Menu Zavřít

Úvěrování neomezujeme

16. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Naše bilanční suma činila koncem loňského roku jedenáct miliard korun, říká ...

Celý podtitul:
Naše bilanční suma činila koncem loňského roku jedenáct miliard koru, říká ředitel české pobočky Oberbank

Zatímco řada českých bank v uplynulých dvou letech omezila úvěrování, jiné finanční domy naopak této situace využily a získávaly nové klienty. Jedním z hráčů, který expandoval v oblasti úvěrování, byla i rakouská Oberbank. „Klienty loni často vnímaná zdrženlivost bank při poskytování nových úvěrů se u nás rozhodně nevyskytovala a nevyskytuje. Koncern Oberbank navýšil objem úvěrů v roce 2009 o čtyři procenta na 9,8 miliardy eur,“ říká ředitel české pobočky Oberbank Robert Pokorný. „To jsme si mohli dovolit i díky loňským rekordním výsledkům. Do konce uplynulého roku totiž klienti svěřili celé Oberbank přibližně jedenáct miliard eur primárních vkladů, tedy meziročně asi o deset procent více. Že jsme v krizi obstáli, potvrzuje i další věc – jako jedna z mála rakouských bank jsme nežádali rakouský stát o pomoc,“ dodává Pokorný.

EURO: Mluvil jste o výsledcích celého koncernu, jak se vyvíjí hospodaření Oberbank v Česku? POKORNÝ: Navzdory poklesu české ekonomiky se naše hospodářské výsledky rok od roku zlepšují. Zatímco ještě v roce 2006 jsme přispívali do koncernového výsledku přibližně půldruhým milionem eur ve formě hrubého zisku, loni to bylo již šest milionů a letos počítáme se sedmi miliony eur. Tento nárůst ziskovosti odráží naši schopnost poměrně rychle, a to v průměru do dvou let od otevření, dostat naše pobočky do zisku. Do počátku loňského roku jsme jich otevřeli 17 a nyní již téměř všechny vydělávají.

EURO: Přes nárůst ziskovosti jste jistě zaznamenali zvýšení počtu rizikových úvěrů. Kdo je více ohrožen – firmy nebo domácnosti? POKORNÝ: Nárůst rizika je patrný, ale naštěstí máme problematických úvěrů stále méně, než činí průměr trhu. To souvisí s naší tradiční konzervativní obchodní politikou a aktivním přístupem k riziku. Ani v dobách největší euforie jsme totiž nerezignovali na zajištění našich firemních úvěrů movitými či nemovitými zástavami. I proto vnímáme jako ohroženější kategorii fyzické osoby. Zde se totiž právě nyní začíná projevovat efekt určitého zpoždění dopadů krize. Někteří hypoteční klienti měnili nebo ztratili například zaměstnání, a tak splácejí daleko hůře než v době před krizí.

EURO: Oberbank oznámila otevírání nových poboček v Bavorsku. V Česku s tím nepočítáte? POKORNÝ: Oberbank otevírá letos nové pobočky nejen v Bavorsku, ale i v Maďarsku a na Slovensku. Na konci roku 2010 by koncern Oberbank měl mít dohromady již 143 filiálek. V České republice nám v podstatě nyní nechybí žádný region, žádná oblast, kde bychom měli či chtěli být. Přesto velmi vážně uvažujeme o otevření jedné až dvou nových poboček v Česku v roce 2011.

BRAND24

EURO: V poslední době vidíme nástup nových finančních institucí, jako jsou mBank či AXA bank. Vnímáte tyto nově příchozí firmy jako významnou konkurenci? POKORNÝ: Vstup nových hráčů určitě umožní klientům širší výběr, což je samozřejmě pozitivní. Na druhé straně vámi zmiňované subjekty mají od společnosti Oberbank buď tak odlišný koncept, nebo oslovují tak odlišné klientské segmenty, že pro nás zatím konkurenci nepředstavují.

EURO: Kde vidíte největší prostor pro další růst na českém trhu? POKORNÝ: Rozhodně se jedná o úvěrování. Během uplynulých dvou let se nám totiž podařilo získat nové vklady za tři miliardy korun a nyní je budeme umísťovat na trhu. Musíme využít určitý čas, kdy ještě řada bankovních konkurentů neotevřela, ale pouze pootevřela pomyslnou úvěrovou branku směrem k firmám i fyzickým osobám, a my chceme být opět ti rychlejší a agresivnější. Rychlost v našem rozhodování je koneckonců hlavním odlišovacím faktorem od konkurence od začátku našeho působení v Česku. Navíc díky své velkosti dokážeme každý obchodní případ posoudit opravdu individuálně, což nám umožňuje minimalizovat riziko následného nesplacení úvěru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).