Menu Zavřít

V Karlovarském kraji chybí firmy investující do vědy

2. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Karlovarskému kraji chybí firmy, které investují do vědy a výzkumu, a zvyšují tak produktivitu hospodářství v regionu. Spolu s nedostatkem kvalifikované pracovní síly je to jedna z hlavních bariér rozvoje kraje, který dlouhodobě zaostává za rozvojem v republice.

Vyplývá to z průzkumu prostředí pro konkurenceschopnost a inovaci v podnicích kraje, kterou pro kraj zpracovala poradenská firma Berman Group. Průzkum je součástí přípravy Strategie hospodářské konkurenceschopnosti Karlovarského kraje.

„Hlavním problémem je velice nízká aktivita firem z hlediska výzkumných a vývojových aktivit. To je klíčová věc při dosahování inovativních řešení na stále flexibilnějších trzích. Pokud se toto nezmění, tak ztráta Karlovarského kraje se bude dále prohlubovat,“ uvedl Pavel Csank z Berman Group.

BRAND24

Zatímco ještě v roce 1995 bylo v Karlovarském kraji HDP na obyvatele na úrovni 94 procent průměru republiky, v roce 2005 to bylo už jen 77 procent, nejméně ze všech krajů. Velkou měrou se na tom podílí právě zaostávání v oblasti výzkumu a vývoje. Podíl výdajů do této oblasti na HDP kraje byl v roce 2005 jen 0,11. V celé zemi byl podíl těchto výdajů k hrubému domácímu produktu 1,42. V kraji je 25krát nižší koncentrace vědeckovýzkumných pracovníků oproti průměru republiky.

V Karlovarském kraji je už zažitá představa, že zaostávání v oblasti vývoje a nových technologií je způsobeno chybějící technickou vysokou školou. Tento názor ale autoři průzkumu nesdílejí. Vznik nové vysoké školy v regionu by podle nich zřejmě neměl očekávaný výsledek, protože absolventi by stejně odcházeli jinam, neboť pro ně není v kraji perspektivní uplatnění.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).