Menu Zavřít

V kauze Promopro se odvolali odsouzení, státní zástupce i stát

12. 12. 2016
Autor: čtk

Proti loňskému rozsudku v takzvané kauze Promopro se odvolali všichni nepravomocně odsouzení podnikatelé, státní zástupce i stát, který má v řízení postavení poškozeného. Vyplynulo to z úvodu pondělního veřejného zasedání pražského vrchního soudu, který začal odvolání projednávat. Případ se týká státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví Evropské unii.

Promopro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. V případu čelí obvinění 12 lidí. Městský soud v Praze potrestal za podvod či praní špinavých peněz jednatele firmy Jaroslava Veselého a dalších osm zástupců subdodavatelských společností. Obviněnou trojici státních úředníků ze sekce pro předsednictví - někdejší šéfku sekce Janu Hendrichovou, diplomata Radomíra Karlíka a právníka Davida Mlíčka - naopak osvobodil s tím, že jsou v trestním řízení jen „obětními beránky“.

Předsedkyně odvolacího senátu Hana Navrátilová dnes zdůraznila, že trestní spis obsahuje desítky tisíc stran. Zasedání zatím naplánovala na čtyři dny. Dopoledne rekapitulovala předchozí řízení, odpoledne dala prostor advokátům podnikatelů k přednesům odvolání. V úterý se dostane ke slovu žalobce a zmocněnec státu.

Advokáti shodně tvrdili, že napadený rozsudek je v rozporu se závěry dokazování. Městskému soudu vyčítali například to, že uplatnil princip kolektivní viny. Poukazovali i na to, že kauza kriminalizuje záležitosti obchodního práva, které spadají do civilního, nikoliv trestního řízení.

K dnešnímu jednání přišli všichni tři obvinění úředníci. Z podnikatelů se zúčastnil jen Veselý a Marcel Příkopa, který si má podle nepravomocného verdiktu odpykat šest let vězení. Ostatní dali souhlas s konáním zasedání v jejich nepřítomnosti. Jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa, který dostal společně s Veselým nejvyšší - devítiletý - trest, je nemocný a trvá na tom, že se chce hájit osobně. Odvolací senát proto jeho případ vyloučil k samostatnému projednání společně s případem podnikatele Pavla Girstla, jemuž onemocněl právník.


Stal jsem se obětním beránkem, tvrdí Jaroslav Veselý. Přečtěte si rozhovor:

Kauza ProMoPro: Pro mě končí život, říká bývalý majitel

 Jaroslav Veselý

Veselý s Maxou podle nepravomocného rozsudku předkládali úřadu vlády k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Ostatní obžalovaní podnikatelé údajně pomáhali nezákonně získané prostředky legalizovat tak, že vytvářeli falešné faktury, převáděli vylákané peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti. Většina z nich dostala nepodmíněné tresty od pěti do 7,5 roku vězení.

BRAND24

Právník Veselého podotkl, že jeho klient odpovídal pouze za technickou stránku věci. „Soud zcela nepochopitelně posouvá odpovědnost odběratele. To je subjekt povinný zkoumat faktickou finanční správnost plnění,“ prohlásil. Dodal, že Veselý se nijak nepodílel na výběru subdodavatelů NWDC, takže ani nemohl tušit, že by faktury neměly být v pořádku.

Trestnou činností údajně vznikla státu škoda nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku rozsudek ČR přiznal s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí podnikatelé vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli. Dalších 450 milionů má stát vymáhat v civilním řízení.

Dále čtěte:

Slovenská hvězdná pěchota pohřbila své předsednictví EU

Exmanažeři Key Investments půjdou do vězení na tři až pět let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).