Menu Zavřít

V rukavicích, ale bez Topolánka

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

ZAHÁJENÍ STAVBY Na místě, kde bude stát už na konci letošního roku gigantická továrna Hyundai, je zatím jen holá pláň. Bagrovat se tu začalo už na konci března, ale slavnostní první výkop připravili Korejci na duben. Původně se měl ceremoniál odehrát až v květnu, ale nejvyšší šéf koncernu Čong Mong-ku se náhle rozhodl pro dřívější příjezd.

ZAHÁJENÍ STAVBY

Na místě, kde bude stát už na konci letošního roku gigantická továrna Hyundai, je zatím jen holá pláň. Bagrovat se tu začalo už na konci března, ale slavnostní první výkop připravili Korejci na duben. Původně se měl ceremoniál odehrát až v květnu, ale nejvyšší šéf koncernu Čong Mong-ku se náhle rozhodl pro dřívější příjezd.

Předseda představenstva koncernu je mediálně zajímavou figurou. V únoru byl nepravomocně odsouzen ke třem letům vězení za zpronevěru podnikových financí. Podle prokuratury protiprávně získal od filiálek 103,4 miliardy wonů (2,4 miliardy korun) jako fondy na podplácení. Podle úřadů z toho Čong utratil 69,6 miliardy wonů na soukromé a jiné účely, včetně plateb lobbistům za získání vládní přízně. Mong-kuovi to ale v cestování nebrání, a tak se rozhodl poslední dubnový týden navštívit slovenskou Žilinu, kde má Hyundai od loňského roku v provozu továrnu na vozy Kia. Hned poté přijet do Nošovic.

RÝČEM DO BEDNY

A tak se na místě budoucího závodu narychlo stavěly stany pro slavnostní hosty, sestavoval program a obvolávali politici i novináři. Ráno 25. dubna stály na staveništi bagry a buldozery tiše vyrovnány v řadách na okraji rozlehlé vyasfaltované plochy. V útrobách stanů číšníci prostírali stoly a hostesky chystaly materiály pro tiskovou konferenci. V největším stanu se vše zkoušelo pro vlastní ceremoniál, první symbolický výkop zeminy, pro které mají Anglosasové ve svém jazyku příznačný výraz „groundbreaking“.

Přesně v jedenáct hodin zazněly fanfáry a po státních hymnách přednesli významní hosté slavnostní projevy. Jako první vystoupil Čong Mong-ku, po něm hovořil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který mimo oficiální pořadí předal slovo svému předchůdci v ministerské funkci Milanu Urbanovi. Poslední proslov měl hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Ten připomněl i chvíle, kdy se zdálo, že se kraji nepodaří vykoupit pozemky od soukromých vlastníků a celý projekt bude muset být zrušen.

Následovalo odhalení letecké fotografie budoucí podoby nošovického závodu a na závěr celého ceremoniálu si šestnácka nejvýznamnějších hostů navlékla bílé rukavice a rýči provedla v podlouhlé bedně písku symbolický první výkop.

PREMIÉR RADĚJI BRUSLIL

Rozpaky na korejské i české straně budila slabá účast vládních politiků. Zatímco zahájení výroby v Kia Motors u slovenské Žiliny se zúčastnili současný i bývalý premiér Robert Fico a Mikuláš Dzurinda, českou vládu reprezentoval v Nošovicích jen Martin Říman. Premiér Mirek Topolánek chyběl, jeho neúčast u největší investice na zelené louce v České republice korejské investory i lokální politiky překvapila. Podle svého mluvčího Martina Schmarcze se Topolánek dlouho dopředu omluvil, důvody neuvedl. Zástupce koncernu Hyundai Petr Vaněk se ještě den před ceremoniálem rozjel do Prahy, aby se pokusil Topolánkovo rozhodnutí zvrátit, předseda vlády se ale raději rozhodl pro bruslení s hokejovou reprezentací.

BRAND24

„Zasedá druhým dnem sněmovna. Do Nošovicic byli pozvání všichni ministři vlády a dohodli jsme se, že vládu tady budu reprezentovat já. Myslím, si, že více než o nějaké symboly tohoto typu jde o reálnou spolupráci nejen mezi českým státem a veřejnou správou a investorem,“ řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Podle místních politiků ale neměl premiér u zahájení stavby továrny, která přinese práci tisícům lidí, chybět. Korejci nechtěli oficiálně neúčast vysokých českých politiků komentovat, ale zdroj z Hyundai Motor Manufacturing Czech potvrdil jejich zklamání s podmínkou, že zůstane v anonymitě. „Je to divné, jsou tady VIP hosté z celé Evropy, 150 hostů z Koreje, a tato vláda vyšle jen jediného svého zástupce,“ řekl zdroj novinářům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).