořádně úspěšný. Po letech opět došlo k významnému nárůstu jejich majetku. Jen za poslední rok se zvýšil ze 64,1 miliardy korun na 99,9 miliardy korun.

Kouzlo podílových fondů objevili nejenom soukromí střadatelé, ale začíná se k nim obracet stále více i firemní sféra. Zatímco občané investují do poměrně „jistých“ dluhopisových fondů, které zaručují sice nižší, ale víceméně bezrizikové zhodnocení vložených prostředků (dluhopisové fondy mohou do přece jen nejistých akcií investovat pouze 10 % svěřeného majetku), podniky investují do speciálních fondů peněžního trhu, které týdně vyplácejí výnos. Do nich mohou investovat i na velmi krátkou dobu a je to výhodné také z hlediska daní. Není proto divu, že do těchto fondů institucionální investoři jen za první letošní čtvrtletí uložili přes 10 mld. Kč.

Vyšší výnosy jsou lákavé

V čem spočívá kouzlo otevřených podílových fondů? Především ve slůvku „otevřený“. To neznamená nic jiného, než že do takového fondu lze kdykoliv vstoupit nákupem jeho podílového listu, jehož cena je určena aktuálním kurzem. Rovněž tak lze z fondu v jakémkoli příhodném okamžiku vystoupit a fond je povinen vlastní podílový list podle aktuálního kurzu od investora odkoupit zpět. Příhodným okamžikem v tomto ohledu můžeme označit moment, kdy hodnota podílového listu začne povážlivě klesat - to je ovšem naopak pro jiného investora okamžikem, kdy se k nákupu rozhodne, pokud usoudí, že cena dosáhla svého dna. Co je důvodem stále vyšší obliby otevřených podílových fondů? Nepochybně je to především vyšší výnos, který slibují oproti běžným bankovním depozitům. A tak se do fondů přelévají zejména peníze z bank, kde jsou úrokové výnosy zanedbatelné. Svou roli jistě hraje opět probuzená nervozita ze stavu bankovního sektoru po pádu Union banky.

Pro každého něco

Na českém trhu fungují prakticky všechny druhy fondů obvyklých v ostatních zemích. Fondy nabízejí svým podílníkům různou míru zhodnocení vkladů, byť za cenu různě vysokého rizika. Koncem roku 2002 bylo nejvíce peněz uloženo ve fondech peněžního trhu - 49,476 mld. Kč. Tyto fondy investují do dluhopisů a na peněžním trhu. A jak je patrné z uvedené částky - požívají největší důvěry investorů, ovšem oplátkou za nižší výnos. Populární jsou také fondy smíšené, ve kterých dnes mají investoři uloženo 30,133 mld. Kč. Smíšené fondy investují, jak vyplývá z jejich charakteristiky, do akcií, obligací a dalších cenných papírů. Nejméně peněz je uloženo u fondů, které investují minimálně 66 % vložených prostředků právě do podílových listů a akcií fondů. Ty lze označit za jakousi jistotu jistoty. Naopak nejrizikovější investicí jsou akciové fondy, které využívají na nákup akcií minimálně 66 % svých aktiv. Akciím se prakticky celý loňský rok nedařilo, což je na výsledcích těchto fondů dost citelně znát, a jejich klienti, pokud však fond neopustili, zažili velké zklamání.

Prostor k růstu

Pro finanční trhy a klienty fondů, bude v tomto roce určující především to, zda se největší světové ekonomiky navrátí k růstu a pro české fondy bude zejména důležitý vývoj v západní Evropě, ale i to, jak dopadne plánovaná reforma veřejných financí. Přestože je částka svěřená otevřeným podílovým fondům impozantní, stále ještě nenarazila na svůj strop. V západoevropských zemích tyto fondy totiž soustřeďují naprostou část volných peněžních prostředků obyvatelstva, zatímco konzervativní český střádal stále ještě spoléhá na nevýnosné vklady u bank. V ážným konkurentem fondů je například stavební spoření a různé pojišťovací programy. Dá se ovšem předpokládat, že obliba otevřených podílových fondů bude stoupat tou měrou, jak bude růst objem dočasně volných rodinných financí. Ještě jedna okolnost fondy staví do popředí. Pokud v nich své prostředky ponecháme alespoň půl roku, nepodléhá výnos při výběru vložených peněz zdanění.

BRAND24

Fondům hraje do ruky více faktorů: vyšší míra zhodnocení vložených prostředků než v bankách a obavy, které vyvolal další bankovní pád, tentokrát Union banky.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).