Menu Zavřít

V Řecku to vře, doprava v zemi je ochromena

22. 9. 2011
Autor: profit

V zadluženém Řecku pokračují protesty proti úsporným opatřením vlády, dnes  do práce nepřišli zaměstnanci železnic, aténského metra, řidiči autobusů ani taxikáři. Jejich protest ochromil dopravu v zemi, kde se tvoří dopravní zácpy, informovaly agentury Reuters a AFP.

Foto: Profimedia.cz

Situace je dramatická, všechny hlavní ulice jsou ucpané,“ potvrdil Reuters policista, který si nepřál být jmenován. K protestům se připojili i dispečeři letového provozu, což v praxi znamenalo, že více než 100 letů bylo zpožděno až o čtyři hodiny, některá letecká spojení byla zrušena. Desítky tisíc nespokojených odborářů připravují na čtvrteční odpoledne pochod k řeckému parlamentu. Zapojit by se měly široké vrstvy zaměstnanců, včetně učitelů a policistů.

Snižují naše mzdy a důchody. Ale já už nevěřím, že je to pro dobro země,“ míní Costas Andrianopoulos, který pracuje v Národním divadle. „Budeme obětování pro nic. Nemůžeme se vyhnout bankrotu, nemáme už žádnou naději,“ dodal.

BRAND24

Mluvčí opoziční strany Nová demokracie Yiannis Michelakis kritizoval poslední kroky vlády a hovořil o „tsunami nespravedlivých a neúnosných opatření“. Řecká vláda v tomto týdnu oznámila další kolo úsporných opatření. Počet státních zaměstnanců, kteří budou suspendováni za částečný plat, letos zvýší z původně plánovaných 20 tisíc na 30 tisíc. Atény sníží o pětinu i důchody, které přesahují 1 200 eur měsíčně.

Dvě největší řecké odborové centrály na protest proti novým úsporám svolaly dvě 24hodinové stávky, které se budou konat 5. a 19. října. Mezinárodní věřitelé Řecka, Evropská unie (EU) a Mezinárodní měnový fond (MMF), po zemi požadují urychlení reforem a privatizačního programu. Vládě se prozatím nedaří plnit podmínky pomoci a rozpočtový schodek bude v letošním roce zřejmě vyšší, než se původně očekávalo. Politici a ekonomové se obávají, že bankrot Řecka by posílil kolísavost na trzích a zvýšil tlak na další periferní ekonomiky jako je Španělsko a Itálie. Někteří dokonce hovoří i o možnosti rozpadu eurozóny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).