Menu Zavřít

V Praze se bude diskutovat o inovacích

21. 5. 2012
Autor: profit

Hledání inovativních řešení pro zvýšení konkurenceschopnosti a vytváření nových pracovních míst vhodných pro podmínky regionů Středního východu a Severní Afriky (MENA), střední Evropy a Střední Asie (ECA) probíhá tento týden v Praze.

Foto: Profimedia

Právě sem přivedlo 80 tvůrců politiky, expertů ze soukromého sektoru, akademiků, členů dárcovské komunity, novinářů a zástupců občanské společnosti do Prahy na dvoudenní konferenci o inovacích, technologiích a podnikání.

Toto první meziregionální setkání o inovacích je sponzorováno MENA a ECA regiony Světové banky a Institutem Světové banky ve spolupráci s CzechInvestem a Korean Development Institute School (KDIS). Diskuze se budou soustředit na souvislost mezi inovační politikou, tvorbou pracovních míst, podnikáním a rolí univerzit v komercializaci technologií. Setkání přináší účastníkům z regionu MENA příležitost seznámit se se zkušenostmi zemí ECA ve vytváření a zavádění úspěšných inovačních politik.

Inovace jsou kritickým prvkem ekonomického růstu, to platí pro každou zemi,“ řekl Janamitra Devan, Vice President pro rozvoj finančního a soukromého sektoru Světové banky. „Důkazy ukazují, že průměrně na celém světě, je polovina dlouhodobého růstu země způsobena inovacemi a technologickými zlepšeními. Neexistuje však univerzální přístup k inovacím. Každá země musí svůj přístup k tvorbě inovační politiky přizpůsobit svým podmínkám.“ Tato výměna zkušeností podpoří komunikaci mezi regiony, která přispěje k identifikování nejlepších postupů k formulování a zavádění inovační politiky, ušité na míru každé zemi.

Na konferenci budou prezentovány zkušenosti zemí ECA a účastníci budou poté diskutovat o tom, jak se mohou regiony ECA a MENA stát pionýry nových dimenzí „ekonomiky znalostí“ a inkubátory nových postupů. Růst a inovace založené na znalostech získávají v regionu ECA na důležitosti. Místní země začínají zhodnocovat svůj lidský kapitál k rozvoji ekonomiky.

Jako příklad mohou sloužit bratři Boskovicové. Jejich společnost BANKO, sídlící v chorvatském Splitu, navrhuje a vyrábí pneumatické brusky ve spolupráci s Univerzitou Záhřeb. Tyto brusky, používané především v lodním průmyslu, jsou kvalitnější než alternativní produkty a přinášejí úsporu až půl milionu Eur na jednu loď. Dosud společnost uzavřela přes 150 kontraktů se zákazníky z Nizozemí, Německa, Ruska a Ukrajiny.

Aby se podařilo úspěšně využít inovativního potenciálu v zemích střední Evropy a středního Východu, musí být inovační politiky chytřejší,“ řekl Gerardo Corrochano, ředitel Rozvoje soukromého a finančního sektoru ECA regionu Světové banky. „Především veřejné výdaje musí být lépe zaměřeny a systematicky vyhodnocovány, aby vláda mohla neustále upravovat politiku podle potřeb růstu země.

Země regionů MENA a ECA přehodnocují svůj přístup k růstu a konkurenceschopnosti směrem k aktivnější vládní podpoře oborů s vyšší přidanou hodnotou a služeb, a to prostřednictvím získávání nových technologií, inovací a programů pro podporu podnikání.

Země regionu MENA projevily zájem o to, poučit se z dynamických ekonomik ECA a jejich transformace v posledních dvou dekádách. Inovační politiky v regionu MENA nejsou tak propracované. Žádná ze zemí zde neprokázala tak výraznou technologickou dynamiku a ekonomickou transformaci, jakou můžeme vidět v některých rychle rostoucích zemích regionu ECA. V zemích MENA je například průměrně registrováno šestkrát méně firem na 1000 obyvatel než v zemích OECD a méně než třetina ve srovnání s ECA.

BRAND24

Světová banka očekává, že poptávka po meziregionálním dialogu a partnerství v inovační politice a podnikání poroste a že sítě a komunity pro sdílení znalostí a zkušeností budou i nadále stoupat.

Ve světle arabského jara v MENA regionu a silné potřeby vytvářet pracovní místa pro mladé Araby – stejně tak jako potřeby vytvářet více pracovních příležitostí především pro ženy – je větší inovativnost a konkurenceschopnost vnímána jako kritický prvek pro splnění klíčových sociálních a ekonomických ukazatelů regionu“, řekl Loic Chiquier, oborový ředitel pro finance a soukromý sektor, MENA Region, World Bank.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).