Menu Zavřít

V realitách končí zlatokopové

4. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Majitelé realitních kanceláři se shodují, že loni oproti předcházejícímu roku klesl prodej bytů v Česku v průměru o třicet procent.

V tuto chvíli už neočekávají další drastický úbytek. „Každopádně tato situace pročistí realitky, vnímám to pozitivně. Je nám jasné, že nastává konec zlatokopů, kteří přišli do realit před dvěma třemi roky zbohatnout, neměli zkušenosti ani ambice, aby zůstali na trhu dlouho a budovali si značku. Přišli, aby zase odešli, a toto je jejich konec. Totéž se týká různých spekulantů a takzvaných garážových nebo sklepních realitek,“ uvádí René Hradecký, předseda České komory realitních kanceláří (na snímku). Podle jeho názoru na trhu zůstanou velké i malé realitky, jejichž majitelé či zaměstnanci dosahují potřebné profesionality. „Dosud se touto profesí zabývaly tisíce lidí bez jakýchkoli vědomostí. Nejsou ani spočítáni, neexistuje registr obchodníků s nemovitostmi,“ tvrdí Hradecký.

BRAND24

Podobného názoru je i majitel realitní kanceláře Sting Martin Zaremba, podle něhož právě kvůli snadnému přístupu k půjčkám na bydlení vznikly stovky malých realitních kanceláří. Profitovaly díky situaci na trhu bez potřebné erudice, takže v současné situaci nepřežijí. „Jsem přesvědčen, že se začala psát nová kapitola realitního byznysu. Přinese užitek silným společnostem, které v tomto období obstojí. Očekávám, že zůstanou jen ti nejschopnější profesionálové. Pozná to především zákazník. Konečně si bude moci vybírat podle kvality služeb a péče, kterou mu jsou schopni makléři nabídnout,“ tvrdí Zaremba.

O narovnání vztahu mezi kupujícími a prodávajícími hovoří i Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus, který očekává i větší snahu realitek vyjít vstříc klientům. „Realitní kanceláře uvidí podobně jako developeři přesun tržního podílu k větším hráčům. Na jedné straně budou mizet malé společnosti, které nebudou mít na trhu takový prostor, posílí ovšem velké franšízové řetězce, jež mají dlouhodobé zkušenosti a díky své velikosti jsou schopny se dohodnout i s developery, kteří donedávna raději prodávali své projekty přes vlastní zastoupení,“ předpovídá budoucnost realitního trhu Potměšil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).