Menu Zavřít

Úspěch Nigela Farage potrápí i české euroskeptiky

10. 5. 2013
Autor: profimedia.cz

Jeho jméno není příliš známé. Ale jeho výrok, že prezident EU Herman Van Rompuy „má charizma jako mokrý hadr, vypadá jako nižší bankovní úředníček“, ano. A po senzačním úspěchu v místních volbách v Británii už euroskeptika Nigela Farage nikdo nemůže ignorovat.

Vládní britští konzervativci dosud s oblibou nadávali euroskeptické Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) do salonních rasistů a klaunů. Po vyhlášení výsledků místních voleb minulý týden ztichli. Zatímco vládní konzervativci získali na radnicích 25 procent křesel, dosud okrajoví euroskeptici zaostali jen o dvě procenta. „Je to vítězství zdravého rozumu,“ oslavil úspěch devětačtyřicetiletý Farage a britští konzervativci hned začali vymýšlet lék, jak zastavit odchod svých voličů k radikálním euroskeptikům.

Úspěch Faraga ale může být problémem i pro české euroskeptiky. Europoslanec Nigel Farage je přítel exprezidenta Václava Klause. Oba se navzájem podporují. Zároveň ale Farage v Evropském parlamentu vede uskupení Evropa svobody a demokracie, což je konkurence jiné euroskeptické formace, kde spolu na Evropskou unii žehrají britští konzervativci a česká ODS. Čeští euroskeptici jako by se nedokázali shodnout, zda je Farage spojenec, nebo nepřítel.

Ve Štrasburku proti všem

Faregeovu politickou kariéru začal podpis Maastrichtské smlouvy v roce 1992. Do té doby finanční obchodník z Kentu patřil mezi tisíce jiných bezejmenných členů Konzervativní strany. Po podpisu smlouvy konzervativní vládou Johna Majora si však řekl dost. Obrátil se k vznikající obskurní euroskeptické UKIP. V jejích barvách zažíval roky výsměch a nepochopení, než se v roce 1999 dostavil první úspěch – byl zvolen do Evropského parlamentu. A v něm sedí dodnes.

Ve Štrasburku a Bruselu se našel. Jeho neomalené a ostré útoky na „bruselskou elitu“ se staly známé v mnoha zemích a získaly mu vedle početnějších odpůrců i mnoho příznivců. Za urážku Van Rompuye dostal pokutu tři tisíce eur, během let potupil kdekoho, od eurokomisařů až po prince Charlese.

V roce 2006 se stal na tři roky šéfem strany, od roku 2010 je jejím vůdcem opět. Po nynějším úspěchu v místních volbách je jasné, že UKIP není už jen stranou pro evropské volby, ale že dokáže přitáhnout zklamané konzervativce i jindy. Poděšení konzervativci premiéra Davida Camerona přemýšlejí, že by referendum o setrvání v EU raději vyhlásili už příští rok. Jen aby za rok ve volbách do Evropského parlamentu UKIP neporazila konzervativce.

Václav Klaus

Přítel Klaus, nepřítel Zahradil

Farage je ale oříškem i pro české euroskeptiky. Farage řadí Klause mezi své přátele. V roce 2009 ho prezident přijal na Hradě a minulý rok opět. „Stalin kdysi zabíjel své oponenty, Evropská unie je korumpuje penězi,“ prohlásil svým typickým stylem Farage v Praze. Klausovi pak vysekl poklonu: „Je jako maják. Nikdy se neodchýlil od principů.“

Dobré vztahy s Klausem ale neznamenají dobré vztahy s ODS. V Evropském parlamentu se Farageova formace a skupina britských a českých konzervativců přetahují o zbloudilé osamocené euroskeptické poslance z jiných zemí, aby mohly mít vlastní frakci, a tak dosáhnout na bruselské peníze.

Když například v únoru zběhla jedna europoslankyně od Faragea ke konzervativcům, jejich šéf Jan Zahradil se takto radoval: „Haha, tak poor old Nigel Farage přišel o dalšího europoslance za UKIP, který přestoupil k nám.“ Zahradil vždy připomínal, že UKIP nikdy do britské politiky kvůli tamnímu většinovému systému nepromluví. Nyní si tím však po úspěšných místních volbách není ani v Británii nikdo tak jistý.

Vztah českých euroskeptiků k Farageovi je o to zajímavější, že Zahradil chce do čela kandidátky pro příští volby do Evropského parlamentu Václava Klause. Podle něj „by to byl docela dobrý restart vzájemných vztahů“ s ODS. Pokud by se ale tak stalo, hrozí, že si Klaus bude rozumět v europarlamentu lépe se svým přítelem Faragem z konkurenční skupiny než s vlastními kolegy z „měknoucích“ konzervativních stran z Česka a Británie.


Nigel Paul Farage

» narodil se 3. dubna 1964 do rodiny makléře ze City

» vystudoval Dulwich College a zamířil do finančního světa

» od roku 1982 spekuloval s komoditami v několika firmách

» v roce 1992 vystoupil z Konzervativní strany a vstoupil do Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP)

» UKIP vedl v letech 2006 až 2009 a zase od roku 2010

» za tuto stranu sedí od roku 1999 v Evropském parlamentu

» nyní výrazně zabodoval v místních volbách v Anglii

» je podruhé ženatý s Němkou Kirsten Mehrovou, má čtyři děti


Čtěte také:

European Voice: Klaus jako europoslanec? Bát se musí hlavně Cameron

BRAND24

Ve jménu unie, makej

EU má konečně nové vedení, poslanci schválili Evropskou komisi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).