Menu Zavřít

V bazénech plavou miliony

2. 7. 2007
Autor: Euro.cz

KOUPALIŠTĚ Pokud chce region v letní sezoně přilákat turisty, musí mít koupaliště. To si začínají uvědomovat i menší města a investují do výstavby bazénů. Významným stimulem jsou přitom peníze z fondů Evropské unie. Výstavba koupaliště nemusí být nesplnitelným snem ani v menších obcích s omezenými rozpočty.

KOUPALIŠTĚ Pokud chce region v letní sezoně přilákat turisty, musí mít koupaliště. To si začínají uvědomovat i menší města a investují do výstavby bazénů. Významným stimulem jsou přitom peníze z fondů Evropské unie.

Výstavba koupaliště nemusí být nesplnitelným snem ani v menších obcích s omezenými rozpočty. Z evropských i místních dotačních vod lze totiž vytáhnout kapitální úlovky, jež obcím pomohou přitáhnout turisty i místní obyvatele. „Města mohou získat nezanedbatelné peníze na výstavbu či rekonstrukce koupališť buď z rozpočtů krajů, nebo z fondů Evropské unie,“ potvrzuje Jarmila Bartuňková z ministerstva pro místní rozvoj.

DOTACE NA BETON Obce mohou již nyní chystat žádosti o peníze z evropských Regionálních operačních programů pro období let 2007 až 2013, kde jsou vymezeny „prioritní osy“ regenerace a rozvoje měst nebo podpory cestovního ruchu. „V rámci těchto prioritních os lze žádat o dotace na projekty koupališť, spíše však na širší rozvojové projekty relaxačních areálů, míst pro sportovní a rekreační využití, vybavenosti pro volnočasové aktivity obyvatel,“ vyjmenovává Bartuňková.

Bohužel však dosud není určena maximální výše dotace na tyto projekty, protože programy ještě nebyly Evropskou komisí odsouhlaseny. S vyhlášením prvních výzev na předkládání žádostí se počítá ve třetím či v posledním čtvrtletí letošního roku.

Celkem má z Bruselu do Česka přitéct do roku 2013 až 753 miliard korun, z toho ale asi 132 miliard budou muset dodat domácí zdroje. Evropské dotace se však proplácejí zpětně, a pokud žadatelé nedodrží stanoeckdo vené podmínky, hrozí jim ztráta nároku na tuto finanční injekci. Obce však může potěšit pokrok k lepšímu, co se týče hygienických procedur. „U koupališť nyní platí nový předpis, který zjednodušuje zkoumání kvality vody v různých druzích koupališť,“ vysvětluje europoslanec Jaromír Kohlíček.

PRACUJTE U BAZÉNU

Provozovatelé koupališť se předhánějí v tom, jak nejlépe přilákat návštěvníky. „Kdo chce, může klidně odpočívat, ale nudou se neukoušou ani workoholici. Vytvořili jsme kompletně vybavenou pracovní kancelář pro ty rekreanty, kteří pracují i na dovolené,“ vzkazuje provozovatel koupaliště v severomoravském Příboru Rudolf Korčák. Celý areál byl letos pokryt Wi-Fi signálem a návštěvníci mají zdarma přístup k internetu.

Koho už práce omrzí, může si nově vyzkoušet nafukovací maxi-atrakce, jako jsou houpačky, trampolíny a vodní míče. Pro případ chladnějších večerů vybavili provozovatelé zahrádky tepelnými ohřívači a televizním závislákům vytvořili koutek s placenými TV programy. Ženy mohou využít wellness a fitness služeb a děti výuku plavání.

„Vzhledem k tomu, že nám v letošním roce končí nájemní smlouva, nešli jsme cestou investičních akcí jako v letech předcházejících,“ říká Korčák. Také další zařízení se zaměřují na vybudování relaxačních center, kde tuší možnosti, jak přilákat další klientelu. „Novinkou letošní léta je spinning a fitbox,“ popisuje Tomáš Břeň z koupaliště v Trutnově. Do vylepšení areálu zde letos investovali statisíce korun.

ROSTOU JAKO Z VODY

Koupaliště se dnes stávají jedním z měřítek kvality života obyvatel ve volném čase a bez nich lze jen těžko vyhlížet turisty. Tyto jednoduché počty si dali dohromady na řadě radnic a i letos přibylo několik koupacích míst. Například v Pelhřimově postavili dva venkovní bazény. Investice dosáhla 32 milionů korun, z toho téměř polovinu pokryla státní dotace. „Areál se pro veřejnost otevřel v polovině června,“ dodává místostarosta Tomáš Dufek.

Na pelhřimovském koupališti nechybějí vířivky, perličková lůžka, podvodní masážní trysky či plošné a bodové chrliče. Návštěvníci mohou též prozkoumat jeskyni s masážní vzduchovou lavicí, vodní clonu, vodní dětský hřib nebo síť na šplhání a skluzavku. Milovníkům koupání pod blankytnou oblohou udělal nový areál určitě velkou radost, neboť doposud byl ve městě pouze krytý bazén a v okolní přírodě jsou dlouhodobé potíže s kvalitou vody.

Nové koupaliště za téměř 40 milionů korun vyrostlo též v šestitisícových Bučovicích u Vyškova. Denně se tu bude moci rekreovat až 1000 lidí. „Počítáme, že zařízení naplní místní lidé. S turisty se prvoplánově nepočítalo,“ míní tajemník bučovické radnice Antonín Kotrba. Staré zařízení již nevyhovovalo hygienickým předpisům ani požadavkům lidí. Nové koupaliště bude letos provozovat město a na konci sezony se rozhodne, jestli si je pro příští rok ponechá nebo pronajme. „Optimistické vize počítají s tím, že na provoz by si měl areál vydělat,“ podotýká starostka Bučovic Šárka Šilerová.

Alternativní způsob letní rekreace zase zvolili v Kovalovicích na Brněnsku, kde tamní radnice buduje na kraji obce takzvaný přírodní koupací biotop. V koupacím jezírku vodu čistí bahenní rostliny a nemusí tak v ní být chemikálie.

NOVÝ KABÁT ČI MYŠÍ KOŽÍŠEK

Kromě zbrusu nových staveb se jiná koupaliště oblékla do nového kabátu třeba v Rokycanech. Tamější unikátní výtvor ve tvaru kapky s ostrůvkem uprostřed spolkl z městské pokladny 14 milionů korun na úpravy dna a stěn. Přestože se napouští povrchovou vodou z potoka, návštěvnost už několik let přesahuje 32 tisíc lidí za sezonu. Po dvouleté přestávce budou od letoška moci opravené koupaliště využívat rovněž lidé v Boskovicích.

Někde se však dříve vyhledávané areály změnily v zarostlou džungli s torzy rozpadlého betonu. Například kdysi oblíbené rekreační zařízení v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky se kvůli sporům o vlastnictví proměnilo v ruinu a nyní je jeho další osud v rukou soudu. K zdevastovanému místu, které je rájem bezdomovců, se nyní už nehlásí město ani stát.

Kvůli havarijnímu stavu se letos neotevře ani koupaliště v Žatci. Nutné investice se odhadují přibližně na 100 milionů korun, což je částka přesahující letošní plánované stavební investice v celém městě. Vedení radnice se proto zatím nerozhodlo, zda se do oprav vůbec pustí.

KOUPALIŠTĚ I NA KOLEČKÁCH

V některých městech vyřešili nedostatek koupacích kapacit vpravdě šalamounsky. Koupaliště si jednoduše na vhodné místo nechají přivézt a provizorně postavit. Vedení Mladé Boleslavi se nyní inspirovalo podobnou atrakcí na pražském Smíchově a stane se pátým městem v republice, jež ji vybuduje. Bazén smontují v červenci na boleslavském sídlišti v severní části města a přidají k němu dětskou trampolínu.

„Celý areál oplotíme, připravíme tam malou pláž a samozřejmě tam bude i správce,“ poznamenal náměstek primátora Adolf Beznoska. Celý projekt bude stát přes dva miliony korun a chybět nebudou ani sprchy a další potřebné zázemí pro rekreanty. Návštěvníci areálu budou muset zaplatit vstupné, jehož výše bude ale podle Beznosky spíše symbolická. „Město si takový přístup může dovolit a tuto atrakci si obyvatelé jeho nejhustěji obydlené části zaslouží,“ vysvětluje Beznoska.

BRAND24

Výhodou je skutečnost, že celý areál lze přemístit na jinou lokalitu. Pokud se tato novinka osvědčí, může radnice v příštích letech zvážit výstavbu podobných areálů i v dalších částech města.

Mladá Boleslav plánuje též výstavbu krytého akvaparku s mořským světem. Investice je prozatím odhadována na 300 milionů korun. Po letošní sezoně také začne dlouho připravovaná rekonstrukce a modernizace městského koupaliště, která má být hotova před začátkem příští sezony.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).