Menu Zavřít

V pasti

20. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Z vítězné série fotografií Hynka Glose v letošním ročníku Czech Press Photo

(box na úvodní 2stranu)
Kategorie PŘÍRODA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
1. cena – Zlaté oko
HYNEK GLOS : ZOO, Moskva, 15.srpna 2008

(text)
Nekrmte zvířata, nekompromisně hlásí oranžová cedule na mřížích v moskevské zoologické zahradě. Před klecí se tísní dav netrpělivých dětí očekávajících nějakou akci. Vedrem znavený vlk, který se před žhnoucími slunečními paprsky uchýlil do samého rohu málo prostorné klece, aby alespoň na chvíli využil stín nedaleko stojícího stromu, však nevěnuje ratolestem žádnou pozornost. Z letargie ho nevytrhne, ani když přiletí kus svačiny. Přistane mu přímo před nosem.
Dětského návštěvníka, který ji hodil, nikdo neokřikne, a tak to zkouší ještě jednou. Zase nic. Zklamán neúspěchem se rychle sune k další kleci, aby si mezi ostatními zvědavci vybojoval místo, ze kterého bude alespoň něco vidět.
Moskva není ideálním místem pro děti. Široké bulváry plné předražených butiků, megalomanské stavby a nekonečné proudy aut vytlačily dětská hřiště a parky na předměstí. Zoologická zahrada se však nachází na moskevské poměry nedaleko centra, dokonce hned mezi dvěma stanicemi podzemní dráhy, a tak se stala útočištěm pro davy rodičů snažících se zabavit své městské děti.
Představa odpoledne stráveného v zeleném parku, který by měl alespoň vzdáleně připomínat přirozené prostředí zde žijících zvířat, má ovšem se skutečností málo společného. O tom se návštěvník přesvědčí třeba při pohledu na velblouda ležícího u plotu, v jehož těsném sousedství se k nebi tyčí řada činžáků. Ani vedrem zmožený lední medvěd, snažící se osvěžit v brčálově zelené vodě, nepůsobí zrovna přesvědčivě. Návštěvnost je přesto obrovská, fotografovat v hejnu strkajících se dětí, které si navzdory přítomnosti svých rodičů dělají, co chtějí, je o nervy.
Moskva se v posledních letech stává moderním městem snažícím se napodobit západoevropské metropole. Luxusní ceny, luxusní restaurace i obrovská nákupní centra tomu odpovídají, modernizace zoo však zůstává pozadu. Vedení se sice snaží opustit staré pojetí zahrady a zlepšit zvířatům podmínky, obnova je ovšem pomalá. Malé výběhy pro osamělá zvířata, zašpiněné plastové tabule, přes které je sotva vidět na laškující lvíčata, či dravci s přistřiženými křídly narážející na okraje klecí při sebemenším pokusu popoletět dávají tušit, že moskevská zoo má před sebou ještě dlouhou cestu.

(box na druhou 2stranu)
Moskevská zoo
Založena byla už v roce 1864 a hned představila 134 druhů domácích zvířat a 160 druhů obyvatel divoké přírody. V současnosti se rozkládá na 20 hektarech a chová přes pět tisíc zvířat reprezentujících 960 živočišných druhů.
Běžné vstupné činí 150 rublů (zhruba 110 korun), příplatek za vstup do exotária 50 rublů, příplatek za fotografování a natáčení pro amatérské účely 25 rublů.

BRAND24

Více na: www.moscowzoo.ru
Moscow Zoo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).