Menu Zavřít

Vanilková nouze. Do popředí se dostávají přírodní náhražky

10. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Drahá vanilka motivuje „hledače chutí“ k objevování substitutů. Nikoli ovšem těch umělých. Slibně se jeví hřebíčkový olej, ale i náhražka z kvašeného cukru.

Cena vanilky jde prudce nahoru. Za poslední dva roky se více než ztrojnásobila, kilogram vanilkových tobolek nyní stojí 450 dolarů. Důvodem je špatná sklizeň na Madagaskaru, který je suverénně největším producentem oblíbeného koření s 80procentním tržním podílem.

Nedostatečná úroda na Madagaskaru ale není jediným viníkem růstu cen. Zvyšuje se totiž i poptávka. Velké světové potravinářské firmy tíhnou k přírodním chutím, umělé se špatně prodávají. Vyjádřil se tak třeba švýcarský obr Nestlé nebo americký Hershey´s.

Snem potravinářských firem je tak nalézt náhražku vanilky, která pochází z přírodních materiálů a její cena nekolísá. To motivuje „hledače chutí“. „Protože si málokdo může dovolit přírodní vanilku, lidé mi neustále zasílají ukázky vanilkových chutí,“ popisuje situaci deníku Financial Times vědkyně a specialistka v oboru Daphna Havkin-Frenkeová.

Mezi příklady takových náhražek patří třeba hřebíčkový olej nebo rýžové otruby. Naposledy se náhražka vanilkové chuti objevila v Japonsku. Má pocházet z kvašeného cukru a od normální vanilky je prý k nerozpoznání. Japonci ji hodlají ve velkém rozšířit v letošním roce.


Kokain místo kakaa. Padající ceny bobů nutí farmáře přejít na koku

kakaovník

Pokud vysoké ceny vanilky přetrvají, což analytici letos očekávají, a náhle neopadne zájem společností o přírodní chutě, mohou podobné náhražky přibývat. A to i vzhledem k tomu, že kvalita přírodní vanilky klesá. Je totiž zajímavým paradoxem, že s vyšší cenou vanilky klesá její kvalita. Pěstitelé jsou totiž při vysokých cenách motivování k časnější sklizni, což kvalitu koření snižuje.

Z vanilkových tobolek se dnes vyrábí jen jedno procento sladkostí, zmrzlin, nápojů a dalších vanilkových výrobků. Kolem devadesáti procent je vyrobeno z ropy, sedm procent ze dřeva.

CONTENT24

Cenový boom, kdy cena stoupla až k 500 dolarům za kilogram, vanilka zažila už v roce 2004. Tehdy to bylo kvůli kombinaci cyklonu, špatné sklizně a politické nestability. Vysoká cena ale tehdy přinutila ke vstupu na trh další země a to srazilo cenu vanilky až k 20 dolarům. Totéž by se mohlo dít i nyní, jenže vstup na trh nějaký čas trvá – od zasazení orchidejí vanilovníku ke sklizni čtyři roky.

Přečtěte si:

10 faktů o Coca-Cole, které jste (možná) ani nevěděli

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).