Menu Zavřít

V Česku se loni prodalo více ready-made společností než v roce 2010

13. 2. 2012
Autor: profit

Počty firem s právní formou akciová společnost (a.s.), společnost s ručením omezeným (s.r.o.), které byly založeny v průběhu loňského roku, jsou nejnižší za posledních 5 let, jak ukazují statistiky ČEKIE. To ovšem neplatí pro evropské společnosti (SE) a ready-made společnosti, jejichž trend je stále rostoucí.

Foto: Profimedia.cz

Podle statistik společnosti SMART Companies tvoří z celkového počtu vloni založených společností (29515) téměř 12 % prodané před-založené (ready-made) společnosti. „Z toho zhruba 85 % připadá na společnosti založené v roce 2011, zbylých 15 % tvoří starší společnosti,“ uvádí Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností.

V České republice se v loňském roce prodalo 3500 ready-made společností, tedy zhruba o 6 % více než v roce 2010, důvodem je především rychlost a pohodlnost získání společnosti a každoročně rostoucí povědomí veřejnosti o této službě.

Dle údajů rejstříkových soudů bylo v roce 2011 založeno celkem 306 společností s právní formou evropská společnost, což je v porovnání s rokem 2010 téměř dvakrát více. „Největší nárůst počtu nově vzniklých evropských společností zaznamenáváme v Praze a Brně, kde bylo minulý rok založeno o 100 % více takovýchto společností než v roce 2010,“ komentuje statistické údaje rejstříkových soudů Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies.

Důvodem, proč minulý rok vzrostl počet nově vzniklých firem s právní formou evropské společnosti, jsou především výhody, které podnikatelům tato forma nabízí. Tou hlavní je možnost přesunout sídlo do zahraničí v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení společnosti s likvidací a k přerušení právní kontinuity společnosti. Společnost se pouze začne řídit právem státu, kde bude umístěno nové sídlo. „Toto umožňuje mimo jiné zvolit stát s nejpříhodnějšími podmínkami pro podnikání s ohledem na daňové zatížení nebo nutnou administrativu,“ shrnuje hlavní výhodu evropské společnosti proti klasické akciové Jana Babůrková. Kladem pro některé podnikatele je také menší náročnost na počet osob do orgánů oproti akciové společnosti. Nespornou výhodou je také to, že zkratka SE (Societas Europaea = evropská společnost) s sebou nese prestiž silné společnosti, větší důvěryhodnost a snadnou rozlišitelnost i pro zahraniční obchodní partnery.

Počty založených evropských společností

(zdroj: údaje rejstříkových soudů ČR a statistiky SMART Companies)

BRAND24

Počty nově založených firem2011201020092008
evropská společnost30616215394

Počty založených evropských společností v roce 2011 dle regionů

(zdroj: údaje rejstříkových soudů ČR a statistiky SMART Companies)

RegionSE
Praha a Střední Čechy216
České Budějovice3
Plzeň4
Ústí nad Labem + Liberec3
Hradec Králové + Pardubice8
Brno62
Ostrava + Olomouc10
Celkem306
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).