Menu Zavřít

V Česku chybějí velké herny

11. 6. 2007
Autor: Euro.cz

BOWLING Za dva roky touto dobou budou podle všeho vrcholit přípravy na významnou bowlingovou událost, první svého druhu v Česku. V červnu 2009 by se zde totiž mělo konat mistrovství Evropy seniorů. Bowling je „služebně“ jeden z nejmladších sportů v Česku.

BOWLING Za dva roky touto dobou budou podle všeho vrcholit přípravy na významnou bowlingovou událost, první svého druhu v Česku. V červnu 2009 by se zde totiž mělo konat mistrovství Evropy seniorů.

Bowling je „služebně“ jeden z nejmladších sportů v Česku. V letošním roce slaví teprve desáté výročí - tuzemské mistrovství republiky jednotlivců se poprvé uskutečnilo v roce 1997. Od té doby se hodně změnilo, především rekreační bowling se stal běžnou součástí podnikových a společenských setkání. Hlavně proto, že jde na rekreační úrovni o velmi snadný sport. Což vyjadřuje i slogan někdejšího prvního prezidenta České bowlingové asociace (ČBA) Michala Zvěřiny: „Bowling je sport pro každého, kdo již unese bowlingovou kouli, i pro toho, kdo ji ještě unese.“

Kupodivu ale obecná obliba „koulení“ bowlingu jako sportu moc nepomáhá. Laická veřejnost jej totiž vnímá především jako zábavu spojenou s konzumací alkoholu, kouřením, legrací či slavnostnější večeří. Výsledkem je, že teprve v posledních dvou letech začala kromě počtu dospělých hráčů registrovaných v ČBA růst také členská základna registrovaných juniorů. Tedy těch, v jejichž rukou bude úspěšnost tohoto sportu v mezinárodním měřítku.

JAK SE HRA POČÍTÁ? Jedna bowlingová hra se skládá z deseti frejmů (frames), které jsou symbolizovány jednotlivými oddělenými políčky na obrazovkách umístěných nad drahou. Jeden frejm se skládá ze dvou hodů. V posledním, desátém frejmu, může hráč házet třikrát, pokud ve dvou předchozích hodech srazí všechny kuželky (dohodí).

Optimální je ale srazit všech deset kuželek na první hod. Pokud se to podaří, jde o takzvaný strajk (strike). Na obrazovce se objeví křížek a v příslušném frejmu už hráč nehází. Pokud se mu prvním hodem všechny kuželky srazit nepodaří, má hráč k dispozici ještě jeden hod. Podaří-li se mu zbylé kuželky shodit, jde o takzvaný dohoz a na obrazovce nad drahou se objeví šikmá svislá čárka (/).

Dohozy a strajky jsou velmi důležité pro načítání bodů v průběhu hry. V případě strajku se totiž kuželky sražené v obou hodech v následujícím frejmu dvojnásobí, po dohozu se násobí dvakrát počet kuželek sražených v prvním hodu následujícího kola. Při třetím strajku v řadě se počet kuželek sražených v prvním frejmu této řady dokonce trojnásobí. Tak lze v průběhu deseti frejmů (jedné kompletní hry) dosáhnout maximálně možného nejvyššího náhozu, tedy 300 bodů. Tomu se říká „Perfect Game“. Ta se může zdát rekreačním hráčům (i řadě registrovaných hráčů) nedosažitelná. Skutečností ale je, že tohoto výkonu již v Česku přibližně dvacítka hráčů dosáhla, i když počet oficiálních držitelů třístovky je nižší. Pro to, aby se výkon skutečně oficiálně evidoval, je totiž nutné splnit některé další podmínky.

KOULE A STYLY

Drtivá většina registrovaných hráčů používá vlastní koule speciálně navrtané pro rozteč prstů. Všechny koule mají stejnou velikost, liší se ale vahou a konstrukcí. Pro rekreační hráče je podstatné, že koule na hernách na sobě mají napsána čísla, což je váha jednotlivých koulí v librách. To v praxi znamená, že koule s číslem 10 váží kolem pěti kilogramů, koule s číslem 12 váží šest kilogramů a koule s lichým číslem, například 7, představuje hmotnost 3,5 kilogramu.

V hernách jsou přitom k dispozici výhradně takzvané rovinářské koule. Kromě nich ale existují ještě takzvané „excentry“, které mají těžiště mimo svůj střed, s nimiž hraje většina registrovaných hráčů. Taková koule při hodech zatáčí, míra zatočení je dána mírou rotace, kterou jí hráč udělí při hodu. Podle stylu a používaných koulí se hráči dělí na „rovináře“ a „točenáře“. Sportovní bowling se téměř výhradně hraje točenářským způsobem, protože tento styl zvyšuje pravděpodobnost sražení kuželek. Jde vlastně o fyziku - při excentrickém hodu najíždí koule na stojící kuželky v úhlu, který přibližně o 30 procent zvětšuje plochu kontaktu koule s kuželkami.

KOLIK TO STOJÍ

Pokud si jdete zahrát do některé z četných bowlingových heren, nepotřebujete vlastně nic. Boty nutné ke hře (abyste nepoškodili rozběžiště) většina heren půjčuje zadarmo, jen výjimečně činí jednorázový poplatek za půjčení deset či dvacet korun. Přezouvání je přitom určitým testem kvality herny a drah -tam, kde se přezutí nevyžaduje, nejde o hernu se sportovními parametry - a nelze v ní ani „naházet“ nějaká vysoká čísla.

Dobrý výkon rekreačního hráče představuje kolem 130 až 140 dosažených bodů, za velmi slušný výkon lze považovat 170 až 190 bodů. Magická „dvoustovka“ je dobrým výkonem i pro registrované hráče. Ti nejlepší v Česku nahrají v průměru 220 bodů na hru. To znamená, že často dosáhnou i nad 250 bodů.

Ale zpět k finanční náročnosti. Kdo může, měl by se pokusit hrát bowling kolem poledne nebo ve všední den. Většina heren zahajuje provoz v 11 hodin, přičemž cena za hodinový pronájem dráhy (bez ohledu na počet hrajících) se až do 16 nebo 17 hodin pohybuje kolem 200 korun. Ve večerních hodinách je ale taxa minimálně od 300 korun na hodinu výše, často nedaleko od hranice 400 korun. O víkendech jsou ceny za hodinu hry obdobné večerním cenám ve všední den, ale již od dopoledne.

Na první pohled je výhodnější hrát na dráze ve více lidech - stojí to pak méně. Jenže při počtu čtyř a více hráčů si nikdo moc nezahraje. Pauzy mezi hody jsou dlouhé, rozptyluje se pozornost. Optimální jsou tak dva a nejlépe tři hráči na dráze. Pokud si hráč hodlá pořídit vlastní kouli, pak rovinářská přijde na 2700 korun i s příslušným vrtáním, excentrická zhruba na dvojnásobek. Bowlingové boty lze pořídit od 1200 korun. V Česku přitom již existuje většinou v areálech větších bowlingových center síť bowlingshopů, kde lze potřebné vybavení pořídit. S vlastními koulemi se nicméně nedoporučuje hrát v prostorách bez sportovních parametrů - při vracení koulí od podavačů různými koridory a tunely se mohou nenávratně poškodit.

HEREN PŘIBÝVÁ, ALE JSOU MALÉ

Skutečnosti, že bowling na rekreační úrovni se stal náplní volného času častěji než třeba návštěva kina, si všimli i podnikatelé v oblasti zábavních a rekreačních center. Díky tomu vyrostly prakticky ve všech větších městech desítky a celkově stovky heren. Ty jsou mimo klasickou letní dovolenkovou sezonu od odpoledních hodin do „zavíračky“, což je obvykle půlnoc, zcela zaplněny.

Na rozdíl od zahraničí jsou ale české bowlingové herny příliš malé. Většina z nich disponuje čtyřmi až šesti drahami bez potřebného technického zázemí, jako je třeba mazačka. Ta na dráhy nanáší olej (podle předem zvoleného programu), což zabezpečuje stejné podmínky všem hráčům a je i podmínkou dobrého výkonu. Například v Praze jsou v současné době jen dvě „klasické“ dvanáctidráhy (v Metropoli Zličín a v hotelu Duo na Proseku). Podobná je sice i v ulici Milady Horákové, zde jde ale o dvě šestidráhy v patrech nad sebou.

V Pardubicích byla letos uvedena do provozu zatím největší herna v Česku, avšak i ta má „jen“ 18 drah. To je pro sportovní bowling značný handicap a je to také zatím velká komplikace pro připravované mistrovství Evropy. Toho se pravidelně zúčastňuje téměř tisícovka lidí. Aby bylo možné mistrovství odehrát, musejí mít hráči k dispozici například tři herny po 24 drahách.

ŠANCE PRO INVESTORY

Kapitán naší reprezentace seniorů pro letošní mistrovství Evropy v italském Palermu Zdeněk Navrátil je ale optimista. Podle něj je možnost organizovat tento podnik v roce 2009 v Česku „prakticky stoprocentní“. Definitivně by se mělo rozhodnout tento měsíc na kongresu evropské bowlingové asociace právě v Palermu. „Ředitelka evropských seniorských šampionátů Lise Riggelsenová je pořádání mistrovství u nás mimořádně nakloněna,“ tvrdí Navrátil.

Je tomu tak i z praktických důvodů -Česko leží uprostřed Evropy, takže hráči z jakékoli země by to neměli příliš daleko. A řada z nich chce poznat Prahu. „Je to historická šance. Věřím, že v následujících dvou letech dáme dostatečný počet drah a heren dohromady,“ říká Návrátil.

Jednou z možností je plánovaná výstavba herny s dvaatřiceti drahami v Praze-Modřanech. Faktem je, že tuzemský bowling zatím trpí nedostatkem investic. „Je to paradox. Bowling se opravdu dynamicky rozvíjí, takže investice do něj jsou přitom logické,“ říká současný prezident ČBA Karel Vopička.

Počet registrovaných hráčů podle něj každým rokem rychle roste. V současné době jich je v ČBA přibližně 3600. Postupně přicházejí i úspěchy na mezinárodním poli. Na loňském mistrovství Evropy seniorů v dánské Kodani skončil tuzemský zástupce Eduard Štolba na sedmém místě z celkového počtu 880 účastníků. Šlo o nejlépe umístěného sportovce ze středoevropských zemí.

ZA KOLIK SI ZAHRAJETE

Pronájem dráhy - ve všední dny do odpoledne počítejte s cenou kolem 200 korun za hodinu

Vlastní bowlingová koule - rovinářská za přibližně 2700 korun, excentrická dvojnásobek

Bowlingové boty - pořídíte je od 1200 korun

CONTENT24

STAVEBNÍ NÁKLADY

Výstavba větších bowlingových center není levná. V zásadě platí, že prostá dvoudráha vyjde na přibližně milion korun. Žádoucí dvaceti a vícedráhy představují náklady kolem deseti milionů. K tomu je zapotřebí připočítat zázemí heren, pronájmy, navazující restaurační nebo fitnesové aktivity. Návratnost investice pak záleží právě na výši pronájmu a také na vytíženosti heren. Té se v případě větších center snaží pomáhat sama bowlingová asociace tím, že do nich směruje ligové a mistrovské soutěže, čímž přispívá k jejich zviditelnění.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).