Menu Zavřít

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš

30. 11. 2015
Autor: Euro

Pamatujete? Před pražskými volbami jste se ani nemuseli moc snažit, abyste všude kolem slyšeli i viděli tenhle milý slib: ANO, bude líp. A ANO, prostě to zařídíme. Partaj Andreje Babiše s tím vyhrála volby dokonce i v chytřejší Praze, sestavila koalici s ČSSD a Trojkoalicí a získala primátorský řetěz.

Ani rok od voleb už ale koalice de facto neexistuje, i když Adriana Krnáčová pořád zůstává primátorkou a několik radních-neradních pobírá plat radního. Do totálního chaosu, na který se v televizi už nedá dívat ani jako na lacinou frašku s Martinem Zounarem, teď ovšem hodil vidle i sám Babiš: nově teď pro změnu říká, že ANO vlastně o primátorský post nestojí a rádo odejde do opozice.

Přeloženo do reálného jazyka tedy Babiš voličům přiznává, že nebude líp a ANO nic nezařídí, protože narychlo sesbíraný „tým profíků“, které na magistrát vyslalo, bojuje nejvíc ze všeho proti sobě. Ano, Babiš mění své názory jako obleky a kabáty, takže nikdy nevíte, s čím se probudí. Samozřejmě kromě nějakého selfíčka, ty jediné jsou konstantou.

Tohle je ale nová kvalita: ANO se sice lidem prezentuje jako protisystémové hnutí, což denně i rádo dokazuje, těžko ale můžete být protisystémoví, když jste ve vládě a máte vicepremiéra i několik důležitých ministrů. A také když jste vyhráli volby v hlavním městě. Neusilovat totiž o post primátora neznamená nic jiného, než lidem říkat zhruba tohle: volte nás, a my nic nezařídíme. ANO, bude hůř!

Babiš teď Pražanům říká, že neusiluje o nic. Přitom pro ANO nastal rozkladem koalice ideální moment pro vlastní pražský restart

Navíc právě teď je moment, kdy se ANO může v Praze buď blýsknout, anebo taky pohřbít. Tým profíků, kteří i stát a města řídí jako firmu, voličům předvede, jak vyřeší i takový svinčík, jakým je Praha; tým nýmandů odejde do opozice, kde se ještě víc rozloží.

Ostatně moudrou teorii rozkladu, jež všechny kolem vás zničí a vás vynese k moci, už v Praze před časem zkoušely Věci veřejné, když si z Prahy 1 udělaly laboratoř opoziční politické destrukce; čím hůř pro lidi, tím líp pro nás, zní krédo tohoto postupu.

Voliči ho záhy odměnili, když straně dali v následujících volbách o víc než polovinu méně hlasů než předtím, načež experiment Víta Bárty úplně skončil vlastním rozkladem.

Můžete klidně krást a z magistrátu si udělat mejdan plný šampaňského a různých bílých prášků, jak to uměli hoši v bílém z ODS, nikdy ale nesmíte lidem říkat, že děláte vše proto, aby bylo hůř. Tak hloupá nikdy nebyla ani parta kolem Borise Šťastného. Vždycky aspoň musíte předstírat, že o něco usilujete. Že bude líp.

Lepší soupeře Babiš nedostane

Babiš teď Pražanům říká, že neusiluje o nic. Přitom pro ANO nastal rozkladem koalice ideální moment pro vlastní pražský restart: Sám Babiš dvakrát zařízl svou dlouholetou pravou ruku Radmilu Kleslovou, jež ze všeho nejvíc pracovala proti vlastní primátorce. Doktorka sice ještě není politicky úplně mrtvá, Krnáčové se ale určitě naskytla nová šance. Přinejmenším se ocitla v nezvyklé situaci, kdy jí po krku nejvíc nejde vlastní předsedkyně.

A zvlášť když konkurence připomíná plejádu špílmachrů, co nejradši skórují do vlastní branky. ODS nabízí vstupenku do koalice ČSSD, načež jí zařízne člověka.

Také jí prý vůbec nedochází, že její nejpopulárnější tváří je exprimátor Bohuslav Svoboda, takže chce do případné městské rady vyslat politiky, od nichž byste si nekoupili ani ojetou dacii. Lídři pražské TOP 09 budí dojem, že do Prahy právě přijeli ze severočeské herny. ČSSD je stará dobrá ČSSD. Lepší soupeře už Babiš nedostane.

eurokomentáře


Čtěte také další komentáře Petra Holce:

Moc toho nevím, ale souhlasím sám se sebou

Andrej to zařídí (lidi to milují)

BRAND24

Velká důchodová loupež ČSSD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).