Menu Zavřít

Už brzy k nám povede dálnice

5. 12. 2005
Autor: Euro.cz

HEJTMAN KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE PAVEL BRADÍK: Podnikání v Královéhradeckém kraji je soustředěno v Hradci Králové a jeho blízkém okolí. Na základě provedené analýzy se proto krajský úřad snaží o zlepšení situace speciálně na územích s nejslabší ekonomikou. Atraktivitu regionu pro investory brzy ještě zvýší dostavba dálnice z Prahy.

HEJTMAN KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE PAVEL BRADÍK: Podnikání v Královéhradeckém kraji je soustředěno v Hradci Králové a jeho blízkém okolí. Na základě provedené analýzy se proto krajský úřad snaží o zlepšení situace speciálně na územích s nejslabší ekonomikou. Atraktivitu regionu pro investory brzy ještě zvýší dostavba dálnice z Prahy. * V čem vidíte hlavní přednost vašeho kraje z hlediska podnikání?

Především v široké základně ekonomicky rozličných subjektů. Tu v Královéhradeckém kraji tvoří více jak 116 tisíc organizací. Z toho více než 98 tisíc činí soukromí podnikatelé, převážně v oblasti malého a středního podnikání. Zastoupeny jsou i velké firmy. Své místo v kraji mají také zahraniční podnikatelé. Dalším pozitivním rysem je vývozní schopnost kraje. Vyvážena je široká škála průmyslových výrobků směřující do řady zemí světa. Významnou exportní komoditou jsou motorová vozidla, která představují 38 procent z celkového vývozu.

* Jak jste na tom nyní s pracovní silou?

Největší část - 28 procent - ekonomicky aktivních obyvatel zaměstnává zpracovatelský průmysl, z toho zhruba jedna pětina připadá na odvětví textilního průmyslu. Dalšími silně zastoupenými obory jsou kovovýroba, gumárenský a plastikářský průmysl. Míra nezaměstnanosti dlouhodobě zůstává pod celostátním průměrem. Více než 40 procent registrovaných nezaměstnaných tvoří lidé s nižším vzděláním, tedy vyučení. Jsme si vědomi, že spolupráce podnikatelské sféry a škol je předpokladem pro úspěšné fungování ekonomiky založené na znalostech. Je také předpokladem pro udržení a další rozvoj konkurenceschopnosti.

* Které části kraje jsou z hlediska podnikání nejúspěšnější a které méně? Pokud zůstaneme u nezaměstnanosti, jsou zde velké rozdíly: nadprůměrnou nezaměstnanost vykazuje Žacléřsko, Broumovsko a Novobydžovsko. Na ekonomických výsledcích kraje je patrný vliv vyšší koncentrace podnikání v Hradci Králové a jeho okolí. Mírně pod krajským průměrem ve všech hodnocených kategoriích jsou okresy Náchod a Rychnov nad Kněžnou. Pro oblast podpory malého a středního podnikání kraj vymezil problémové mikroregiony, a to na úrovni pověřených obecních úřadů. Po provedené analýze se nyní pozornost zaměřuje na periferní území a na území, která vykazují významné odchylky. * Která území to jsou?

Jako problémová území byly stanoveny správní obvody obcí Žacléř, Broumov, Rokytnice v Orlických horách, Nový Bydžov, Kopidlno a Úpice. Zahrnuli jsme je do Programu rozvoje územního obvodu Královéhradeckého kraje a i nadále jim věnujeme patřičnou pozornost.

* Jaké úkoly ve vztahu k podpoře podnikání a ekonomickému rozvoji regionu vás čekají v nejbližším roce? V rámci Společného regionálního operačního programu jsme ukončili první kolo příjmu žádostí o podporu v grantových schématech týkajících se podpory podnikání v oblastech kraje vymezených zejména vysokou mírou nezaměstnanosti. Na tomto grantovém schématu se kraj bude podílet téměř 10 miliony korun. Pro podnikatele v oblasti cestovního ruchu je určeno grantové schéma podporující modernizaci a rozšíření ubytovacích kapacit. Kromě spolufinancování těchto projektů, ve kterých jsou hlavními finančními zdroji prostředky strukturálních fondů Evropské unie, vyhlašuje kraj i vlastní programy podpor. Jsme také partnery ve významných projektech dalších žadatelů. K ekonomickému rozvoji se snažíme přispívat také podporou různých akcí, seminářů a mediálních kampaní. * Co podle vás podnikatelům v Královéhradeckém kraji nejvíce vadí? Je to zejména složitost daňových předpisů a administrativních postupů - jak při zahájení podnikání, tak i v jeho průběhu. Velkou zátěží pro malé a střední podniky i pro investory jsou nezaplacené pohledávky - firmy jsou nuceny ze svých peněz zaplatit DPH. * Dlouholetým problémem byla také nedostavěná dálnice z Prahy do Hradce Králové…

Její dostavba je pro náš kraj v současnosti nejdůležitější a největší akcí tohoto typu. Staví se úsek z Poděbrad do Hradce Králové, konkrétně v úseku Libice nad Cidlinou-Hradec Králové. Letos v prosinci by měly být zprovozněny některé úseky v polovičním profilu mezi Libicemi a Chýští. Další úsek Chýšť - Praskačka by měl být v polovičním profilu zprovozněn v prosinci příštího roku. V úseku mezi Praskačkou a Hradcem Králové se však nyní stále ještě řeší majetkoprávní vztahy a probíhá majetkoprávní vypořádání.

CONTENT24

* Jak spolupracujete s krajskou hospodářskou komorou? S Regionální hospodářskou komorou severovýchodních Čech jsme v letošním roce uzavřeli dohodu, ve které jsme specifikovali podmínky vzájemné spolupráce. Naším společným cílem je snaha o rozvoj kraje, o zlepšování hospodářsko-podnikatelského prostředí a kvality života veřejnosti. Jde zejména o využití místních zdrojů pro uplatnění vnějšího i místního kapitálu, pokud se týká struktury výrob a služeb. Nezanedbatelná je výměna informací v souvislosti s podnikatelským prostředím našeho kraje a aktivní spolupráce na rozvojových dokumentech v této oblasti. Jedná se konkrétně o zpracovanou Hospodářskou charakteristiku Královéhradeckého kraje a nedávno připravenou publikaci Podnikatelské prostředí Královéhradeckého kraje. * Myslíte, že se podnikatelé v kraji dokáží organizovat a vystupovat v případě potřeby jednotně?

Ano. Příkladem mohou být takzvané klastry jako efektivní nástroj pro rozvoj konkurenceschopnosti firem a regionu. Díky spolupráci zástupců podnikatelské sféry, veřejné správy a vzdělávacích a výzkumných institucí jistě přispějí k dalšímu rozvoji kraje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).