Menu Zavřít

Uzdravování fondů pokračuje

3. 11. 2009
Autor: profit

Ani říjen sice nepřinesl žádný dramatický zlom, ale 1,3 miliardy korun je přece jen nejlepší výsledek nejen letos, ale dokonce od února předešlého roku. Tehdy navíc s dopingem 1,4 miliardy korun zajištěných fondů, takže srovnatelná čísla bychom našli až v hluboké historii podzimu 2007, tedy před dvěma lety.

Autor: Profit

V jakési atmosféře se však s klidem můžeme vrátit až někam do let 2005 - 6, protože i současnost vlastně určují ty nejkonzervativnější investice (jsou-li to vůbec investice). Osobně jsem přesvědčen, že ani fondy peněžního trhu ani zajištěnky žádné investice nejsou, protože se od nějakých bankovních účtů příliš neodlišují. Vždy jsem je považoval jen za určitou „mateřskou školku“ investorů, i když, pravda, o trochu lepší než slamník.

Když jsme u vzpomínek, zatlačme slzu v oku – v roce 2007 šlo z celkem 32miliardového přílivu nových peněz 30 % do smíšených a 19 % do akciových fondů! Za letošek horko těžko zmírníme krvácení na 10 miliard (do začátku září to bylo ještě 15,5 miliardy) korun, a to jen díky peněžnímu trhu a zajišťákům. Ale abychom jen neplakali, dobrá zpráva je, že několik tisíc investorů již absolvovalo i vysokou: akciové fondy se letos ani jeden měsíc nedostali do odkupů a diplomovaní investoři do nich již donesli bezmála 2 miliardy!

Nu a co říjen naznačuje? Revoluce se nekonala: 550 milionů do peněžáků, 670 do zajišťáků a moc toho už na ostatní „nezbývá“. Dluhopisové konečně 70 miliony vykoukly alespoň nad hladinu, navíc můžeme zvážit, že ze zajištěných přes 100 milionů putovalo do jednoho zaměřeného na peněžní trh a 220 milionů na státní dluhopisy. Tedy formálně zajištěnci, ale věcně MM a dluhopisy. Ach ty statistiky, jak že to prý říkal Winston Churchil: věřím jen těm, které si zfalšuju sám… Můj šéf zas kdysi: statistika je jako sekaná – musím vědět, kdo ji vařil a co do ní dal.

BRAND24

K pláči jsou i za říjen smíšené fondy, které evidentně snad nejhůř zklamaly ty, řekněme své středoškoláky. Ti se na maturitu vykašlali a průběžně své zkušenosti s nimi dávají vale, ostatně šlo i v říjnu o jedinou zápornou složku celkového součtu.

Více na Investujeme.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).