Menu Zavřít

V patnácti na vrcholu

11. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Nejúspěšnější teenageři vydělávají desítky milionů dolarů ročně, Češi zaostávají

Chcete, aby se vaše dítě zařadilo mezi nejbohatší teenagery světa? Statistiky ukazují, že pokud se nenarodilo ve Spojených státech amerických nebo alespoň ve Velké Británii, bude mít jen malé šance na úspěch. Stejně tak, pokud neumí hrát, zpívat nebo tančit. Zřejmě posledním řešením může být v tomto případě velký sportovní talent. Jak totiž vyplývá ze seznamu nejbohatších teenagerů světa zveřejňovaného každoročně časopisem Forbes, vedle „umění“ dobře se narodit a zdědit rodičovský majetek je nejvýnosnější aktivitou účinkování ve filmech nebo televizních seriálech, sport a hudba. Na světě existuje řada mladých, kteří ještě nemohou legálně řídit auto ani pít alkohol, ale vlastní prací už vydělali desítky milionů dolarů. V žebříčku nejbohatších „selfmademanů“ mladších jednadvaceti let jsou nejčastěji zastoupeni herci. I v této kategorii zvané „tweens“ (viz Pojmy) lze nalézt skutečné superhvězdy s honoráři v řádu desítek milionů dolarů ročně. A stejně, jako si největší část zisku v jednotlivých odvětvích byznysu rozdělí pár velkých firem, tak i v tomto případě putují největší peníze ke hvězdám dvou projektů. Tři z první desítky teenagerů jsou totiž hvězdami filmů o čaroději Harrym Potterovi, další tři herci patří k největším tahákům dětského televizního kanálu Disney Channel. Investice do pohádkových honorářů mladičkých hvězd se ale producentským firmám bezpochyby vyplácí, protože jejich stejně mladí fanoušci se stali skutečně významnou marketingovou kategorií s překvapivě velkým finančním potenciálem. Podle studie amerického časopisu Alloy Media and Marketing utratí dvacet milionů amerických dětí ve věku osm až dvanáct let více než padesát miliard dolarů ročně. K této částce se přidává ještě třikrát větší suma, kterou za zábavu svých ratolestí utratí jejich rodiče. Ani české teenagerské hvězdy se před svými americkými protějšky nemusejí stydět. Přestože jejich honoráře jsou řádově menší než za oceánem, i v Česku se vlastními silami dopracovaly k milionům korun desítky teenagerů – většinou ale nejde o hvězdy showbyznysu, ale o úspěšné sportovce.

Daniel Radcliffe – 25 milionů dolarů ročně Nejlépe placeným teenagerem světa je dnes devatenáctiletý britský herec žijící střídavě v Hollywoodu a v Londýně. Disponuje příjmy, které by mu mohlo závidět mnoho hereckých hvězd o generaci starších. Ročně si přijde asi na 25 milionů dolarů, což je i navzdory současné nízké hodnotě americké měny úctyhodných 410 milionů českých korun. Před časem představitel mladého čaroděje udělal další skvělý obchod, když se zavázal filmové společnosti Warner Bros., že tuto roli ztvární i ve dvou posledních dílech sedmidílné série. Za to mu na konto přibyde padesát milionů dolarů. Protože se ale produkce nakonec rozhodla, že poslední díl ságy nazvaný Harry Potter a Relikvie smrti bude rozdělen do dvou filmů, vydělá si Radcliffe pravděpodobně ještě výrazně víc. Filmy s Harry Potterem ale nejsou jediným zdrojem Radcliffových příjmů. Talentovaný mladý herec se objevil také na divadelních prknech ve hře Equus uváděné v londýnském West Endu. V tomto dramatu se má představit také na newyorské Broadwayi. K tomu stihl ztvárnit výraznou roli v celovečerním filmu BBC nazvaném My Boy Jack, kde hrál syna spisovatele Rudyarda Kiplinga, nešťastně zahynulého v první světové válce.

Miley Cyrusová – 25 milionů dolarů ročně Jméno této herečky něco řekne pouze velmi mladým dívkám. Patnáctiletá hvězdička je přitom tváří miliardového impéria jménem Hannah Montana. Ve stejnojmenném fenomenálně úspěšném americkém seriálu hraje dívku žijící dvojí život. Na jedné straně je normální školačka, po večerech se ale mění v rockovou hvězdu. Ačkoli v České republice je tento seriál prakticky neznámý, v zámoří patří k nejsledovanějším produktům společnosti Disney a tvář této dívky zdobí ohromné množství komerčních předmětů od triček až ke školním brašnám. Dokonalý obchodní tah se manažerům mladé herečky povedl, když pro ni připravili koncertní turné po USA. Koncerty vynesly 54 milionů dolarů a dalších sedmdesát milionů vydělal trojrozměrný hudební film, který byl na koncertech natočen. Dalším krokem bude zřejmě celovečerní snímek, od kterého se již nyní očekává velký komerční úspěch.

Maria Šarapovová – 23 milionů dolarů Dnes už jednadvacetiletá ruská tenistka je skutečným magnetem na peníze. Nepomáhá jí v tom ale ani tak tenisové umění, jako spíše atraktivní vzhled. Loňská sezona se sportovkyni příliš nepovedla, když vyhrála pouze jediný mezinárodní turnaj a na konto si za svá vítězství připsala „pouze“ 1,7 milionu dolarů. O rok dříve totiž na takvaných prize money vydělala více než dvakrát tolik. Skutečné peníze tenistka nevydělává na antuce nebo travnatých dvorcích, ale v ateliérech fotografů a kancelářích reklamních agentur. Seznam firem, které propaguje, je úctyhodný, patří mezi ně například sportovní gigant Nike, výrobce fototechniky Canon, skupina Colgate-Palmolive nebo výrobce mobilních telefonů Motorola. Loni Šarapovová do svého portfolia přidala také společnost Pepsi.

Michelle Wie – 19 milionů dolarů ročně Teprve devatenáctiletá dcera korejských emigrantů se narodila na Havaji. Je považována za největší naději světového ženského golfu. Na greenu stanula poprvé ve čtyřech letech. Už o pár let později začala vyhrávat první turnaje a stala se nejmladší hráčkou, která se kdy zúčastnila podniku golfové asociace PGA. Od patnácti hraje profesionálně. Často bývá přirovnávaná k Tigeru Woodsovi, zejména poté, co se v roce 2006 umístila v první pětici hráčů ve třech ze čtyř největších světových turnajů. Stejně jako u jiných sportovců ale peníze za výhry hrají i v jejím případě spíše roli kapesného. Ještě před šestnáctými narozeninami totiž podepsala kontrakty se společnostmi Sony a Nike, které jí přinášejí přes deset milionů dolarů ročně. Magazín Time ji zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností současnosti.

Mary-Kate a Ashley Olsenovy – 15 milionů dolarů ročně Přerostlé dětské hvězdy za posledních patnáct let nenatočily nic, co by stálo za řeč. Dodnes ale bohatě těží z kdysi velmi populárního rodinného seriálu zvaného Plný dům, který běžěl v televizi celých osm let. Dvojčata Olsenovy se v něm střídala v roli dcery hlavního hrdiny. Poté se objevila již jen v málo významných rolích. Když dosáhla dospělosti, začala se věnovat módě a vydělané peníze investovala do společnosti Dualstar, která vyrábí především oblečení pro dívky od čtyř do čtrnácti let. Zboží od jejich firmy je k dostání ve všech prodejnách americké sítě Wal-Mart, což sestrám přináší velké zisky. Na titulní strany amerických novin se Olsenovy dostaly poté, co prohlásily, že umožní švadlenám v Bangladéši, které šijí oblečení pro jejich firmu, plnou mateřskou dovolenou stejně, jako ji mají ženy v Evropě nebo ve Spojených státech amerických. Poněkud uvadající popularitu zdatně přiživují milostnými románky a skandály ve stylu Paris Hiltonové.

Jonas Brothers – 12 milionů dolarů ročně Tato chlapecká kapela je takřka symbolem konzervativních amerických hodnot. Vedle nijak zajímavých popových písniček je totiž prodává především „rodinná“ image. Tři bratři jsou z hluboce věřící rodiny a rádi se nechávají fotit s „prsteny čistoty“, kterými dávají veřejně najevo své odhodlání nemít sex až do svatby. Okázale také odmítají alkohol nebo kouření, což z nich činí idoly mladých křesťanských dívek a miláčky jejich matek. Vedle toho, že vydali tři CD, spolupracují Jonasové i se společností Disney, která s nimi připravuje dva seriály, knihu a trojrozměrný hudební film. Z dvanáctimilionového výdělku, který měli v roce 2007, darovali deset procent na charitu a zavázali se, že stejně budou postupovat i v budoucnu.

Hillary Duffová – 12 milionů dolarů ročně Dvacetiletá herečka a zpěvačka patří stejně jako její kolegové z žebříčku k idolům náctiletých dívek. Navzdory nízkému věku už se stihla objevit v sedmnácti celovečerních filmech. Za její popularitou stojí seriál Lizzie McGuire produkovaný společností Disney. Stihla také natočit šest studiových hudebních alb, z nichž čtyři dostaly platinovou desku. Stejně jako její kolegyně ale pochopila, že slávy se dá využít i jinak a založila si enormně úspěšnou řadu oblečení pro mladé dívky Stuff by Hillary Duff. K tomu své jméno zapůjčila sérii parfémů od společnosti Elisabeth Arden. Její podobu nese také jedna z panenek Barbie a jako postava se podnikavá zpěvačka objevila i ve velmi úspěšné sérii počtačových her The Sims.

Zac Efron – šest milionů dolarů ročně Plakáty s dvacetiletým hercem lze najít v nejednom dívčím pokojíčku. Tento idol teenagerek se proslavil filmem High School Musical, který byl finančně nejúspěšnějším dílem televizní stanice Disney Channel. Americkou premiéru sledovalo téměř osm milionů diváků. Film dostal řadu cen včetně Emmy, následoval jej druhý a brzy přijde i třetí díl. K tomu se přidalo ještě komerčně velmi úspěšné hudební turné. Vedle teenagerských hudebních filmů se Efron chystá i na náročnější roli, kterou má ztvárnit v připravovaném dramatu nazvaném Já a Orson Welles. Časopis Rolling Stone ho označil za nejperspektivnější mladou hvězdu současnosti.

Emma Watsonová – 5,5 milionu dolarů ročně Osmnáctiletá Britka narozená v Paříži se proslavila rolí Hermiony Grangerové v sérii filmů o čaroději Harry Potterovi. Za dosavadních pět dílů obdržela řadu cen a příznivé kritiky. Stala se také nejmladší dívkou, která se objevila na obálce časopisu Vogue a byla poctěna možností pronést řeč na Oxfordské univerzitě. Objevila se také ve filmu televize BBC nazvaném Ballet Shoes (Baletní střevíčky). Navzdory původnímu záměru nehrát v posledních dílech série se nakonec se společností Warner Bros. dohodla a na jejím kontě přibyde za každý díl pět milionů dolarů. Finančně si přijde jen na pětinu toho, co její herecký kolega Daniel Radcliffe.

Rupert Grint – pět milionů dolarů ročně Devatenáctiletý mladík je posledním z trojlístku mladých herců, kteří zbohatli na filmech o Harry Potterovi. Hrál v nich nejlepšího přítele hlavního hrdiny Rona Weasleye. Zrzavý Angličan údajně po roli v tomto filmu toužil od chvíle, kdy se dozvěděl, že se bude natáčet, a bez vědomí rodičů poslal producentům videonahrávku, na které je přesvědčoval, že je pro roli jako stvořený. Ve Velké Británii se věnuje také dabingu animovaných filmů. Za příjmy z Harryho Pottera si splnil dětský sen a pořídil si zmrzlinářský vůz. Režisér Alfonso Cuarón ho označil za budoucí velkou hereckou hvězdu i ve vážnějších žánrech. ===== V Česku film nevynáší

Přijít k velkému bohatství u nás není pro teenagery jednoduché. Kariéra filmové „hvězdičky“ rozhodně není v českých podmínkách tou pravou volbou. Mezi perspektivní „zaměstnání“ se řadí spíše hokej, fotbal, případně modeling. Za výjimku lze považovat mladičkou zpěvačku Ewu Farnou, která se slávy a vysokých honorářů dočkala již před svými 15 narozeninami.

Ewa Farna

Třinecká rodačka oslavila teprve letos v srpnu patnácté narozeniny, už ale absolvovala své první velké turné, které v 18 městech České republiky navštívilo kolem 30 000 fanoušků. Farna má na za sebou tři vydaná alba, z toho jedno v sousedním Polsku. Obě české desky byly platinové s prodejem více než 20 000 kusů. Její výdělky, jejichž odhad se zatím nikde neobjevil, spravují do osmnáctých narozenin rodiče. Jiří Tlustý Dvacetiletý odchovanec kladenského hokeje je trojnásobným juniorským mistrem české ligy a současně nejmladším Čechem v kanadsko-americké NHL. Začínal v nižších severoamerických soutěžích, dnes hraje za elitní klub Toronto Maple Leafs a v NHL už má za sebou přes šedesát zápasů. Zazářil hned v prvním z nich, když v dresu kanadského týmu soupeřům z amerického Pittsburghu vstřelil dvě branky, a to navíc v průběhu pouhé půlminuty. Reputaci si ale poněkud pošramotil aférou s nahými fotkami, které se objevily na internetu a poté i na stránkách kanadského tisku. Ročně si přijde na více než milion dolarů.

Ondřej Mazuch Devatenáctiletý obránce původem z moravského Hodonína patří k největším nadějím českého fotbalu. Zazářil především ve finále mistrovství Evropy hráčů do 17 let, kde český tým pouze těsně prohrál s Ruskem. Skvělý výkon zopakoval také ve finále mistrovství světa stejné věkové kategorie, kde se český tým utkal s Argentinou. Už v sedmnácti hrál v první lize za 1. FC Brno a po krátkém hostování v německém Leverkusenu o něj projevila zájem řada evropských velkoklubů. Mezi týmy, které o mladého sportovce stály, patřil Inter Milán, Juventus Turín i londýnský Arsenal. Brněnský klub ale nakonec mladého hráče prodal do italské Fiorentiny. Obdržel za něj osmdesát milionů korun, což je největší částka zaplacená kdy za brněnského hráče.

Jan Řežáb Pravděpodobně nejznámější mladý český podnikatel. Již ve dvanácti letech vytvářel webové stránky, v sedmnácti si založil vlastní firmu Redboss. Řežábova společnost dokonale využila možností, které přinesl rozmach mobilních technologií, a nabídla zákazníkům loga, melodie, hry a tapety pro mobilní telefony. Později se s velkým úspěchem vrhl na vývoj her pro mobilní telefony. Obrat Redbossu dosáhl úctyhodné částky sedmnáct milionů korun a hry si stahovali lidé ze všech kontinentů. Řežáb, který se stal milionářem, ale většinu peněz věnoval opět do rozvoje firmy. V roce 2005 získal v soutěži společnosti Ernst & Young titul Začínající podnikatel roku. Už koncem roku 2006 se ale Redboss dostal do závažných finančních problémů. Řežáb proto obchodní značku prodal zahraniční společnosti MLiven výměnou za uhrazení dluhů. S některými věřiteli se přesto dodnes soudí. Nyní chce začít opět od začátku s novou firmou Technologico.

Jan Šimůnek Jeden z nejdražších českých fotbalistů začínal hrát ve Švýcarsku, kde od čtyř let trénoval za Châtel St. Denis. Po návratu do Česka hrál za pražské Bohemians, brzy ale přestoupil do Sparty. Hvězdným okamžikem pro něj bylo loňské mistrovství světa fotbalistů do dvaceti let, kdy spoluhráče jako kapitán dovedl až na stříbrnou příčku. Pár měsíců nato Spartu opustil za 150 milionů korun, což je jedna z největších částek zaplacená kdy za českého hráče. Mladý obránce tím trumfnul i mnohem slavnější kolegy. Jeho novým působištěm se stal německý Wolfsburg. V týmu se ale zatím příliš neprosadil a vypadl i z jeho základní sestavy. V účasti na mistrovství světa v dresu národní reprezentace mu zase zabránila zranění.

Denisa Dvořáková Sedmnáctiletá rodačka z Prahy už patří mezi světovou modelingovou špičku. V pouhých patnácti letech vyhrála světové finále prestižní světové soutěže Elite Model Look a okamžitě se katapultovala na nejvýznamnější modelingová mola. Předvádí pro značky jako Christian Dior, Burberry, Chanel nebo Prada. Objevila se také na titulní straně časopisu Vogue. Bývá označována za nástupkyni českých top modelek, jako jsou Eva Herzigová nebo Karolína Kurková. Ačkoli ještě nedosahuje honorářů jako její slavnější kolegyně, vydělává až kolem deseti milionů korun ročně.

Pojmy

- Tweens – označení mladých lidí podle kombinace anglických slov twenty, tedy dvacet, a teens - náctiletí.

SITUACE
- Deset nejlépe vydělávajících „tweens“ si od 1. června 2007 do 1. června 2008 přišlo na 107 milionů dolarů.
- Dvacet milionů amerických dětí mezi osmi a 12 lety utratí ročně 51 miliard dolarů vlastních peněz.

BRAND24

- Mají vliv i na útratu dalších 150 miliard dolarů svých rodičů.
Pramen: časopis Forbes

Lukrativní obory Kde se berou mladí milionáři?
- film
- pop music
- móda
- sport

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).