Menu Zavřít

Ušlechtilost sama

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

GLOSAOd prvního dne prázdnin může majitel 90procentního podílu v akciové společnosti vykoupit akcie od drobných vlastníků za cenu, kterou stanoví jím vybraný a placený znalec. Rozhodnutí vykoupit má přitom jednoznačně majitel, drobní vlastníci jsou k prodeji donuceni. Firmy této možnosti začaly okamžitě využívat.

**GLOSA

BRAND24

Od prvního dne prázdnin může majitel 90procentního podílu v akciové společnosti vykoupit akcie od drobných vlastníků za cenu, kterou stanoví jím vybraný a placený znalec. Rozhodnutí vykoupit má přitom jednoznačně majitel, drobní vlastníci jsou k prodeji donuceni. Firmy této možnosti začaly okamžitě využívat. Drobní akcionáři jsou odkázáni pouze na jejich ušlechtilost, zda od nich nakoupí za cenu odpovídající trhu, či výrazně nižší. Je to běžné i jinde?

Ne až tak. Podobný zákon platí v unijních zemích, ovšem s drobnými odchylkami. Jednak většinou až od limitu 95procentního podílu ve společnosti, a jednak a především - cenu si neurčuje hlavní majitel sám, nýbrž podléhá schválení orgánu dozoru nad kapitálovým trhem. Tak tedy další ušlechtilost našich zákonodárců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).