Menu Zavřít

Ve čtvrtletí bylo nejvíce primárních emisí od roku 2007. Vynesly přes 33 miliard dolarů

26. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Letošní první čtvrtletí je v počtu primárních emisí akcií (IPO) nejlepším od roku 2007. Americké trhy s primárními úpisy jsou znovu ve formě, byla na nich první letošní IPO v hodnotě přes miliardu dolarů. Pozici globálního centra trhu primárních emisí si udržuje Asie.

Za první čtvrtletí se v celosvětovém měřítku uskutečnilo 369 IPO, tedy bezmála dvojnásobek toho, co za stejné období loňského roku. Primární úpisy vynesly 33,7 miliardy dolarů, což je meziroční růst o 146 procent.

„Primární emise začaly letošní rok velice slibně,“ uvedl vedoucí partner oddělení transakčního poradenství EY v ČR Peter Wells. Navzdory přetrvávající ekonomické nestabilitě vytvořilo podle něj čtvrtletí skvělý základ pro další růst. Hospodářské ukazatele v klíčových rozvinutých zemích se zlepšují. Burzovní indexy jdou nahoru a rozkolísanost je nízká, což má pozitivní vliv na náladu na trhu s primárními úpisy, dodal.

I letos dominuje globálnímu trhu s primárními emisemi Asie v čele s Čínou. Na Asii a Tichomoří připadá 70 procent všech letošních IPO a prakticky polovina výnosů. Nejvíc úpisů (182) se uskutečnilo v Číně. Zdravou aktivitu hlásí i akciové trhy Japonska (27 IPO), Austrálie (23), jihovýchodní Asie (14) a v Jižní Koreji (12).

Přes zvyšující se geopolitickou nejistotu zaznamenaly primární úpisy v regionu EMEIA (Evropa, Blízký východ, Indie, Afrika) meziroční růst o 8,5 procenta. Co do počtu IPO se region s podílem 21 procent drží na druhém místě za Asií a Tichomořím. Jeho podíl na letošních kapitálových výnosech je 15 procent.

Nejvíc kapitálu emitenti získali na madridské burze, na trzích londýnské burzy a trzích bombajské burzy. Nejaktivnějšími zeměmi jsou letos Indie se 26 IPO a Velká Británie s 12 IPO. Na třetím místě je Saúdská Arábie, kde bylo sedm emisí umístěno na novém alternativním trhu, který má mírnější požadavky.

BRAND24

„Na primární úpisy v regionu EMEIA měla dopad zvyšující se politická nejistota v souvislosti s volbami chystanými v několika zemích a příprava na aktivaci článku 50 Smlouvy o EU, kterou Velká Británie formálně zahájila svůj odchod,“ uvedl Wells. Nicméně nálada investorů i celková ekonomická atmosféra v tomto regionu se podle něj zlepšuje.

Čtěte dále:

Globální dluh vyšplhal na 3,7 biliardy, dále roste

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

Řecký dluh je neudržitelný, varuje MMF. Navzdory pokroku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).