Menu Zavřít

V retailu se rozjíždí ostrý souboj

17. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Air Bank

BRAND24

Poslední z trojice nováčků mířících v letošním roce na český bankovní trh vstupuje do souboje o klienty. Air Bank původně plánovala odstartovat prvního listopadu. Kvůli zdržení při zátěžových testech a vývoji internetového bankovnictví ovšem posunula zahájení provozu na úterý 22. listopadu. Banka ze skupiny PPF bude zpočátku nabízet běžné a spořicí účty. V první polovině příštího roku hodlá nabídnout úvěry a v roce 2013 pak hypotéky či investiční produkty.
Na poli retailového bankovnictví se strhne ostrý souboj. O klienty se totiž letos nově uchází také Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank nebo Equa bank, jež vznikla z českých poboček Banco Popolare, které odkoupil britský investiční fond AnaCap. Dle prvních výsledků se přitom zdá, že potenciál pro nováčky český bankovní trh určitě má. Například Zuno Bank oznámila, že za prvních sedm týdnů fungování získala šestnáct tisíc klientů a za tři měsíce vybrala na depozitech deset miliard korun. Provoz přitom zahájila teprve letos v červenci. „Tato čísla nás velmi těší. Navzdory létu, kdy republika byla spíše vylidněná, a navzdory silné konkurenci nám za velmi krátkou dobu svěřily peníze tisíce klientů,“ pochvaluje si statistiku šéf Zuno Miroslav Střihavka.
Ambice neskrývá ani Equa bank. „Do pěti let bychom chtěli získat 350 tisíc klientů,“ tvrdí generální ředitel Equa bank David Putts. Každý z trojice nováčků přitom vsadil na jinou strategii. Někdo zvolil nulové poplatky, jiný raději vysoké úročení na vkladech či jiné výhody. Konkurence bude ale do budoucna v každém případě přitvrzovat. Atraktivitu tuzemského bankovního trhu si totiž uvědomují i některé kampeličky, které na něj rovněž hodlají zamířit. O licenci plánuje požádat například Moravský peněžní ústav, WPB Capital či Unibon. Velká bankovní trojka shodně tvrdí: konkurenci sledujeme a jsme připraveni reagovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).