Menu Zavřít

Úspory dle zelených

28. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Program Zelená úsporám je zbytečně komplikovaný a administrativně náročný

České domácnosti utratí za energie téměř třetinu ročních výdajů. Čtyřčlenná rodina v průměru spotřebuje zhruba patnáct tisíc kilowatthodin za rok. Z toho připadá 56 procent na vytápění, 21 na ohřev vody a zbylých 23 na přípravu jídel, chlazení potravin, praní, žehlení, osvětlení a ostatní spotřebiče. Největší potenciál pro úspory proto má vytápění a zateplování budov. Na tuto oblast je určen program Zelená úsporám.
Do tohoto programu vkládalo mnoho lidí velké naděje. Příležitost, která se naskytla vyjednáním finančních prostředků z prodeje emisních kreditů, se totiž nemusí opakovat. Byli nadšení, že do úspor energií lze investovat až 25 miliard korun. Tento program však ještě ani pořádně nezačal a už je oprávněně kritizován.

BRAND24

Vysoké náklady

Program Zelená úsporám je zbytečně komplikovaný a administrativně náročný. Předpokladem pro získání dotace je vyplnění žádosti včetně odborného posudku a dalších technických příloh. Projektová dokumentace bývá k rekonstrukci domu potřebná, ale její součástí většinou nejsou technické výpočty měrné roční spotřeby tepla na vytápění, které jsou pro získání dotace nutné. Navíc každý architekt či technik neumí hodnoty pro získání dotace spočítat, a proto jsou třeba další odborníci. Nejde přitom o levnou záležitost. Náklady na vypracování posudku se pohybují od deseti do 50 tisíc korun a hradí je v plné výši žadatel.
Dalším problémem jsou dodavatelské firmy. Dotovaná opatření totiž mohou provádět pouze firmy evidované ve speciálním seznamu. Je-li to malá firma, s níž jsou dobré zkušenosti, je třeba ji přesvědčit, aby se do seznamu zaregistrovala. K tomu bude potřebovat poměrně mnoho dokladů – mimo jiné osvědčení o zaškolení pro činnosti, na které se zapisuje, výpis z rejstříku trestů a z obchodního rejstříku a tak dále. Je proto otázka, zda se ji vůbec podaří přesvědčit. Navíc mnoho lidí, a nejen v menších obcích, některé práce provádí svépomocí. Na základě programu Zelená úsporám však dům nelze zateplit samostatně ani s kamarády či rodinnými příslušníky, ale jen s firmou, která se do něj přihlásila. To představuje další náklady.

Zúžená možnost výběru

V seznamu musejí být zapsané i výrobky použité při rekonstrukci. To zužuje možnost výběru. Například v seznamu výrobků a technologií jsou v současné době zapsány pouze dva druhy střešních oken. Program Zelená úsporám však uznává pouze lepší okna se zateplením. Ta jsou však dvakrát dražší než základní kyvná střešní okna. Protože z programu lze získat až 50 procent nákladů, jde vlastně o úhradu nadstandardu, nikoli vlastní výměny oken.
Program Zelená úsporám, který byl spuštěn začátkem dubna, má masivní marketingovou podporu. Mnoho informačních materiálů láká potenciální příjemce dotací i nákladnými několikastránkovými inzercemi v denících. Taková inzerce a propagace není zadarmo a žádné zelené úspory nepřinese. Ministerstvo životního prostředí pořádá k tomuto „největšímu ekologickému programu v historii“ řadu seminářů. Na těchto seminářích, které se konají v celém Středočeském kraji, vystupuje i Jan Dusík, lídr kandidátky Strany zelených a náměstek ministra životního prostředí. Kdy toto turné končí? V Kolíně 4. června – den před volbami do Evropského parlamentu. Tak si zřejmě zelení představují úspory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).