Menu Zavřít

Valdibellou proti mafii

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Na jihozápadě Sicílie se rodí vína plná svěžesti a výborně pitelná

Údolí Valle del Belice jihozápadně od Palerma je ideálním domovem pro tisíciletou sicilskou autochtonní odrůdu Catarrato. S vysokými stráněmi chráněné před africkým sciroccem tvoří mimořádné mikroklima, kde réva vyšplhala až do výše 600 metrů nad mořem. A našla si tam skvělé podmínky k růstu.

S pomocí Boží

Po dlouhé roky bylo šest farmářských rodin, které tvoří družstvo Valdibella, pouze pěstiteli hroznů. Znamenitých, dokonale vyzrálých hroznů vysoké kvality. Ještě před výstavbu zpracovatelského sklepa pracovali ve vinicích způsobem přírodě blízkým, vlastně biodynamickým. Používali jeden jediný postřik, a to proti plísni révy vinné, peronospoře. Navíc pouze v případě bezprostředního ohrožení.
Teprve nedávno se rozhodli z báječné suroviny, která se v rukou cizích zpracovatelů stává pouze „plnivem“ pro nic neříkající běžná vína bez rodokmenu, školit vlastní vína s péčí, jakou si zaslouží. Společně financovali výstavbu sklepa a nákup zpracovatelských technologií a začali s vinařstvím.
Takový scénář známe ze stovek jiných příběhů. Co však činí ten sicilský originálním, je spolupráce s útulkem narušených mladých mužů, jenž funguje na pozemku sklepa. Chovanci projektu Ithaka provozovaného kongregací salesiánů se zapojují do práce ve vinici a získávají dobré možnosti integrace zpět do společnosti. Má to ale pozitivum i pro vinaře samé, církev jim v rámci spolupráce poskytla finanční prostředky na rychlé dobudování sklepa.
Dnes družstvo produkuje okolo 375 hektolitrů bílého a asi 500 hektolitrů červeného vína. Dvě třetiny bílého tvoří Munir catarrato, víno připravené a vyzrálé výhradně v nerezových tancích. To je součástí filozofie Massimiliana Solana, autora myšlenky samostatnosti a zakladatele družstva. Ambicí společenství totiž nejsou vyumělkovaná vína podřízená vkusu konzumenta. Jelikož po dlouhé roky pěstovali hrozny s maximální péčí a umem i respektem k jejich přirozeným vlastnostem, přistoupili stejně k přípravě vín. Do vinohradu zasahují minimálně, lisování probíhá citlivě a kvašení je spontánní. Výsledkem jsou živá vína plná svěžesti, svérázného charakteru, optimistická a výborně pitelná.

Umí i pozlobit

Než si nalijeme sklenku a okusíme sicilský originál, musí zaznít ještě jeden fakt. Družstevníci z Valdibella se zapojili do poměrně mladé, stále však sílící asociace Addio Pizzo. Byla založena v roce 2004 jako reakce na výběr výpalného, jemuž se na Sicílii říká pizzo. Obchodníci, kteří nejsou ochotni výpalné platit, jsou vyzdvihováni jako pozitivní příklady. A zákazníci si mohou vybrat, zda ze své peníze utratí třeba v pekařství, z něhož putují do rukou mafie, či nikoli.
Munir catarrata IGT 2010, Valdibella se vyznačuje poměrně sytou slámovou barvou se sotva znatelným růžovým stínem, jiskrným blýskáním ve skleničce a podmanivou vůní bílých peckovin. Takový pozdrav pošle víno ze sklenky při prvním pohledu a přičichnutí. V kytce se kromě ovoce a hroznu objevuje lehký minerální závan, zaznamenat lze i svěžest kyselin. V zadním voji potom atakují nos cukrovomedové valéry, ne ovšem v dramatické intenzitě.
Chuť je výrazná, hutná a jako ve vůni tam hrají prim ovocité doteky broskvového zabarvení. Přidává se k nim patrná stopa alkoholu a v závěru si potom o pozornost říká stopa cukru. Cukrová nasládlost připraví kyseliny o přílišný důraz, takže se spořádaně se zařadí do houfu chutí. Víno se středně plným tělem umí osvěžit, ale ve finále dokáže patrně i pozlobit svým zprvu nevnímaným, později však stále dopředu se deroucím důrazem.

BRAND24

Munir catarrata IGT 2010, Valdibella s. a., Sicílie

Použité odrůdy 100 % Catarrato
Školení krátké ležení na slupkách, vylisování za nízké teploty, asi desetidenní macerace s přečerpáním dvakrát denně; zrání v nerezových tancích podle potřeby
Alkohol 12,5 %
Produkce 20 000 až 30 000 lahví
Vývojový potenciál určeno k tomu být vypito mladé, ale pár let na lahvi mu neublíží
Distributor pro ČR www.viadelvino.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).