Menu Zavřít

Užitečnou službu kazí nedostatky

14. 3. 2005
Autor: Euro.cz

ELEKTRONICKÉ DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ Od minulého pátku lze podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob prostřednictvím internetu. Otestovali jsme, jak tato novinka funguje v praxi. Výsledek? Internet může ulehčit práci, ale také zbytečně potrápit. Podávání daňových přiznání může být díky internetu rychlejší a pohodlnější.

Daňové přiznání přes internet je většinou rychlejší.

ELEKTRONICKÉ DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ Od minulého pátku lze podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob prostřednictvím internetu. Otestovali jsme, jak tato novinka funguje v praxi. Výsledek? Internet může ulehčit práci, ale také zbytečně potrápit. Podávání daňových přiznání může být díky internetu rychlejší a pohodlnější. Teoretických možností elektronického zaslání tohoto přiznání je čím dál tím více. Musíte být ale obezřetní, abyste se nedostali do nepříjemností. Největší letošní novinka určitě potěší řadu živnostníků: Také fyzické osoby už totiž nemusí s dokumentem osobně na finanční úřad, ale mohou ho poslat prostřednictvím internetu. Tato možnost je sice známá už od loňska, ale teprve minulý pátek zveřejnilo ministerstvo financí potřebné formuláře pro letošní rok - tedy necelý měsíc před koncem termínu pro odevzdání daně. UŽITEČNÁ KONTROLA Stačí jen navštívit server ministerstva financí a vyplnit vystavený interaktivní formulář. Pak ho jen odešlete a vytisknete průvodní papírek. Ten pak musíte podepsat a doručit na finanční úřad (osobně nebo poštou). Velkou výhodou internetového podání přiznání je skutečnost, že elektronický formulář si sám automaticky kontroluje výpočet daně. Pokud vyplňujete správné částky a systém vás nechá vytisknout průvodní list, máte tedy záruku, že vaše přiznání je vyplněné v souladu se zákonem. ABSURDNÍ OMEZENÍ V Profitu jsme zkusili přes internet podat skutečné daňové přiznání jednoho člena redakce. A hned na začátku jsme bohužel zjistili, že je nutné splňovat několik absurdních podmínek, které si vymyslelo ministerstvo financí. Nemilé překvapení čeká už při pokusu o otevření formuláře. Na to je totiž potřeba výhradně internetový prohlížeč Internet Explorer od firmy Microsoft. Tento prohlížeč však poslední dobou ztrácí svoji dominantní pozici a nahrazují ho další, alternativní programy, které používá čím dál tím více lidí. S těmi však daňoví poplatníci u ministerstva financí neuspějí. Ani přesto, že ministerstvo informatiky, které má elektronickou komunikaci v kompetenci, různé alternativy vůči programům Microsoftu propaguje. Když jsme v Profitu o elektronickém podání psali před měsícem, slíbilo nám ministerstvo financí, že daně budou fungovat i s jinými prohlížeči. Slib však nesplnilo. Nezbývá nám tedy než využít Internet Explorer. PŘÍLIŠ NOVÝ PROGRAM?

Při pokusu o otevření formuláře jsme narazili i na další, skutečně nečekaný problém: Náš počítač prý disponuje příliš novou verzí prohlížeče, kterou je potřeba vyměnit za starší. Po několika pokusech o znovunačtení formuláře naštěstí problém záhadně zmizel. Pak už šlo s Internet Explorerem všechno jak po másle. Alespoň dočasně.

Do přiznání jsme vyplnili pravdivé údaje, formulář přitom automaticky doplňoval správné výpočty do příslušných kolonek. Nakonec i sám vyplnil žádost o vrácení daňového přeplatku. Zkrátka vyplňovat daně na internetu byla radost - zvláště při představě vyplňování složitých, nepřehledných a zmatečných papírových formulářů.

BRAND24

MINISTERSTVO NÁM NEPORADILO Původně jsme podání vyplnili na starším počítači (Pentium II, 64 MB RAM), kde spuštění programu trvalo asi deset minut. Po dlouhém a pomalém vyplňování, způsobeném náročností programu na IT techniku, naskočila průvodka k vytištění. Náš počítač však neměl tiskárnu. A protože nešlo přenést soubory nutné k vytištění na jiný počítač, museli jsme podání vyplnit znovu. Na rychlém počítači (Pentium III, 256 MB RAM) už daňové přiznání naběhlo svižně. Na problémy jsme ale narazili při snaze odeslat vyplněné přiznání na server. Neustále se objevovala hláška o chybě s tím, že ji máme odeslat na ministerstvo. To jsme učinili - i s naléhavým dotazem, co máme dělat, abychom mohli daň odeslat. Ovšem ani za tři dny jsme se nedočkali odpovědi! Naštěstí se ale problém vyřešil sám od sebe - poté, co jsme pokus o odeslání mnohokrát zopakovali, se nám to kupodivu nakonec podařilo. Průvodku jsme vytiskli a doplnili kopiemi nezbytných příloh ( například přehledem příjmů ze závislé činnosti). Celý soubor dokumentů jsme pak donesli na příslušný úřad a odevzdali. Teď už nezbývá než čekat, zda všechno bude v pořádku. Příjemnou zprávou je, že už za dva dny nám přišlo e-mailem potvrzení o přijetí přiznání. TABULKY ULEHČÍ PRÁCI Internet vám ale pomůže i v případě, že nemáte chuť a odvahu zkoušet jeho prostřednictvím přiznání odesílat. Lze si totiž stáhnout formuláře do vašeho počítače a odnést je na úřad osobně. Pokud si stáhnete dokument ve formátu PDF, můžete si ho pak jen vytisknout a teprve poté ručně vyplnit. Daleko užitečnější je možnost stažení ve formátu XLS, což je tabulka v Excelu, která vám umožní vyplnit přiznání přímo v počítači. Aplikace pak sama vyplní další potřebné kolonky a provede výpočty. Příjemné jsou i elektronické nápovědy - stačí najet kurzorem na příslušné políčko a zobrazí se podrobnější návod. Vyplněné přiznání si pak jen vytisknete, podepíšete a osobně odnesete. KDE NAJDETE DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ

Potřebné formuláře a odkazy snadno najdete na www.mfcr.cz. Stáhnout si je lze také z mnoha dalších internetových stránek, zaměřených na finance. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).