Menu Zavřít

USA se rozpadnou v létě 2010

19. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Ruský politolog věští špatné časy světové mocnosti číslo jedna

Spojené státy americké zasáhla ekonomická krize a jejich hospodářství se dostalo do recese, která asi příští rok zdaleka neskončí. To nejsou prognózy, ale fakta, o nichž dnes zřejmě už nikdo nepochybuje. Někteří jdou ale ve svých chmurných předpovědích ohledně stavu americké unie mnohem, mnohem dál. Například známý ruský politolog Igor Panarin, dlouholetý specialista na problematiku USA. Tento šedesátiletý profesor Diplomatické akademie při Ministerstvu zahraničních věcí Ruské federace v rozhovoru, který vyšel 24. listopadu v nejvýznamnějším ruském deníku Izvestija, věští zhroucení americké ekonomiky, krach dolaru, a dokonce občanskou válku a rozpad USA na šest samostatných územních celků. A to vše velmi brzy.

PYRAMIDA SE ZŘÍTÍ Hned v úvodu interview Panarin připomněl, že o rozpadu Spojených států amerických (z ekonomických důvodů) hovořil již v roce 1998 na vědecké konferenci o informační válce v rakouském Linci, na níž byla více než třetina účastníků z USA a svým prohlášením v sále způsobil poprask. Přitom tehdy americké hospodářství – alespoň navenek – rozhodně nestrádalo. Ruský vědec však již viděl hlouběji: „Už tehdy bylo jasné, že hlavní devastující síla je finanční a ekonomická. Dolar není ničím zajištěn. Zahraniční dluh země rostl velmi rychle. Pokud na počátku osmdesátých let v podstatě ani neexistoval, pak v roce 1998 dosahoval zhruba dvou bilionů dolarů. A dnes je to již jedenáct bilionů. Je to prostě pyramida, která se jednoho dne zřítí.“
Panarin je přesvědčen, že se zhroutí celá americká ekonomika. Krachy několika největších a nejstarších bank na Wall Streetu a obrovské problémy automobilových gigantů jako General Motors a Ford a dalších menších i větších podniků mu dávají za pravdu. Lehce kontroverznější je jeho predikce, že s dolarem je konec, a USA tedy čeká i měnová reforma. „V roce 2006 byla přijata tajná dohoda mezi USA, Kanadou a Mexikem o přípravě zavedení amero – jakési nové peněžní jednotky. To může znamenat přípravu na záměnu dolaru. Přitom mohou být stodolarovky, které zaplavují svět, zmraženy. Prostě pod záminkou toho, že je padělávají teroristé, a potřebují tedy prověřit,“ má jasno Panarin.
Ruský politolog vyvozuje, že USA už prostě „nebudou světovým regulátorem“. A kdo tedy USA nahradí? Vskutku nepřekvapí, že Panarin vidí jen dvě země s takovými možnostmi a ambicemi. Čínu s jejími ohromnými devizovými rezervami a samozřejmě Rusko, které by dle něho mohlo být regulátorem v euroasijském prostoru. Za důležité v boji proti dopadům krize pak považuje zejména snahy rozvíjet rubl jako regionální měnu a odstřihnout se od slabého dolaru. „Hlavní úkol Ruska do konce roku 2008 je uzavřít co nejvíce dohod, v nichž zúčtovací a platební jednotkou bude rubl,“ říká Panarin.

ROZPAD USA Na závěr rozhovoru s Panarinem v listu Izvestija je připsána douška, že názory pana profesora vyvolaly v redakci bouřlivé reakce. Asi největší pak připomenutí zmíněné prognózy, že se Spojené státy americké rozpadnou na šest částí. Panarin vidí nejméně tři příčiny. Za prvé, finanční problémy USA se ještě prohloubí a naděje, že nový americký prezident Barack Obama udělá zázrak, se nenaplní. „Na jaře bude jasno, že se žádný zázrak konat nebude,“ myslí si. Druhým důvodem je dle politologa zranitelnost amerického politického systému. „Na území USA není jednotné zákonodárství. Dokonce ani pravidla silničního provozu nejsou jednotná. Kostra, která drží USA, je dost křehká.“ A třetí příčinou je prý rozkol elit, který se jasně projevil v krizi.
Jak vidí rozdělenou Ameriku věštec Panarin? Vznikne šest nezávislých jednotek. Jednou bude tichomořské pobřeží USA. Druhá část se odtrhne na jihu, třetí bude samostatný Texas. Atlantické pobřeží USA se též rozdělí na dvě části a nakonec zbývá Středozápad. „Na severu je silný vliv Kanady. Nakonec o Aljašku můžeme požádat my (Rusko). Byla přece dána do pronájmu,“ končí svou geopolitickou vizi Panarin. Na konci listopadu, kdy hovořil pro deník Izvestija, nebyl ještě časově konkrétní. Pro moskevské rádio Finam FM přidal 8. prosince v přímém přenosu i docela přesné datum rozpadu USA – svět jej údajně může čekat již na konci června nebo na začátku července 2010. Bůh žehnej Americe, hodilo by se dodat.

ZA KOHO KOPE OBAMA Panarin v inkriminovaném rozhovoru také rozvíjí svou teorii o rozkolu amerických elit. Vedoucí osobnosti USA rozděluje na dvě skupiny – nezávislé na příslušnosti k Demokratické či Republikánské straně. První nazývá globalisty, kteří se na Spojené státy americké dívají jako na základnu pro kontrolu celého světa. Za klíčové představitele považuje ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou a viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ke skupině řadí především finanční špičky. Armádu, tajné služby a vojensko-průmyslový komplex vidí ruský politolog jako hlavní zástupce druhé skupiny. Říká jim vlastenci. Hlavními postavami jsou dle něho ministr obrany Robert Gates, ředitel CIA Michael Hayden a šéf národní rozvědky Mike McConnell.
Na otázku, s kým je Obama, Panarin odpověděl: „Vlastenci na čele s Gatesem jsou hlavními postavami, které přivedly Obamu k vítězství ve volbách. Za to od něho žádají změnit generální linii.“ Jako vliv vlastenců na budoucího prezidenta uvádí, že ve funkci ministra obrany v nové Obamově administrativě zůstane právě republikán Gates. Netrefil se v tom ruský jasnovidec trochu?

BRAND24

KREMELSKÝ VTIPÁLEK Vývody ruského vědce neprošly bez povšimnutí světových médií. Většina je hodnotí jako diskutabilní či spíše skandální. Někdo však může namítnout, že to, co se zdálo před deseti lety nereálné, současnost více než překonala. Abychom však Panarinovy prognózy vnímali ve správných souvislostech, je třeba připomenout, že tento politolog je úzce spojen s ruským ministerstvem zahraničí jako člen jeho Diplomatické akademie. Rozhovor vyšel v jednom z hlavních ruských médií, a ta, jak známo, fungují pod kontrolou Kremlu. V listu Izvestija by rozhodně nevyšlo nic, s čím by nesouhlasila i moskevská vláda.
Celý rozhovor lze tedy chápat i jako takové malé ruské škádlení Spojených států amerických zmítaných krizí. Nebo je též snahou odvést pozornost tamější veřejnosti od v podstatě stejných problémů trápících i Rusko. Nabízí se také možnost, kterou nabídl přispěvatel jednoho českého serveru. Igor Panarin předtím, než své vize vypustil do světa, výrazně přebral vodky.

BOX
Igor Panarin (60) Politolog, doktor politických věd, profesor Diplomatické akademie při ruském ministerstvu zahraničí, akademik Ruské vojenské akademie a člen několika vědeckých a expertních rad v rámci Ruské federace. Je autorem knih, v nichž se specializuje na problematiku informací (Informační válka a moc, Informační válka a diplomacie nebo Informační válka a volby), a mnoha dalších publikací. Účastní se mezinárodních vědeckých konferencí (Francie, Rakousko, Velká Británie, Německo, Indie, Čína či USA), na nichž vždy hájí ruské národní zájmy. Často své názory prezentuje i v politických diskusích v ruských médiích. Jeho specializací je ruská politika a vztahy Ruska s USA. Další zajímavé informace o Panarinovi lze nalézt na stránkách www.panarin.com.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).