Menu Zavřít

V novém roce bez stresu a zrelaxovaná

20. 1. 2010
Autor: profit

Doléhá na vás ještě závěrečný stres z práce z konce minulého roku? Máte pocit, že jste nestihla všechno, co jste chtěla? Hlavně se to nesnažte všechno dohnat v nejkratším intervalu. To by vám vyneslo ještě větší stres. A to není dobrý začátek. Dopřejte si také chvilku odpočinku. Nevíte jak? Relaxovat a předcházet stresu se dá různými způsoby.

Autor: Profit

Aromaterapie

Pokud si pod pojmem relaxování představujete klidné a pohodově strávené okamžiky, vyzkoušejte aromaterapii. Jedná se o přírodní léčebnou metodu využívající 100% čisté esenciální, neboli éterické oleje, které se získávají z různých částí rostlin (květů, listů, dřeva, kůry apod). Některé výtažky z rostlin prokázaly, že mají uklidňující účinky na naši mysl, jiné osvěžují či podporují koncentraci nebo nás můžou posílit v začátku nové životní etapy.

Takovou aromaterapii si klidně můžete dopřát v pohodlí svého domova. Může mít několik podob. Zajděte si do obchodu s vonnými svíčkami. Důležité ale je, abyste je vybírala zásadně podle čichu. Pokud vám nějaká svíčka nebude z jakéhokoli důvodu vonět, rozhodně se při její vůni nebudete cítit plně uvolněná. Vybírejte tedy takové, abyste při jejich použití cítila vnitřní klid.

Můžete si dopřát i aromaterapickou koupel. Ěterické oleje ale nejsou rozpustné ve vodě, takže je musíte nejdříve smísit se smetanou, medem nebo smíchat se solí z Mrtvého moře. Pokud se ale necháváte ráda hýčkat, určitě si zajděte na aromaterapickou masáž.

Bylinné čaje Jen si vzpomeňte na své dětství, když vám babička dávala na nemoci různé bylinné čaje a mnohdy byly mnohem účinnější než chemická léčiva. Na zázračnou moc bylinek se tak můžete spolehnout i případě, že jste ve stresu a potřebujete se uklidnit. Zkuste si proto uvařit bylinkový čaj. Klidně sklubte i více bylinek dohromady.Vyzkoušejte kombinaci třezalky, heřmánku a lipového květu nebo rozmarýnu, levandule a mařinky. Psychologové doporučují tyto bylinné čaje pít nejčastěji mezi 17. a 20. hodinou, kdy je člověk v nejsložitějším denním rozpoložení. Abyste se stresu vyhnula už od počátku dne, zahajte pracovní den šálkem takového čaje. Sportujte alespoň třikrát týdně Relaxovat se dá i aktivně. Spousta lidí nevydrží nečinně sedět, proto je pro ně nejlepším vyrovnáním se se stresem sport a aktivní pohyb. Abyste se ale cítila v pohodě permanentně, choďte sportovat pravidelně. Sport je na takové situace opravdu dobrý, protože se při něm vyplavují stejné látky (endorfíny) jako při jídle a způsobují obdobný příjemný pocit uvolnění. „Do našeho fitness centra chodí ženy hlavně po práci, protože se potřebují nějak odreagovat. Kdyby šly unavené z práce rovnou domů k rodině, začal by maratón nanovo. Takto si najdou alespoň pár hodin týdně jen pro sebe a udělají něco pro své zdraví a klidnou mysl,“ potvrzuje lektorka aerobiku, osmadvacetiletá Zuzana. Najděte si čas sama pro sebe**

BRAND24

I když máte rodinu a pro tu byste udělala první poslední, naučte se být trochu sobecká a věnujte několik minut denně jen sama sobě. Domluvte se s manželem nebo partnerem na rozdělení si úkolů, aktivně do chodu domácnosti zapojte i své děti. Vy si alespoň na třicet minut zapněte oblíbenou hudbu nebo si přečtěte pár stránek z vaší oblíbené knížky.

Více na Ladyzone.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).