Vadí nám zbytečně složité papírování

09. května 2005, 00:00 - *
09. května 2005, 00:00

ÚSPĚŠNÁ FIRMA Když v roce 1990 skončila existence státního podniku Západočeské pekárny, opustili jej i jeho investiční technici Jan Kout a Zdeněk Maštálka. Brzy poté začali sami podnikat - v oboru, v němž se vyznali.

ÚSPĚŠNÁ FIRMA Když v roce 1990 skončila existence státního podniku Západočeské pekárny, opustili jej i jeho investiční technici Jan Kout a Zdeněk Maštálka. Brzy poté začali sami podnikat - v oboru, v němž se vyznali.

Větší počáteční kapitál na začátku své živnosti nepotřebovali. „Rozvíjeli jsme se postupnými kroky. Na co jsme si vydělali, to jsme koupili. Jedinou velkou investicí byl nákup domu blízko hlavního plzeňského náměstí v roce 1992, který byl tehdy téměř ruinou. Po jeho kompletní rekonstrukci tam máme nejen administrativní sídlo firmy, ale prostory pronajímáme také dalším firmám,“ říká Jan Kout.

Firma Pekass se zabývá obchodem s pekárenskou technikou. Dříve stroje také sama vyráběla nebo repasovala, v současnosti je už pouze dováží, hlavně z Německa, Švýcarska, Nizozemí a Belgie. „Prodejní ceny tamních velkých výrobců jsou nižší než naše výrobní, přestože v Česku jsou nižší náklady na pracovní sílu,“ konstatuje Kout. V Česku zůstala pouze výroba pedigových ošatek na chleba.

Odběrateli jsou hypermarkety a pekárny všech velikostí - od největších „průmyslových“ až po ty nejmenší. Obchodní zástupci Pekass po celé České republice lákají klienty hlavně na špičkovou techniku na nejvyšší úrovni. „Kvalitní stroje jsou sice drahé, ale pekárny poznají, že se jim tato investice vyplatí,“ říká Kout. Přesto i Pekass začal nakupovat také levnější zařízení z východní Asie, aby mohl vedle dražší špičky nabídnout levnější alternativu sortimentu.

POHODA A SPOKOJENOST

Oba zakladatelé vlastní ve firmě poloviční podíly. Kout je obchodním, Maštálka technickým ředitelem. „Ve firmě zajišťuji peníze a objednávky, můj společník všechno ostatní,“ vysvětluje Kout. Pekass má nyní sedm lidí zajišťujících prodej a zhruba 20 dalších spolupracovníků, mezi nimiž jsou servisní technici a další pracovníci pečující o zákazníky. Při výběru nových kolegů dávají majitelé přednost těm, kteří naplňují zásadu „pohoda a spokojenost všech členů týmu“. Podle Kouta se už mírně projevuje obecný nedostatek strojních techniků v regionu. Rezervy jsou také ve znalosti cizích jazyků a zkušenostech ze zahraničí. „Mechanici by se měli umět po telefonu na dálku domluvit se zahraničním konstruktérem,“ domnívá se. Předpokladem je také základní znalost výpočetní techniky. „Notebook je pro naše techniky jedním ze základních náčiní,“ dodává.

NĚKDY JSME ZASPALI

Jaké chyby by už společníci neradi opakovali? „Díky tomu, že jsme se rozvíjeli postupnými kroky a stavěli vždy až na hotových, nezbořitelných základech, jsme se snad nedopustili větších omylů. Špatnou zkušeností však bylo pozdní akceptování některých trendů v oboru a určité počáteční podcenění marketingu. Někdy jsme zaspali, takže trh se mezitím zaplnil,“ vzpomíná Kout.

Na podnikatelském prostředí v České republice mu vadí zejména zbytečné byrokratické komplikace. „Abychom zvládli příliš složité papírování, musíme najímat další lidi. Výsledkem je hromada papírů, které stejně k ničemu nejsou,“ stěžuje si. Připomíná také oborové normy, které jsou často přísnější než v Evropské unii - známým příkladem jsou předpisy o povinném balení koblih. Podle Kouta je Česko málo liberální, jako vzor uvádí USA či Irsko. Naopak extrémem je prý východní Asie, kde jsou předpisy nedostatečné, takže tamní výrobky se v Česku často musí přepracovávat na požadovanou úroveň.

„Těžce zaplatíme vysoké daně, ale politici je pak lehce utratí za spotřebu,“ uvádí další důvod nespokojenosti. Společníkům vadí také různý výklad zákonů, technických a hygienických norem. Firma podniká v různých krajích, přičemž jeden a ten samý zákon vykládají tamní úředníci odlišně.

Přístup Plzeňského kraje k podpoře podnikání si Kout velmi pochvaluje. Pekass je také aktivním členem Svazu pekařů, kde se podílí mimo jiné na připomínkování nových norem. Podle Kouta cítí firma vzhledem ke svému dobrému postavení na trhu také jistý závazek trh kultivovat. Za největší úspěch svého podnikání totiž považuje, že se společníkem zůstali čestní a poctiví lidé.

„Obecně mám pocit, že v Česku je vše podkapitalizováno, je tu zatím málo peněz,“ domnívá se spolumajitel firmy. Naopak neserióznost podnikatelů už prý dávno není problémem. „Trh se vyčistil a obchody i za desítky milionů jdou uzavírat prakticky jen na podání ruky,“ dodává s nadsázkou.

Přinesl nějaké změny vstup do Evropské unie? Podle Kouta ubylo papírování souvisejícího s dovozem. Zároveň však na trhu přibyla konkurence. „Je ale lepší s ní spolupracovat než se nechat pohltit,“ vysvětluje.

Až dosud firma působila na čtyřech místech ve městě a okolí. Brzy proto chce realizovat již hotový projekt nového areálu, který vyroste těsně u hlavní výpadovky z Plzně na Prahu. Vedle koncentrace všech činností si společníci od tohoto kroku slibují také zlepšení dopravních možností.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče