Menu Zavřít

V Evropě se těží stále méně plynu, podíl Gazpromu na trhu poroste

25. 4. 2017
Autor: čtk

Ruský plynárenský gigant Gazprom počítá s růstem svého podílu na trhu v Evropské unii, a to navzdory konkurenci ze Spojených států a Blízkého východu.

„Pokles produkce plynu v Severním moři i v dalších částech EU se stává velmi důležitým faktorem,“ uvedl generální ředitel podniku Alexej Miller pro agenturu Reuters. „Tržní podíl Ruska díky tomu poroste,“ dodal.

Pozici Ruska na evropském trhu s plynem by měl podle Millera podpořit nový plynovod Nord Stream 2, který by měl vést rovněž k poklesu tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Plynovod vedoucí po dně Baltského moře z Ruska do Německa by měl zahájit provoz v roce 2019.

Gazprom v minulosti hrozil, že tranzit plynu přes Ukrajinu po zahájení provozu plynovodu Nord Stream 2 zcela zastaví, jakmile v roce 2020 vyprší příslušná tranzitní dohoda. Podle Millera by nicméně část ruského plynu určeného evropským zákazníkům mohla přes Ukrajinu dál proudit. „Jsme připraveni k jednáním,“ prohlásil šéf Gazpromu. „Můžeme však hovořit pouze o mnohem menších objemech, možná kolem 15 miliard krychlových metrů ročně pro země hraničící s Ukrajinou,“ dodal.


Západoevropské firmy zainvestují Nord Stream 2, přečtěte si více:

Evropské firmy zaplatí půlku Nord Stream 2

Stavba plynovodu


Ukrajina má kapacity pro tranzit až 120 miliard krychlových metrů ruského plynu ročně. V minulosti byla hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropy, v poslední době se však Rusko kvůli vzájemným neshodám snaží Ukrajinu obcházet. V důsledku výstavby nových plynovodů Gazpromu tak v uplynulých letech tranzit přes Ukrajinu dosahoval pouze 50 až 80 miliard krychlových metrů ročně, píše agentura Reuters.

Gazprom nyní pokrývá zhruba třetinu spotřeby plynu v Evropě. Firma loni prodala evropským zákazníkům rekordních 179 miliard krychlových metrů plynu. Věří, že její dodávky do Evropy se mohou dál zvyšovat navzdory obavám Bruselu z nadměrné energetické závislosti na Rusku.

„Nemyslím si, že je správné mluvit o závislosti,“ řekl Miller. „Naše závislost je vzájemná. Když my investujeme do rozvoje těžebních polí a do výstavby plynovodů, spoléháme se na budoucí poptávku a de facto závisíme na evropských trzích stejně, jako závisí Evropa na ruském plynu,“ dodal.

Šéf Gazpromu rovněž upozornil, že Evropa by sice vzhledem k investicím do terminálů pro zkapalněný zemní plyn (LNG) mohla získávat plyn odkudkoliv, ale že dodávky prostřednictvím plynovodů zůstávají levnější. „Plyn z potrubí nyní vítězí nad LNG a měl by vyhrávat i v budoucnosti,“ prohlásil.

BRAND24

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

Přečtěte si také:

Poláci chtějí druhý terminál pro zkapalněný plyn. První přitom ani nevyužijí

E.ON vykázal další rekordní ztrátu. Začne propouštět

Gazprom čeká vyšší příjmy a plánuje navýšit investice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).