Menu Zavřít

V Unii se rozbíhá závod o miliardy eur na energetické projekty

10. 6. 2009
Autor: Euro.cz

V následujících letech jsou ve hře unijní fondy ve výši asi 6 miliard eur, které poslouží na rozvoj technologie CCS a podporu obnovitelných zdrojů energie, vyplynulo z interního dokumentu Evropské komise. Souboj mezi neziskovými organizacemi a energetickými giganty o nasměrování těchto peněz může začít.

Autor: Jakub Stadler

Podle údajů Evropské komise hodlá Unie vydat na podporu technologie zachytávání a ukládání uhlíku (carbon capture and storage – CCS) a obnovitelných zdrojů energie (OZE) asi 6 miliard eur. Fondy má získat především z unijního systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), v němž budou postupně od roku 2013 nabíhat aukce.

V dokumentu Komise se mluví i tom, jaké konkrétní projekty budou z evropských peněz podporovány. Jedná se například o obří větrníky o velikosti Eiffelovy věže (300 metrů), které svou výkonností třikrát převyšují dnešní rekordmany nebo o vyspělé systémy zrcadel a solárních panelů, které využívají vysoce koncentrovanou sluneční energii. Zkrátka ovšem nepřijde ani CCS, tedy technologie, která se v Evropě těší stále větší přízni.

Ekologové vs. energetici

Právě v těchto letech se rozhoduje o dalším směřování energetického sektoru Unie, která si stanovila, co se týká podílu OZE a redukce emisí CO2, velmi ambiciózní cíle. Zatímco velké energetické firmy u svých vlád a v Unii často lobují za podporu CCS (to však neznamená, že by opovrhovaly OZE), ekologické organizace se jasně vyslovují pro obnovitelné zdroje na úkor ukládání uhlíku.

„My si myslíme, že většina prostředků by měla jít na podporu obnovitelných zdrojů,“ uvedl Frauke Thies z Greenpeace. „Zachytávání a ukládání uhlíku je, co se týká přínosů, riskantní a my nevíme, co od něj můžeme očekávat. Naproti tomu obnovitelné zdroje už přináší výsledky a navíc se v nich skrývá obrovský potenciál,“ dodal Thies.

Mezi největší obhájce CCS patří Britové. Vlivný europoslanec a hlavní propagátor této technologie Chris Davies dokonce nedávno přesvědčil britského ministerského předsedu Gordona Browna, že na ostrovech už nevznikne žádná nová uhelná elektrárna bez zařízení na zachytávání a ukládání uhlíku.

CONTENT24

Podle Davise je nezbytné, aby všechny nově stavěné uhelné elektrárny byly připraveny na instalaci CCS. „Pokud nevyřešíme problém uhlí, nemůžeme se úspěšně potýkat s globálním oteplováním,“ řekl nedávno na energetické konferenci v Praze. Rychlý vývoj technologie CCS a její poskytnutí rozvojovým státům, především pak Číně a Indii, je podle jejích propagátorů alfou a omegou úspěchu nové dohody o klimatu, která má být podepsána ještě letos v dánské Kodani.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).