Menu Zavřít

V uranovém dole Rožná vznikne zásobník plynu

23. 9. 2009
Autor: profit

V uranovém dole Rožná, posledním fungujícím v EU, postaví zásobník zemního plynu. Celková investice má dosáhnout 12 miliard korun.

Autor: Martin Siebert

Zásoby uranu v Rožné se chýlí ke konci a navíc padá cena této komodity na světovém trhu. Těžba má skončit nejpozději za tři roky. „Zásobník je tak pro nás mimořádně zajímavý. Získáme tím práci pro 600 lidí na dalších sedm až osm let,“ uvedl ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež. Firma zaměstnává přes tisícovku lidí.

BRAND24

Česká plynárenská chce zásobník s kapacitou 300 krychlových metrů postavit do pěti až šesti let. Od ministerstva pro životní prostředí už získala povolení na průzkum dolu, který by měl začít na jaře příštího roku. O povolení průzkumu v Rožné požádal i RWE Gas Storage, který v Česku provozuje šest zásobníků. O vlastní stavbě však nerozhodl.

Česká plynárenská chce stavět za další miliardy zásobník plynu o kapacitě 200 krychlových metrů plynu také v jihočeské Radouni. Novým plynovodem Mozart ho chce propojit na soustavu v Rakousku. Projekt mají financovat také kanadské firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).