Menu Zavřít

V Kunovicích začala výstavba kanalizace za 131 milionů korun

13. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Výstavbakanalizačního napojení na čistírnu odpadních vod tento měsíczačala v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Město, které nyní patřímezi největší znečišťovatele povrchových vod v České republice,do stavby investuje přes 131 milionů korun. ČTK to dnes řeklstarosta Kunovic Jiří Vařecha.

Kunovice se vybudováním deseti kilometrů odtokových stok adalších zařízení napojí na čistírnu odpadních vod v sousednímUherském Hradišti; současná kanalizační síť ve městě je svedenapřímo do řeky Olšavy, která se vlévá do Moravy.

Město, kde žije více než 5000 obyvatel, má povolenu výjimkuna vypouštění odpadních vod, která je ale časově omezena apodmíněna vyřešením této ekologické zátěže. „O napojení načistírnu usilovalo město již od svého osamostatnění v roce 1990,finanční prostředky se ale podařilo najít až nyní,“ uvedlVařecha.

BRAND24

Na financování kanalizačního připojení získaly Kunovicedotaci od ministerstva zemědělství bezmála 90 milionů korun,zbytek uhradí město z dvacetiletého úvěru. „Jeho splátky budoučinit zhruba 2,4 milionu korun ročně. Tato částka zásadnímzpůsobem neovlivní běžné investiční a provozní výdaje města,“podotkl starosta.

Stavba bude prováděna po etapách po dobu dvou let. Vrovinatém terénu je totiž vybudování podobného zařízení velmiobtížné; na trase vznikne 14 čerpacích stanic, dvě odlehčovací atři rozdělovací komory. Dokončení je plánováno na konec příštíhoroku, spuštění pak na jaro 2006.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).